Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 28-09-2014 21:26

YAZARIMIZIN ESERİ 'DELİ ASLAN' OKUYUCULARI İLE BULUŞTU

Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde görev yapmış, şimdi ise Girne Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Yazarımız Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Osman Yıldız ve Türkçe Öğretim Merkezi Başkanı Dr. Güven Arıklı, Ali Rıza Seyfioğlu’nun Deli Aslan romanını kitaplaştırarak okuyucu ile buluşturdu.

YAZARIMIZIN ESERİ 'DELİ ASLAN' OKUYUCULARI İLE BULUŞTU

1935 yılında Son Posta gazetesinde tefrika edilmiş olan Deli Aslan adlı romanın konusu eşine az rastlanır niteliktedir.

Alman, Macar orduları tarafından kuşatılan Subuska Kalesi’nde eş ve çocuklarıyla birlikte yaklaşık bine yakın Deliler Bölüğü bulunmaktadır. Kaledekilerin tek endişesi çocuk ve kadınların akıbetleridir. Bunlar düşmanın eline geçtiğinde başlarına gelecek felaket ölümden de beterdir. Bu yüzden Deliler Bölüğü kendi eş ve çocuklarını öldürerek Alman ve Macar ordularının içine kin ve öfke ile bir mızrak gibi saldırma kararını alırlar. Romanda bu koşullar altında dahi Türk ahlakının en güzel örneklerinden biri sunulmuştur. Deli Aslan’ın annesi Maral Hanım, oğluna dönerek ellerinde esir tuttukları bir Macar asilzadesini serbest bırakmasını istemesi ve oğlunun bütün kin ve öfkesine rağmen tuttukları esiri serbest bırakması Türk Milletinin ne kadar yüce bir millet olduğunu göstermektedir.

Osman Yıldız ve Güven Arıklı’nın dört ciltlik “Kırk Yıl Halkın Sesi Olarak Doktor Fazıl Küçük” adlı kitabı ve Kıbrıs Türk Stratejik Araştırmaları dergisinden sonra Deli Aslan romanını okuyucusu ile buluşturması Kıbrıs Türk kültürü açısından önemli bir katkı sağlamıştır.

 

Yazarımız Osman Yıldız:

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinden mezun oldu. Kayseri Erciyes Üniversitesinde doktorasını yaptı. Cumhuriyet Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi,Yakın Doğu Üniversitesinde Yeni Türk Edebiyatı Öğretim Üyesi olarak görev yaptı.  Öğretim Üyesi Güven Arıklı ile birlikte "40 Yıl Halkın Sesi Olarak Doktor Fazıl Küçük" adlı 4. Ciltlik kitabını çıkarttı. Kıbrıs Türk Stratejik Araştırmaları Dergisinin editörlüğünü yaptı. Halen Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Türkçe Öğretmenliği Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır. Yıldız evli ve 2 çocuk babasıdır.

 

Dr. Güven ARIKLI:

1976’da İstanbul’da doğdu. Türk Dili ve  Edebiyatı mezuniyetinin ardından, Eğitim Yönetimi üzerine Yüksek Lisans yaptı. Girne Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim ve Medya bölümünde doktorasını bitiren Güven ARIKLI, KKTC’nin çeşitli yerel televizyon kanallarında programlar hazırlayıp sundu ve KKTC gazetelerinde haber müdürlüğü ve  köşe yazıları yazdı. Arıklı, 1999-2005 yılları arasında Ortadoğu Gazetesi KKTC Temsilcisi olarak ta görev yaptı. 2009-2010 Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Basın Danışmanlığı görevinin akabinde, 2010-2013 yılları arasında da KKTC Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü görevinde bulunan ARIKLI’nın Kırk Yıl Halkın Sesi Olarak Dr. Fazıl Küçük- Makaleler,  IV. C .( Osman YILDIZ ile birlikte-) , Türk Şiirinde Kıbrıs’ın Milli Mücadelesi (Burhan KAÇAR ile birlikte) ve KKTC Cumhurbaşkanlığı himayesinde Görsel Belge ve Objelerle 20 Temmuz 1974 –ALBÜM-(Prof.Dr. Oğuz Karakartal ile birlikte) adlı eserleri mevcuttu Dr. Güven ARIKLI halen Girne Amerikan Üniversitesi Türkçe Öğretim Merkezi (TÖMER) Müdürlüğü’nü yürütmekte, GAÜ İletişim ve Eğitim Fakültelerinde dersler vermektedir. Arıklı evli ve 2 çocuk babasıdır.

AdminAdmin