Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 28-09-2014 19:19

KALP YETMEZLİĞİ TÜRKİYE'Yİ 10 SENE ERKEN VURUYOR

Türkiye'de yürek yetmezliği sorununun dünya ortalamasından 10 sene erken ortaya çıktığı açıklandı.

KALP YETMEZLİĞİ TÜRKİYE'Yİ 10 SENE ERKEN VURUYOR

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz, Türkiye'de yürek yetmezliğinin dünya ortalamasına göre 10 yaş daha erken ortaya çıktığını belirtti.

KALP YETERSİZLİĞİ HANGİ DURUMDA ORTAYA ÇIKIYOR

Dünya Kalp Günü (29 Eylül) dolayısıyla açıklamalarda bulunan Yılmaz, kalbin, vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak güçte çalışamaması ve yorgun düşmesiyle yürek yetersizliği problemin ortaya çıktığını bildirdi. Yılmaz, bunun pek fazla sebebi olabileceğini ifade ederek, hastalığın belirtileriyle ilgili şu bilgileri aktardı:

"Nefes darlığı tipik belirti olarak kabul edilir. Ayakkabı bağlanırken nefesin daralması bir belirti olabilir. Yokuş çıkarken soluk açlığı hissedilmesi halinde de yürek yetersizliği başlangıcından şüphelenilir. İlerleyen evrelerde, kalbin halsizliğine umumi gövde halsizliği ve bitkinliği eşlik etmeye başlar. Takiben, ayak bileğinden başlayan şişlikler tabloyu belirler. Daha ilerleyen dönemlerde hasta sırt üstü düz yatamayacak hale gelir. Bir kaç saat sırt üstü yatıp uyuyabilmek bazı hastalar için lüks kabul edilir."

TÜRKİYE'DE 1 MİLYONA YAKIN HASTA VAR

Türkiye'de nihayet yapılan çalışmaya göre, erişkin nüfusta yürek yetmezliği görülme sıklığının yüzde 3, vasat yaşın ise 62 olduğunu bildiren Yılmaz, bu oranın dünyada yüzde 2, vasat yaşın ise 72 olduğunu dedi.

Prof. Dr. Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunun anlamı şu, sıklık açısından dünya şampiyonuyuz. Üstelik bizde hastalık 10 yaş daha erken ortaya çıkıyor. Dünyadaki ve ülkemizdeki rakamları özetlemek gerekirse Avrupa ülkelerinde yaklaşık 15 milyon, ABD Birleşik Devletleri'nde 6 milyon yürek yetersizliği hastası bulunuyor. Türkiye'de ise 1 milyona yakın yürek yetersizliği olgusunun bulunduğu tahmin ediliyor. 40 yaşındaki bir bireyin, yeterince uzun yaşarsa, yürek yetersizliğine yakalanma sıklığı dörtte bir oranında. Yani her 4 kişiden birisi."

Tansiyon, şeker hastalığı, yürek krizi ve yürek damar darlığının bir süre sonra yürek yetersizliğine yol açtığı uyarısını dile getiren Yılmaz, "Burada üzüntü olan tablo şu, ülkemiz insanlarının bu çaresiz denebilecek hastalığa yakalanma yaşı 10 yaş daha erken. Çaresiz derken kastım, bu hastalığın nihayet çaresi yürek nakli. Unutmamak lazım ki herkeste yalnızca 1 adet yürek mevcut. Oysa iki böbreğimiz mevcut ve biri sevdiklerimize bağışlanabilir. Öte yandan kalbimiz bir. Sadece ölüm halinde yürek sağlamsa başkasına nakledilebiliyor" diye söyledi.

'KALBE YÜK OLAN HER HASTALIK...'

Hastalığın görülme nedenleriyle ilgili de bilgi veren Yılmaz, kalbe yük olan her hastalığın eninde sonunda yürek yetersizliğine yol açtığını bildirdi.

Yılmaz, yürek krizi, hipertansiyon, şeker hastalığı, viral hastalıkların en sık görülme nedenleri olduğunu belirterek, yürek yetmezliğinin genelde ihtiyar nüfusun hastalığı olarak bilindiğini ancak ülkede gençler arasında da sık rastlandığını dedi.

Kalp yetmezliğinden korunma yöntemleriyle ilgili de bilgi veren Yılmaz, aşırı tuz, sigara ve şeker hastalığından sakınmanın, düzenli egzersiz yapmanın ve ailede yürek yetersizliği varsa doktora düzenli kontrole gitmenin korunmada etkili olduğunu sözlerine ekledi.

AdminAdmin