Sivas
Giriş Tarihi : 24-09-2014 22:17

AHİLİK HAFTASI COŞKUYLA KUTLANDI

23-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen 'Ahilik Haftası' ilimizde coşkuyla kutlandı. ‘Ahilik Kültürü Haftası Kutlama Programı’ kapsamında ‘Şed Kuşatma ve Plaket Töreni’ de düzenlendi.

AHİLİK HAFTASI COŞKUYLA KUTLANDI

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi Bahçesi'nde düzenlenen programa, Vali Âlim BARUT’un yanı sıra; Sivas Milletvekili Hilmi BİLGİN, Belediye Başkanı Sami AYDIN, Vali Yardımcısı Ömer KALAYLI, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beşir KÖKSAL, Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz, kurum müdürleri, Ahilik kutlama komitesi üyeleri, oda başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, oda başkanları, esnaflar, öğrenciler ve çok sayıda basın  mensubu katıldı.

Ahî Emir Ahmet Türbesi ziyareti ile başlayan programda Ulu Camii İmam Hatibi Ergün CEYHAN tarafından okunan Kuran-ı Kerîm ve İl Müftü Vekili Hasan Hüseyin SUSAM tarafından okunan duanın ardından katılımcılar, mehter eşliğinde  Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önüne kadar yürüdüler.


Saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve Mehter takımının verdiği konserin ardından burada düzenlenen ‘Şed Kuşatma ve Plaket Töreni’nde yaptığı konuşmada, Vali BARUT: "Anadolu’da geçmişi 1000 yıla kadar uzanan türk milletinin, en eski geleneklerinden birisi olan, bu günlere kadar varlığını sürdüren toplumsal hayatın şekillenmesinde ve huzurun korunmasında önemli görev ve sorumluluk üstlenen, bugünkü adıyla sivil toplum kuruluşlarına benzer yapılanmaların olduğu bilinmektedir. 



 

Bu kurumların en önemlilerinden birisi olan ahilik, bireyleri her yönüyle iyi yetiştirmeyi ve bu sayede sağlıklı, huzurlu bir topluma ulaşmayı hedeflemektedir.

“Bir olsun benim olsun.” yaklaşımı yerine “Çok olsun hepimizin olsun” felsefesi ile beslenen ahilik geçmiş tarihimizdeki en mükemmel dayanışma örneğidir. Bizi biz yapan değerleri hatırlatmak, yaşatmak ve bu değerlerin anlamını, yeni nesillere aktarmak noktasında da çok önemli bir yere sahiptir. 



Türk Milletinin geleneklerinde var olan sevgi, hoşgörü, birlik gibi kavramları temel alarak kurumsallaşan, toplumsal birliğe, kardeşliğe ve huzura katkıda bulunan ahilik, iş yaşamında da ahlakın sorumluluğun, çalışma disiplininin ve alın terine saygının benimsenmesinde etkili olmuştur.



Bu duygu ve düşüncelerle ahilik geleneğinin insani ve dolayısıyla toplumu eğiten, geliştiren yönlerinin, çağımızın bilgi ve teknolojileriyle birleştirerek yaşatılmasını diler, ilimizdeki tüm esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftasını kutlar, selam ve sevgiler sunarım.” dedi.

Belediye Başkanı Sami AYDIN ve Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beşir KÖKSAL da günün anlam ve önemiyle ilgili birer konuşma yaptılar.

Yapılan konuşmaların ardından Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beşir KÖKSAL, Vali Âlim BARUT’a 27. Ahilik Haftası Onur Ödülünü takdim etti. 'Yılın Ahisi' seçilen Tornacı Muharrem ERCİNS’e de ödülü Vali BARUT tarafından verildi.



'Yılın en iyi bayan esnafı' genç girişimci Çeyizci Huriye TÜLAY ve 'Yılın en iyi erkek esnafı' Bakkal Özkan SAY’ın ödülleri Belediye Başkanı Sami AYDIN ve Sivas Milletvekili Hilmi BİLGİN tarafından verildi.

Törende çeşitli meslek gruplarından geçen oda üyelerine 'Ahilik Yemini' yaptırıldı. Ahilik Yemini'ne katılan esnaflara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği yönetim kurulu üyeleri tarafından belge ve bayrak verildi.

Program, temsili olarak yapılan şed kuşatma törenin ardından etli bulgur pilavı ve ayran ikram edilmesi ile sona erdi.

AdminAdmin