Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 20-09-2014 11:06

KANGALA GENETİK ARAŞTIRMA

Cumhuriyet Üniversitesi Kangal Köpeği Araştırma ve Yetiştirme Merkezi, Anadolu'daki önemli köpek ırklarından Kangal ve Aksaray Malaklısı'nın genetiğini araştırmak için çalışma başlattı.

KANGALA GENETİK ARAŞTIRMA

Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oğrak, "Amacımız, her iki köpeğin, genetik yapıları farklı birer ırk olduğunu tescillemek" dedi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Kangal Köpeği Araştırma ve Yetiştirme Merkezi, Kangal ve Aksaray Malaklısı cinsi köpeklerin genetiğini araştırmak için çalışma başlattı. CÜ Kangal Köpeği Araştırma ve Yetiştirme Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yusuf Ziya Oğrak, Kangal ve Aksaray Malaklısı cinsi köpeklerin birbirine benzediğini, pek çok kişinin bu iki cinsi karıştırdığını söyledi. Oğrak, bu duruma açıklık getirmek ve ayrı ırk olduklarını tescillemek için "Kangal ve Aksaray Malaklısı'nın Genetik Olarak Karşılaştırılması" adlı araştırma projesi hazırladığını belirtti.

'AKSARAY MALAKLISI DAHA SALDIRGAN'

Fiziksel olarak bakıldığında Kangal ile Aksaray Malaklısı'nın birbirine benzediğine dikkati çeken Oğrak, şunları kaydetti: "Vücut ölçümlerini yaptık. Morfolojik yapıları itibarıyla Aksaray Malaklısı daha iri. Kangalların erkeklerde 70-75 santimetre olan omuz yüksekliği, Aksaray Malaklısı'nda 85 santimetreye kadar çıkıyor, kemik yapıları itibarıyla daha iriler, kol kalınlıkları ve kafa yapıları Kangal'dan daha büyük. Aksaray Malaklısı'nın dudakları ve göz torbaları daha sarkık, Kangal'ın yüzü daha derli toplu ve daha gergin, kafası ve vücudu daha büyük. Aksaray Malaklısı'nın daha agresif ve saldırgan olduğu söyleniyor."

'BİRBİRİNDEN AYIRMAK ZOR'

Bazı önemli farklılıklarına rağmen her iki cins köpeğin renk ile kulak, alın, yapısı açısından benzer özellikleri bulunduğunu anlatan Oğrak, Kangallar ile Aksaray Malaklısı'nı ayırt etmenin zor olduğunu belirterek, "Bu özellikleri genetik olarak araştıracağız. Çok sayıda Kangal ve Aksaray Malaklısı'ndan aldığımız kanların DNA analizlerini yapacağız, her iki ırkın benzerliklerini ve farklılıklarını tespit edeceğiz" ifadesini kullandı.

ÇALIŞMA 6 AY İÇİNDE SONUÇLANACAK

Projenin, üniversitenin araştırma fonundan yararlanması için CÜ Rektörlüğüne sunulduğunu dile getiren Oğrak, "Amacımız, her iki köpeğin, genetik yapıları farklı birer ırk olduğunu tescillemek. Muhtemelen sonuç da öyle çıkacak" dedi. Oğrak, Aksaray Malaklısı'nın farklı bir genetiğinin çıkmasını beklediklerini söyledi. Yurt dışında aynı cins köpeklerden kısa tüylüsünün farklı, uzun tüylüsünün farklı bir ırk olarak kabul edildiğini belirten Oğrak, çalışmanın bu nedenle önemli olduğunu ve yaklaşık 6 ay içerisinde sonuçlandırmayı planladıklarını kaydetti.

AdminAdmin