Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 07-09-2014 18:07

REKTÖR KOCACIK, AGROSİVAS 2014 TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA FUARINI GEZDİ…

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Faruk Kocacık, AGROSİVAS 2014 Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarını gezdi…

REKTÖR KOCACIK, AGROSİVAS 2014 TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA FUARINI GEZDİ…

Sivas Kongresi’nin 95. yıl dönümü etkinlikleri arasında yer alan ve bu yıl ilk olarak düzenlenen “AGROSİVAS’2014” Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı törenle açıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ticaret Borsası, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ile Valilik, Belediye ile ilgili kuruluşların birlikte organize ettiği ve 4 gün süren fuarın; Sivas'ta tarım, hayvancılık ve gıda sektöründeki gelişmeleri yakından takip etmek, yeni teknolojileri üretici ve çiftçi ile buluşturmak, sektörel eğitimlerine katkıda bulunarak ilgilileri buluşturacağı kaydedildi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) kuruluşunun 40. yılına denk gelen “AGROSİVAS’2014” Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarında tanıtım standı açtı. CÜ Veteriner Fakültesi, CÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve CÜ Sivas Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyeleri ve öğrencilerinin yer aldığı stantta ayrıca CÜ Teknokent yetkililerinin de bulunduğu bildirildi.

CÜ Veteriner Fakültesi 2010 yılında kurulmuş ve ilk öğrencilerini 2011-2012 eğitim öğretim yılında alarak faaliyetlerine başlamıştır. İnsan sağlığı ile direkt ilişkili olan hayvan sağlığında, gerek koruyucu tedbirleri gerekse teşhis tedavisi ile hayvancılığın sağlıklı ve verimli yapılmasını sağlayıcı araştırmalarıyla ürettiği yenilikleri insanlığa sunmak; hayvancılık politikaları için devlete, yem, ilaç, hayvansal gıda sektörüyle ve yetiştiricilerle işbirliği içerisinde bilgilerini paylaşmak misyonu ile kurulan fakültenin, laboratuar ve klinik altyapısı kurulmuş olup, hayvan hastanesinin yapımı tamamlanarak gerekli tüm ekipmanları ile faaliyete geçmiş ve gerek öğrencilerimizin eğitimine gerekse de halkımıza hizmet vermekte olduğu belirtildi.

Hayvan Hastanesi’nin 3500 m2 kapalı alana sahip olup son derece modern ve ülkemizdeki en donanımlı hayvan hastanelerinden biri olarak halkımızın hizmetine açıldığı bildirildi.

Veteriner Fakültesi eğitim ve öğretim binası ise 13500 m2 olarak projelendirilmiş olup çok kısa zamanda içerisinde temelinin atılacağı bildirildi. Aynı zamanda Veteriner Fakültesinin Eğitim ve Araştırma ve Uygulama Çiftliği ile Kangal Köpeği Araştırma ve Yetiştirme Merkezi projeleri de hazırlanmış olup yakın gelecekte hizmet vermeye başlayacağı bilgisi alındı.

Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü bahçesine kurulan ve jeotermal kaynaklarla ısıtılan serada preslenmiş Hindistan cevizi kabuğuna dikilerek yetiştirilen domateslerde fuarda ilgi gören ürünler arasında yer aldı.

CÜ Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü yetkililerinden alınan bilgiye göre, domateslerin otomasyon sisteminde yetiştirildiğini ve toprak içinde yetişmediği için daha sağlıklı ve dayanıklı olduğu ifade edildi. Dışarıda yetişen domates çeşitlerine göre 4-5 kat daha fazla verim alındığını, topraksız tarım serasının her aşamasında bitkiye gereken minarelin bilgisayar ortamında verildiği söylendi.

Ayrıca stantta yer alan Selçuklu Veteriner Ltd. Şti.’nin Tübitak destekli olarak CÜ Teknokent bünyesinde hayvanlarda mide yıkama sondası projesini başarıyla tamamladığı ve ürün satışına başlandığı bilgisi alındı. Ürünün aynı zamanda Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından tescillendiği bildirildi. İkinci proje olarak ise TPE’den onaylı “Sığır Yatırma Beşiği” üretiminin gerçekleştirildiği belirtildi.

04-07 Eylül 2014 tarihleri arasında süren fuara Tarım, Hayvancılık ve Gıda sektörü ile ilgili 177 kurum ve kuruluş katıldı.

 

 

AdminAdmin