Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 03-09-2014 22:37

KALP YETMEZLİĞİ HASTALARINA YENİ İLAÇ ÜMİT OLACAK

Kanserle birlikte en ciddi hastalıklardan biri kabul edilen kalp rahatsızlıklarını önlemek için yeni bir ilaç bulundu.

KALP YETMEZLİĞİ HASTALARINA YENİ İLAÇ ÜMİT OLACAK

Kalp yetmezliği tedavisi için 5 yıl boyunca 44 farklı ülkede 8 bin kişi üzerinde denenen ilaç olumlu sonuç verdi. Yakın bir tarihte ruhsatı alınacak ilaç, hastalığa bağlı ölümleri yüzde 20 azaltıyor.

Dünya genelinde özellikle ileri evrede 26 milyon kişi kalp yetmezliği ile mücadele ederken 40 yaş üzeri her 5 kişiden biri hayatlarının kalan kısmında kalp yetmezliği yaşıyor. Türkiye’de ise nüfusun yüzde 3’ü çeşitli evrelerde kalp yetmezliği ile mücadele ediyor. Hastalıkla mücadelede sevindirici haber 2009’dan beri süren çalışmalar neticesinde geldi. Yaklaşık 20 yıldır aynı ilaçların kullanıldığı hastalıkta yeni bir molekül keşfedildi. ‘ARNİ’ isimli molekül, içinde Türkiye’nin de bulunduğu 44 farklı ülkeden 8 bin hasta üzerinde 2009-2014 yılları arasında denendi. Etkisi erken görülünce çalışmalar bir yıl önce sonlandırıldı. Avrupa Kardiyoloji Birliği kongresinde açıklanan yeni ilaç, kalbin rahatlamak için salgıladığı hormonun normalden çok uzun süre etki göstermesini sağlıyor. Yeni molekülün piyasadaki ilaçların üzerine yüzde 20 daha fazla ölüm oranlarını azalttığı tespit edildi. ARNİ molekülünün ilaç için  ABD’de ruhsat başvurusu bu senenin son çeyreğinde yapılacak. 2015’in ortasında ise ruhsat alacağı belirtiliyor.

Yeni ilaç Faz 3 aşamasında Türkiye’de de 12 merkezde 64 hastaya 27 ay boyunca uygulandı. 16 hastanın çalışmalara katıldığı  Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz, “İlaç kalbi yorgun olan hastalar için yeni bir deva oldu. Dünya bu alanda son 20 yıldır ilk kez yeni bir ilaç geliştirdi. Süreç gösterdi ki ölüm ve hastaneye yatışlar yüzde 20 daha azalıyor.” diyor. Prof. Dr. Yılmaz, “Bu yeni ilaçla tıp alanında bir devrim gerçekleşti. Hastalara uyguladığımız 27 ay boyunca bunu fark ettik. Hastaların yaşam kalitesi ciddi manada değişti. Çalışma etkisi hızlı olunca dünya genelinde bir yıl daha erken son verildi.” diyor. Aynı zamanda Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu başkanı olan Yılmaz, “İlaç hastalığın kontrol altına alınması, yaşam kalitesini artırmak ve devlete hastaneye yatıştan dolayı oluşacak masrafları düşürecek.” diye konuşuyor.

ABD’de ruhsat 2015’in ortasında çıkacak

İsviçre merkezli ilaç firması Novartis tarafından uzun yıllar sonra yapılan çalışma neticesinde bulunan molekül İspanya’nın Barcelona kentinde düzenlenen Avrupa Kardiyoloji Birliği kongresinde açıklandı. Firma, araştırma ismi ‘LCZ696’ adlı yeni bileşimin kalp yetmezliği konusunda ‘dev adım’ olduğunu belirtti. İlaç için bu yılın son çeyreğinde ABD Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA)  başvuru yapılacak. FDA tarafından hızlı ruhsat alımına dâhil edilen ilacın 2015’in ortasında ABD’de ruhsat alacağı belirtiliyor. Molekül için 2015 yılı içinde de Avrupa başvurusu yapılacak. Türkiye’de ise bu süreçten sonra gelmesi bekleniyor. Fakat ürün ABD’de ruhsat alması halinde Türkiye’ye yurtdışı ilaç kapsamında getirilebiliyor. 

Kalp yetersizliği kalbin kan dolaşımını sağlamaktaki yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık. Hastalık  özellikle Batı toplumlarında 70 yaş üzerinde etkili olurken Türkiye gibi ülkelerde bu 10 yıl daha erken gerçekleşiyor. Çalışmalar hastaneye yatırılan tüm hastaların yarısının, tanı konulmasını takip eden 5 yıl içinde öldüğünü gösteriyor. Hastalıkla mücadelede bu zamana kadar üç farklı ilaç kullanılıyordu. Bu ilaçlarla ölümler ve hastaneye yatışlar yüzde 20 engelleniyordu. Yeni ilaçla mevcut ilaçların üstüne yüzde 20 daha fazla hayatta kalma ve hastaneye yatışta azalma sağlandı.

AdminAdmin