Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 21-08-2014 23:49

REKTÖR KOCACIK, 2 YILLIK GÖREV SÜRESİNİ DEĞERLENDİRDİ

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (C.Ü.) Rektörü Prof.Dr. Faruk Kocacık, basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda iki yıllık görev süresinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

REKTÖR KOCACIK, 2 YILLIK GÖREV SÜRESİNİ DEĞERLENDİRDİ

Göreve geldiği 2012 yılından itibaren yapılan hizmetler, projeler ve yatırımlar hakkında bilgiler veren Kocacık, bilim ve teknolojiye dayalı, çağdaş yaklaşım ve yöntemlerle eğitilmiş, mesleki alanda donanımlı ve yetkin bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Öncü ve tercih edilen üniversite olmayı amaçladıklarını dile getiren Kocacık, Sivas'ın ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlamak istediklerini belirtti.

“ÖĞRENCİ SAYIMIZ ARTIYOR”

Rektör Kocacık, 2012 yılında 35 bin 769 öğrenci olan öğrenci sayısının 2014 yılında 37 bin 90′a çıkarıldığını belirten Rektör Kocacık, YÖK tarafından devlet üniversiteleri arasında yapılan değerlendirmede, öğrenci sayısı sıralamasında 18, öğretim elemanı sayısı sıralamasında 25′inci sırada yer aldıklarını ifade etti.

“PERSONEL SAYISI ARTTI”

İdari personel sayısının da son 2 yılda 3 bin 302'den 3 bin 474'e çıkarıldığını aktaran ve kadro bekleyen eleman olmadığını söyleyen Kocacık, "Huzurlu üniversite, bireylerin ve çalışanların özlük haklarının korunmasıyla olur. Kadro bekleyen, kadro mağduru hiç kimse yok. Bu da bizim açımızdan son derece sevindirici" diye konuştu.

Prof. Dr. Kocacık, göreve geldikleri günden bu yana üniversitenin büyümeye ve gelişmeye devam ettiğine işaret ederek, 240 olan bölüm sayısını 254'e çıkardıklarını söyledi.

ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ SAYISI 22'YE ÇIKTI

Araştırma ve uygulama merkezlerini son 2 yılda 13'ten 22'ye çıkardıklarını belirten Kocacık, şunları kaydetti:

"Sivas Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Tarım ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yüksek İrtifa ve Spor Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, İleri Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, Optik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni açtık."

“TÜRKİYE’DE 2. ÜNİVERSİTEYİZ”

Türkiye'de Gazi Üniversitesi'nden sonra üniversitelerinde de Mobbing Kurulu oluşturulduğunu dile getiren Kocacık, yapılan başvuruların tamamının çözüme kavuşturulduğunu ifade etti.

Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde hizmet kalitesini artırmaya yönelik iyileştirme ve kapasite artırma çalışmaları gerçekleştirildiğini kaydeden Kocacık, Sağlık Bakanlığının kurumsal kalite sisteminde 1 puan üzerinden 0,82 puan aldıklarını, bunun önemli bir başarı olduğunu söyledi.

Tıp Fakültesi'ne, Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu'nca (UTEAK), Akreditasyon Belgesi verildiğini söyleyen Kocacık, "Ülke genelinde Tıp Fakültelerinden 21'nin akredite olduğu düşünülürse Akreditasyon Belgesinin önemi daha iyi anlaşılacaktır" dedi.

Rektörlük Senato Salonu’nda düzenlenen toplantıya Rektör Prof.Dr. Faruk Kocacık, Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Ali Erkul ve Prof.Dr. Sami Hizmetli, Genel Sekreter Prof.Dr. Ömer Poyraz, CÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe, Rektör İletişim Danışmanı Yrd.Doç.Dr. Ercan Şahbudak ile yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.,

“GEREKLİ DESTEĞİ GÖREMEDİK”

Üniversitenin 40′ıncı yılında bilimsel ve akademik yeterliliği ön planda tutarak büyümeye ve gelişmeye devam ettiğini belirten Rektör Kocacık, Üniversitede yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler de verdi. Cumhuriyet Üniversitesi ile şehir yakınlaşmasına değinen Kocacık, bazı merkezleri şehir merkezinde açmak istediklerini söyleyerek gerekli desteği göremediklerini ifade etti.

Şehir merkezinde Sivas Araştırmaları Merkezi’ni kurmak istediklerinde yer talebinde bulunduklarını ifade eden Kocacık, “Biz burada defalarca kırk adım attık. Ama karşıdan bize bir adım atan olmadı. Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Araştırmaları Merkezi’ni şehir merkezine yapalım dedik. Nereleri istemedik ki, Jandarma binasından Cezaevine kadar, İdare Mahkemesi’nin binasında ki katları bile istedik. Önümüze gelenden bina talebinde bulunduk ama kimseden bana olumlu cevap gelmedi. Bina ve yer verme olursa hem merkezlerin bir kısmı şehre taşınmış olurdu. Bu sadece benim istememle olmuyor. Karşı tarafından bu isteğe olumlu bakması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“SAYIN BELEDİYE BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Şehirle bütünleşme konusunda projeler üreterek adım attıklarını belirten Kocacık, “Sayın Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Fadlum Köprüsü benim en çok uğraştığım işti. Üniversite arazisi dışında kaldığı için biz bir şey yapamadık ama Belediye Başkanımız Sami Aydın, bu konuda güzel bir adım attı. Taleplerimize cevap verip dikkate aldı. 4 ay içinde Fadlum Köprüsü teslim edilecek. Şehirle bütünleşme sadece şehir içinde bina kiralamak değil ulaşım da bunun önemli adımlarından birisi. Sınav zamanlarında kilometrelerce kuyruklar oluşuyordu. Gelip geleceğine pişman olan çok kişi gördüm. Yenişehir’den Caminin bulunduğu kavşağa kadar yeni bir proje daha hazırlandı. Bizim talebimiz dikkate alındı. Geliş gidiş yolları birbirinden ayrı, bisiklet ve yürüyüş parkurlarının da içinde bulunduğu çok modern bir yol yapılacak. İnsanlar yürüyerek bile olsa üniversitemize gelip gidebilecek. Şehirle bütünleşme bu tür şeylerle de olur. Biz bunları gönülden istiyoruz ama bizim istememiz yetmiyor. Bu kurumlar arasında ki yardımlaşmayla da olmalı. Kurumlar birbirine sahip çıkmalı. Belediye şoförlerine kurslar verdik. Yolcu şikayetleri çok azaldı. Halkla ilişkiler nasıl olmalı konusunda. Ortak projeler yaptık. Dershaneye gitme imkanı olmayan 300 öğrenciye hafta sonları dershane imkanı sağladık. Bunların hepsini biz finanse ediyoruz. Hepimiz elimizden geleni yapmaya hazırız. Bu bizim görevimiz. Üniversite her konuda öncü olmalıdır. Ama biz öncü olmak istediğimiz konuda karşı taraf bir şey yapmazsa bir adım atmazsa yada uyum sağlamazsa başarı şansımız olmuyor. Karşı taraftan da bir adım bekliyoruz. Bizim girişimlerimiz yetmiyor. Nereye el attı isek önceden planlanmış sahibi çıkıyor. Bakan bey de fazla etkili olamıyor çünkü daha önceden anlaşmalar yapılmış” ifadelerinde bulundu.

HOCALARIN GİTMEMESİ İÇİN KAYNAK GEREKİYOR

Cumhuriyet Üniversitesi’nde görev yapan hocaların özel hastanelere geçişleri ile ilgili bilgiler aktaran Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, konunun her ay yapılan Üniversiteler arası Asil Kurulu toplantılarında gündeme geldiğini belirtti. Kamu hastanelerinde performans ücretlerinin üniversitelere göre daha yüksek olduğunu söyleyen Kocacık, “Üniversite asil kurulu her ay belli bir şehirde toplanıyor. En son Konya’da toplandık. Orada en çok konuşulan konu öğretim üyelerinin üniversiteden ayrılması konusu oluyor. En sonunda bir rektörümüz çıkıp bu konuyu başbakana söyledi. Üniversite hastaneleri 5 yapıp bir alıyor, ama kamu hastaneleri 1 yapıp 5 alıyor. Biz bu yöntemle ayağımızı yorganımıza göre uzatamıyoruz dedi. Bu her kurul toplantısında konuşulan bir konu. Orda da dile getirildi. Bakan bey de bunu biliyor ama bu olay hükümet politikasıdır. Taleplerimizi dile getiriyoruz. Hocalarımızı tutmakta zorlanıyoruz. Burada kalp doktorumuz vardı İzzet Tandoğan bey, Malatya’ya gitti. Minimum 60 bin liraya imza atıyorlar. Sonra diyorlar ki hocalarımız gidiyor. Ne yapabiliriz ki, kaynağım yok. Ekstradan vereceğimiz bir para yok” şeklinde konuştu.

 

Üniversite Hastanesi’nde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da bilgiler veren Kocacık, hastaneye yeni kazandırılan bölüm ve merkezler, yeni alınan tıbbi cihaz ve donanımlarla hizmet kalitesinin artırıldığını söyledi.  Kocacık üniversiteye kazandırılan ve yapımı devam eden yeni fakülte binaları, cami, yurt ve sosyal donatılar hakkında da bilgi verdi.

“KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTANESİ YAPACAĞIZ”

Rektör Kocacık konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Cumhuriyet Üniversitesi’ne yapılması gündeme gelen yeni hastane projesi ile ilgili soruları yanıtlayan Kocacık, yeni hastanenin TOKİ kanalıyla yapılması için girişimlerde bulunduklarını ancak bunun olumlu sonuçlanmadığını söyledi.

Bu süreçte Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın kendilerine yakın ilgi gösterdiğinin altını çizen Kocacık, Bakan Yılmaz’ın desteği ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile görüştüklerini ve Sivas’a 200-250 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi kazandırmak için destek sözü aldıklarını söyledi.

Kocacık, şu ifadeleri kullandı:

“Yeni hastane konusunda Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz ve Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz’dan destek aldık. Her iki bakanımıza da teşekkür ediyorum.  Hastane konusunda geçen sene bütçe görüşmelerine gittiğimizde bize dediler ki “TOKİ ile görüşün” biz TOKİ ile görüştük ama tepkiler oldu. ‘Yapmayın, etmeyin Sivas’ta inşaat sektörü ölecek’ diye. TOKİ bize hastane yapacaktı, biz de onlara arsamızı verecektik. Ama tepkiler olunca vazgeçtik. Bunun üzerine Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz Bey dedi ki, ‘hocam sen TOKİ’yi boş ver, ben seni Kalkınma Bakanımıza götüreyim, devlet, hastanemizi yapar’ dedi. Birlikte Sayın Kalkınma Bakanımıza gittik ve bunun sözünü aldık. Hastaneyi, Kadın Doğum ve Çocuk hastanesi olarak şuanda hastanemizin yanındaki yemekhanenin üst kısmına yapacağız. 10 bin metrekareden biraz fazla ve 6 kat olarak yapılacak. Onkoloji Hastanesi’ni de yanına ek bina yapacağız. Fizik Tedavi’de Çermik’e hastane binası yapılacak.” İfadelerini kullandı.

“FİZİK TEDAVİ HASTANESİNE EK BİNA YAPACAĞIZ”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli, ise Cumhuriyet Üniversitesi’nin Sıcak Çermikte bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin mevcut hali ile ihtiyaca cevap veremediğini belirterek, bölgede 60 yatak kapasiteli bir ek bina inşa edileceğini söyledi.

Sivas’ın bu açıdan bölgesinde önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Hizmetli, Sivas’ın gerçekleştirilecek yatırımlarla sağlık turizmi alanında da merkez haline dönüşeceğini söyledi.

Hizmetli, “Sağlık turizmi tek başına bir yataklı kurumun hizmete geçmesi değildir. Sürekli olarak orada yenileme ve güncel tedavi yöntemlerini yakalamaktır. Dolayısıyla biz 1974’te temelleri atılan üniversite hastanemizle beraber onun yan kampüslerini oluşturma yönünden çalışmalar yaptık. Bunlardan bir tanesi de Sıcak Çermik’teki Fizik Tedavi Hastanesi… Bu aslında bir kampus ve gelişmiş üniversitelerde de bu tarzda gelişmeler olmaktadır. Yeni tedavi parametreleri konarak ancak gelişmeler bu şekilde sağlanabilmekte.

2004’te hizmete açmış olduğumuz Fizik Tedavi Hastanesi şuan ihtiyaca cevap vermiyor. Şuanda Sivas Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Romatoloji konusunda Kayseri, Erzincan, Tokat ve Orta Anadolu’nun önde gelen önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Dışarıdan gelen hasta sayımız yıllar içerisinde artarak şuanda yüzde 64’e ulaşmıştır. Yani Fizik Tedavi Hastanesi’nde yatan hastanın yaklaşık yüzde 50’si dışarıdan gelmektedir. O nedenle 100 tane aktif yatağı olan Fizik Tedavi Hastanesi şuanda yetişmemekte, ihtiyaca cevap verememektedir. O nedenle Sayın Rektörümüz ve Bakanımızın destekleriyle biz orada yeni bir hastane binasını ek bina şeklinde planladık. 60 yataktan az olmamak kaydıyla bir ek bina yapacağız. Bununla birlikte bölgesel hizmetimiz de daha üst düzeye çıkacak. Sağlık hizmeti ve sağlık turizmi yönünden bölge merkezi olmayı da gerçekleştireceğiz.”

“BU İMKÂNI KULLANMALIYIZ”

Hizmetli’nin ardından Sıcak Çermik Bölgesi ve yeni yapılacak ek bina projesi ile ilgili düşüncelerini paylaşan Rektör Kocacık, Sıcak Çermiğin çok büyük bir imkân olduğunu belirtti. Milli savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile bu konuda aralarında geçen bir diyalogu da basın mensupları ile paylaşan Rektör Kocacık, şu ifadeleri kullandı:

“Bakan bey bana ‘Fizik Tedavi Hastanesi’ne neden ek bina istiyorsunuz’ diye sordu. Dedim ki, bizim hastanemiz 96 yataklı. 1 yılda 2 bine yakın hasta geliyor. Randevuyu 6-8 ay sonraya veriyoruz. Böyle bir potansiyel, imkân, faydalı bir su varken niye kullanmayalım dedim. ‘Haklısın’ dedi.

Böyle bir imkân var niye kullanmayalım. Sivas’tan bile gidip başka kaplıcalardan devre mülke girenler oluş. Şimdi inşallah ona gerek kalmayacak. Çok güzel bir Sıcak Çermiğimiz var. Biz de bunu sağlık turizmi açısından değerlendirmek istiyoruz. Hem sağlığa, hem turizme faydalı olsun.”

“PROJEMİZ HAZIR”

Üniversite Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe ise hastane konusunda gerekli hazırlıkları yaptıklarını belirterek, projelerinin hazır olduğunu, hastanenin temelini gelecek yıl atmayı hedeflediklerini belirtti.

Yeni hastane binasının yapılmasının ardından mevcut hastanenin boşalan bölümleri ile birlikte revize edilerek yeniden düzenleneceğini belirten Gökçe, şu ifadeleri kullandı:

“Bizim Sivas’taki tıp fakültesi hastanemiz, Türkiye’deki Tıp Fakültesi Hastanelerinin çoğuyla aynı. Çoğu tıp fakültesiyle aynı yaşta. Bir revizyon gerekiyor. Ya bu revizyon yapılacak, ya yeni bir hastane yapılacaktı. Biz yeni bir hastane yapalım dedik ama olmadı. Biz, öncelikli olarak bakanımızın da desteğiyle ilk olarak bir “Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi” planladık. Projelerini de bitirdik. Yaklaşık 200-250 yatak kapasiteli olacak. Proje aşaması çoğunlukla halledildi. Ekipmanlar ve devletten öncelikli olarak gereken projelendirme parası gelecek. Bunlar bu sene içerisinde yapılırsa gelecek senenin ilk aylarında hastanemizin temeli büyük ihtimalle atılacak. Bunun üzerine çalışıyoruz. Hastane bittikten sonra öncelikli olarak, hastanemizin kalan boşalan yerlerini koğuş sisteminden çıkarıp tekrar revizyon yapa yapa yeniden düzenleyeceğiz. Ama öncelikli olarak bizim 200-250 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi projemiz var. Zaten bunu uygun gördüler.”

Rektör Kocacık, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Son olarak Kocacık katılanlara teşekkür ederek,  uzun süredir üniversiteye ve şahsını hedef alan bir basın yayın organına ve kişilere önemli bir gönderme yaptı.

Rektör Kocacık’ın bu göndermesi gazeteciler tarafından büyük alış alırken, bazı basın yayın organı temsilcileri tarafından “bu da kapak oldu” gibi ifadelere yer verildi.

İŞTE REKTÖR KOCACIK TARAFINDAN YAPILAN O GÖNDERMENİN SES KAYIDI

 

AdminAdmin