Teknoloji
Giriş Tarihi : 21-07-2014 13:47

TÜRK BİLİMADAMLARINDAN ÇIĞIR AÇACAK BULUŞ

ABD'nin Colorado ve Arizona Eyaletleri'nde bilimsel çalışmalrada bulunan üç Türk bilimadamı, yıldırımdan gelen elektrik enerjisini depolayacak kantrali keşfetmeyi başardı.

TÜRK BİLİMADAMLARINDAN ÇIĞIR AÇACAK BULUŞ

Adlarının şimdilik açıklanmasını istemeyen üç bilimadamı, ilk etapta 16 milyon kilowattılk bir enerjiyi depolayacak bir demo-santral geliştirdiklerini, Arizona'daki bir deneyde 14,8 milyon kilowattılk enerji depolamayı başardıklarını dile getirdiler...

Projenin geliştirilmesi halinde, dünyada elektrik enerjsi ile ilgili sorunun minimize edileceğini, başta nükler ve termik santraler olmak üzere, birçok santralin devre dışı kalacağı vurgulanıyor.

Demo santral, çayı 27 santim olan üç metrelik çelik bir paratoner yardımı ile yıldırımdan aldığ elektriği, hemen depolayacak şekilde tasarlandı. Üç aylık bir bekleme süreci sounnda, Arizona'da ilk yıldırım yakalandı ve enerjisi de depolandı.

Prototipin, şu an için kamuoyu ile paylaşılmayacağın dile getiren bilim adamları, patent konusunda ise ilk teklifi Türkiye'den alacaklarının altını çizdi. 

AdminAdmin