Sivas
Giriş Tarihi : 15-07-2014 10:54

KURUMAYA YÜZ TUTAN IRMAKTA BİSİKLET VE TOP KEYFİ

Sivas'ta, kış mevsiminin kurak geçmesiyle debisi düşen ve son günlerdeki sıcak havanın etkisiyle büyük oranda kuruyan Tecer Irmağı yatağında, çocuklar top sektiriyor, bisiklet sürüyor İlçede esnaflık yapan Remzi Erdoğmuş: "27 yıldır böyle bir kuraklık görmedim" Mehmet Ali Gencer: "73 yaşındayım, bu suyun kuruduğunu ilk defa görüyorum.

KURUMAYA YÜZ TUTAN IRMAKTA BİSİKLET VE TOP KEYFİ

Kurak geçen kış mevsiminin ardından hava sıcaklıklarının artmasıyla kurumaya yüz tutan Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın kollarından Tecer Irmağı'nın yatağı, çocukların oyun alanına döndü.

Ülke genelinde etkili olan kuraklık, Sivas'ın Ulaş ilçesindeki Tecer Dağı'ndan doğup, Ulaş-Taşlıdere güzergahından akarak Kent merkezinde Kızılırmak'a karışan Tecer Irmağı'nda da etkisini gösterdi.

Düzensiz rejime sahip olan ve mart-nisan aylarında en yüksek debiye ulaşan ırmakta, kış mevsiminde yağışların az olması ve artan hava sıcaklıklarıyla son yılların en düşük debisi görülüyor.

Özellikle ilkbahar mevsiminde su seviyesi yükselen ve bazen kıyısında set olmayan bölgelerde taşkınlara yol açan Tecer Irmağı, kurak geçen kış mevsimi ve sıcak havalar nedeniyle bugünlerde dereyi andırıyor.

Kurumaya yüz tutan ırmağın ilçe merkezinden geçen bölümünde yer yer tamamen kuruyan bölümlere de rastlamak mümkün. Su seviyesinin düşmesini ve bazı bölümlerinin kurumasını fırsat bilen çocuklar ise ırmak yatağında top oynamanın ve bisiklet sürmenin keyfini çıkarıyor. Birçok noktasında paçaları sıvamadan bir kıyıdan karşı kıyıya geçmenin mümkün olduğu ırmaktaki bu durum, ilçe sakinlerini  düşündürüyor. Ulaş ve Sivas'ta birçok tarım arazisinin sulanmasında da kullanılan ırmaktaki kuraklık, yöredeki çiftçileri de endişelendiriyor.

İlçede esnaflık yapan 50 yaşındaki Remzi Erdoğmuş, yaptığı açıklamada, 27 yıldır yaşadığı ilçede böyle bir kuraklık görmediğini söyledi.

Her yıl ilkbaharda ırmağın su seviyesinde azalma yaşandığını dile getiren Erdoğmuş, "Bu aylarda sularda azalma olurdu ama bu kadar kuraklık görmedim. Durum çok kötü. Normalde bu aylarda burada oltayla balık tutulurdu ama bugünlerde çocuklar ırmakta bisikletle gezebiliyor, top oynayabiliyor. Irmak, top oyun alanı oldu" diye konuştu.

10 yıl önce taşkın yaşanmış

Erdoğmuş, 10 yıl önce taşkın yaşandığını ve bu nedenle ırmağın kenarına set yapıldığını ancak bugünlerde suya hasret kaldıklarını söyledi.

İlçede yaşayan Mehmet Ali Gencer de "73 yaşındayım, bu suyun kuruduğunu ilk defa görüyorum. Bugüne kadar böyle bir şey görmedim" ifadesini kullandı.

Suyun azalması nedeniyle balık ölümlerinin de yaşandığına dikkati çeken Gencer, kuraklığın ırmağı kuruma noktasına getirmesinin üzüntü verici olduğunu belirtti.

AdminAdmin