Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 03-07-2014 18:41

“ORUÇ TAM ANLAMIYLA BİR SABIR MEKTEBİDİR”

Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Erturhan, oruç tutmanın insana sabrı öğrettiğine vurgu yaptı.

“ORUÇ TAM ANLAMIYLA BİR SABIR MEKTEBİDİR”

Günümüzde insanların ceviz kabuğunu doldurmayacak şeylerden dolayı kavga ettiğini, cinayetler işlediğini ve çizgiden çıkabildiğini aktaran Erturhan, “Aceleci olmamak ve sabretmek gerekir. Oruç da sabretmeyi öğreten en güzel mekteptir.” dedi.

'Oruç tam anlamıyla bir sabır mektebidir'Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Erturhan, oruç tutmanın insana sabrı öğrettiğine vurgu yaptı. Günümüzde insanların ceviz kabuğunu doldurmayacak şeylerden dolayı kavga ettiğini, cinayetler işlediğini ve çizgiden çıkabildiğini aktaran Erturhan, “Aceleci olmamak ve sabretmek gerekir. Oruç da sabretmeyi öğreten en güzel mekteptir.” dedi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Erturhan, bütün İslami hükümlerde insanlar için sayılamayacak derecede faydalar bulunduğuna işaret etti. “Orucu Cenab-ı Allah emrettiği için tutarız. Bunun yanında oruç tam anlamıyla bir sabır mektebidir. Oruç bizlere sabrı öğretir.” Diyen Prof.Dr. Erturhan, şöyle devam etti: “Günümüzde görüyoruz, insanlar ceviz kabuğunu doldurmayacak şeylerden dolayı kavga ediyor, cinayetler işleniyor. İnsan bazen çizgiden çıkabiliyor. Ramazan ayı bize sabrı öğretiyor. İnsanın etrafında türlü yiyecekler var ancak hiçbir zorlayıcı kanun yok, sadece Allah rızasını kazanmak için kendisi tutuyor. Böylece sabretmek insanda yerleşik hale geliyor.”

Aceleci olmamak ve sabretmek gerektiğini hatırlatan Prof. Sabri Erturhan “Oruç da sabretmeyi öğreten en güzel mekteptir. Bu Ramazan'da bunu kazandığımız zaman neredeyse bizim bir melekemiz haline geliyor, ondan sonra bütün yıl hatta ömür boyunca devam ettirme şansını buluyoruz.” ifadesini kullandı.

“ORUÇ İNSANA İRADE KAZANDIRIR”

Orucun aynı zamanda insana irade eğitimi verdiğini kaydeden Erturhan, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Malum kötü alışkanlıklarımız var; sigara, alkol, ibadetsizlik gibi. Ramazan'da güzel hasletleri kazanınca, kendimizi kötü alışkanlıklara karşı koruyabilme iradesini gösterebiliyoruz. Ramazan öncesi iradesizlik ve tereddütlerimiz kaybolup gidiyor. 30 gün, eğitimcilerin söylediğine göre irade eğitiminde, karakter kazanımında önemli bir zaman dilimi. İnsan tereddüt ettiği zaman adım atamaz hale gelir. İşte Ramazan ayı da insanın iradesini çelikleştiriyor ve menfi şeylere karşı korunmayı sağlıyor.”

AdminAdmin