3. Sayfa
Giriş Tarihi : 01-07-2014 00:56

CENNET VE CEHENNEM

Atiyye, Abdullah İbni Abbas'tan rivayet ettiğine göre: “Cennet yedinci göktedir. Allah Teala kıyamet gününde onu istediği yere koyar. Cehennem ise yerin yedinci katındadır (altındadır)” (Ebu Nuaym rivayet etmiştir.)

CENNET VE CEHENNEM

Ebu Nuaym Ka’b’dan “Yer başka bir yer, gökler de (başka gökler) haline getirildiğinde,” (İbrahim: 48) ayeti kerimesinin tefsirinde şöyle demiştir:

“Yani gökler Cennetlere yeryüzü de cehenneme çevrilir.”

Bazıları da hem cennet hem de cehennemin gökte olduğunu öne sürmüşlerdir:

Mücahid; “Sizin rızkınız da size vaad edilen sevap ve ceza da göktedir”. (Zariyat: 22)

Ayetinin tefsirinde şöyle dedi: “Burada kast edilen Cennet ve Cehennem” dir.

Cehennem ateşi 

Adi b. Hatem’den rivayet edildiğine göre,

Resulallah:

“Ateşten korununuz” buyurup yüzünü çevirdi. Sonra yine: “Ateşten korununuz” buyurdu.

Sonra yine yüzünü çevirdi ve bunu üç defa tekrar etti. Öyle ki, biz onun ateşin sıcaklığından yüzünü çevirdiğini zannettik. Sonra buyurdular ki:

“Cehennem ateşinden bir parça hurma - sadaka olarak vererek- ile dahi olsa kendinizi koruyun. Eğer -bir parça hurma bulamazsanızgüzel bir sözle kendinizi muhafaza ediniz.” (Buhar-Müslim)

Müslim’den gelen rivayette ise Resulullah: “Benim örneğim ateş yakan adamın örneği gibidir, ateş aydınlık yaptığında kelebekler ona gelmeye başlarlar ve etrafında ki şu hayvanlar da içine girmeye başlar, adam onlara engel olmaya çalışır ancak başaramaz ve hayvanlar ateşe dalarlar” sonra dedi ki: “işte benim ve sizin durumunuzdur, ben ateşten uzak dur, ateşten uzak dur, diyerek peştamalınızdan tutarım, ancak siz bana galabe çalar ve içine girmeye başlarsınız”. Resulullah şöyle buyurdular: “Ben sizi uyarıyorum Cehennemden sakınınız. Allah Teâlâ’nın koyduğu sınırları aşmayınız! Öldüğünüzde terk edilirsiniz ve ben sizin için havz’ın başındayım. Kim (oraya) gelirse kurtuluşa erer. Bazı kavimler sol tarafa alınırlar ben Ya Rabbi ümmetim diyorum. Şöyle buyururlar: “Onlar senden sonra gerisin geriye döndüleryani eski inançlarına döndüler-.” (Bezzâr ve Teberân...)

Cenneti istemek 

Ya’lâ b. El-Eşkad, Küleyb b. Hüzn’den anlattığına göre Rasûlullah’ın şöyle buyurduğunu işittim dedi: “Gücünüz nisbetince Cenneti isteyiniz ve yine gücünüzün yettiği kadar Cehennemden kaçınız. Çünkü Cennet, kendisini isteyene karşı ilgisiz kalamaz ve Cehennemde kendisinden kaçandan gafil olmaz. Ahiret tuzaklarla sarılıdır. Dünya ise şehvet ve lezzetlerle sarılıdır. Sakın ha! Dünya sizi ahireti kazanmaktan mahrum etmesin.” Başka bir hadis ise şöyledir: “Cennete onu ümit eden girer, Cehennemden ise korkan kişi kurtulur ve Allah Teâlâ merhamet edene merhamet eder.”

Yaz ve kış Rasulullah

(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Cehennem Rabbine şikayet arz etti ve: Ya Rabbi! Bir kısmım diğer bazı kısımlarımı yiyor, dedi. Bunun üzerine Allah-u Teala ona iki defa nefes için izin verdi. Birisi yazın ve diğeri de kışındır. Bu sebeple (yazın) bulduğunuz en şiddetli sıcak onun hararetinden, (kışın) bulduğunuz en şiddetli soğuk onun zemherisindendir!” (Buhari 3062, Tirmizi 2719, İbni Mace 4319) Hadis kaynaklarında şöyle yazar: “Cennet ehli cennete, cehennem ehli de cehenneme vardığında, ölüm alacalı bir koç suretinde getirilir ve cennetle cehennem arasında yatırılarak kesilir.

Sonra bir seslenici: 

Ey cennet ahalisi! Artık ölüm yoktur! Ey cehennem ahalisi! Artık ölüm yoktur! Herkes bulunduğu yerde ebedi kalacaktır, diye seslenir. Bu olay sebebiyle cennet halkının ferahı bir kat daha artar, cehennem halkının hüzün ve kederi de bir kat daha artar. Bir seslenici (cennet ehline) şöyle seslenir: Daima sıhhatli olacak ve ebediyen hasta olmayacaksınız. Daima yaşayacak ve ebediyen ölmeyeceksiniz. Daima genç kalacak ve ebediyen ihtiyarlamayacaksınız. Daima nimetler içinde hoş bir halde bulunacak, ebediyen sıkıntı ve çetinliğe maruz kalmayacaksınız” Müslim 2837/22, 2850/42, Buhari 6457, Tirmizi 2682, İbni Mace 4327 Müslim 2837/22

AdminAdmin