Ekonomi
Giriş Tarihi : 05-07-2013 12:37

YAŞAR KARAKELLE ÇARPIK KENTLEŞME KONUSUNU DEĞERLENDİRDİ

........

YAŞAR KARAKELLE ÇARPIK KENTLEŞME KONUSUNU DEĞERLENDİRDİ

Yaşar Karakelle Grup Yönetim Kurulu Başkanı Girişimci İşadamı Yaşar Karakelle, İstanbul’da bina yapacak olan müteahhitlerin; inşaata başlamadan önce bir kez daha düşünmeleri gerektiğini ve yakın zamanda İstanbul’un mevcut yükünü kaldıramayacak hale geleceğini vurguladı.


Yaşar Karakelle Grup Yönetim Kurulu Başkanı Girişimci İşadamı Yaşar Karakelle, teknoloji devi Fujitsu’nun, Avrupa’nın en yüksek binası konumunda bulunan Safir Tower’da düzenlediği ödül töreni öncesinde, Safir Tower’ın kenti ‘İğne Ada-Bursa-Tekirdağ’ üçgeninde gören ‘Seyir Terası’nda incelemelerde bulunarak, ‘İstanbul ve Çarpık Kentleşme’ üzerine açıklamalarda bulundu.

İstanbul’un dünyanın en güzel kentlerinden biri olduğunun, su götürmez bir gerçek olduğunu hatırlatan Yaşar Karakelle Grup Yönetim Kurulu Başkanı Girişimci İşadamı Yaşar Karakelle, ‘Yurdumuzun  en önemli sorunlarından biri olan ve uzun yıllardır üzerinde çok kapsamlı çalışmalar yapılmaya çalışılmasına rağmen aşılamayan çarpık kentleşme en yalın anlatımla, şehirlerin herhangi bir denetim olmaksızın rastgele biçimde gelişmesi olarak tanımlanmaktadır. Denetim gücünün aktif bir biçimde çalışmaması veya hiç bulunmaması halinde ortaya çıkan çarpık kentleşme sorunu kısa vadede şehir sakinleri açısından bir sorun olarak algılanmasa da, uzun vadede çözülmesi daha da zor hale gelen devasa bir problem haline dönüşebilir. Safir Tower’dan İstanbul’a baktığımda, iki İstanbul gözlemliyorum. Biri olağanüstü denizi, Boğaziçi’si ve tepeleri ile harika bir manzara ama bir diğeri ise, çok ucube mteahhitlik eseri binalarla bezeli bir beton yığını. Çarpık kentleşme sorununun uzun vadede çok büyük etkilere neden olması, ileri görüşten yoksun bir bakış açısı ile bu problemin aşılamamasına sebep oldu. Uzun yıllar önce şehrin gelişiminin tahmin edilmesi ve bu yönde çalışmaların yapılması gerekirken yüz binlerce hatta milyonlarca insanın yaşam alanı haline gelen bir kentin yeniden yapılandırılması çok daha zor bir süreç haline dönüşüyor’ şeklinde konşutu.

Sorunun sadece İstanbul ile sınırlı tutulamayacağının bilinmesi lazım geldiğini de kaydeden Yaşar Karakelle Grup Yönetim Kurulu Başkanı Girişimci İşadamı Yaşar Karakelle, sözlerine şu şekilde devam etti:

‘Kavramlar birbirine karıştırıldığı sürece, her olgunun alt ve ortak kümelerinde sorun oluşacaktır. Bugün ‘Türkiye’de ‘Uydu-Kent’ kavramı yanlış algılanmıştır. Elbette çok harikulade örnekler vardır, lakin, bugünkü manada algılanan ve uygulanmakta olan ‘Uydu-Kent’ kavramı tam bir faciya adönüşmüştür. ‘Uydu-Kent’ boş bulduğun araziye, abuk sabuk mimaride toplu konut dikmek anlamına gelmemektedir. Bugün, dünya genelinde çarpık kentleşme sorunu yaşanan birçok yaşam alanındaki insan sayısı milyonlara ulaştığından, bu kadar çok insanın yaşadığı bir bölgede uzun süreli yapılandırma çalışmalarının yapılması imkansız hale gelmiştir. Şehirler planlanırken estetik görünüm kadar şehir içinde yaşayan insanların ihtiyaçlarının da düşünülmesi gerekir. Ancak bu planlamanın mevcut şehir nüfusuna ve yapısına göre değil, şehrin gelecekteki nüfusu ve gelişen teknolojilerin şehri nasıl etkileyeceği düşünülerek yapılması gerekir. Bir zamanların mantığı gibi, ‘Rızkını Allah nasıl olsa verir’ diyerek çocuk yapma mantığı, ‘Nasıl olsa alt yapısını devlet verir, birileri de gelir yerleşir’ algısı ile kentleşme ve binalaşma kavramında yaşanır olmuştur. Onlarca yıl öncesinden gelecek düşünülerek planlanması gereken altyapı, ulaşım, tarihi doku, doğal çevre, barınma ihtiyacı ve daha pek çok konunun birden bire şehirde yaşayan insanları etkilemeden değiştirilmesi çok zor, çoğu zaman da mümkün değildir…’

İleri görüşlülük önemli

Öte yandan, kentsel yapılanmada, ileri görüşlülüğün hat safhada önemli olduğunu da kaydeden Yaşar Karakelle Grup Yönetim Kurulu Başkanı Girişimci İşadamı Yaşar Karakelle, bu konuda mühendislik fakültelerine de büyük sorumluluk düştüğünü belirtti. 

Yaşar Karakelle Grup Yönetim Kurulu Başkanı Girişimci İşadamı Yaşar Karakelle, şunları söyledi:

‘Sorun, artık çözülemez bir ivme kazanmak üzeredir. Mühendislik fakülteleri, hemen hemen her dönemde bu konuyu mecburi ders olarak okutmalıdır. Toplumun, günümüzde ve gelecekte oluşacak doğal ihtiyaçları düşünülerek yapılması gereken kent planlamacılığı, tarihsel dokunun korunmasını da gözetmek zorundadır. İçinde yaşadığımız Türkiye’mizin, güzeller güzeli İstanbul’umuzun binlerce yıldır medeniyetler beşiği olduğu düşünüldüğünde, her ilimizin kendine özgü tarihsel bir dokusu olduğu aşikardır. Tarihi eserlerin korunmasını hedefleyen bir şehir planlamacılığı ile gelecek nesillerin de bu tarihsel dokudan yararlanması sağlanır. Doğal kaynakların korunmasına yönelik politikaların geliştirilmemesi de, çarpık kentleşme sorunun dallanarak daha da karmaşık bir problem haline dönüşmesine neden olur. Şehir bünyesinde yaşayan insan sayısının gelecek yıllarda ne kadar artacağını doğru şekilde hesaplamak, bugünden itibaren geleceğe yönelik altyapı çalışmalarının yapılmasını sağlayacaktır. Ülkemizin pek çok ilinde yaşana çarpık kentleşme sorunu, gelişen çağın ihtiyaçları düşünülmeden yalnızca “günü kurtarmak” için yapılan projelerin sonucudur. Çarpık kentleşme sorunu yaşanan büyük şehirlerin düzenlenmesi şüphesiz kısa vadede gerçekleştirilebilecek bir çalışma değildir. Bunun için şehir bölgesel olarak incelenmeli ve aşamalı olarak tüm şehir sakinleri yapılan çalışmalardan etkilenmeden düzenlemeler yapılmalıdır. Günümüzde dünyanın tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinde hala otomobil satışlarının dur durak bilmeden artış göstermesi, metropol olarak tanımlanan tüm büyük şehirlerde trafik sorunun yaşanmasına neden olmaktadır. Çarpık kentleşmenin en büyük göstergelerinden biri olan trafik problemi ancak geleceğin teknolojileri ve ihtiyaçları düşünülerek geliştirilen projeler ile ortadan kaldırabilir. İçinde yaşadığımız dünyanın sahip olduğu ve bizim de yaşamak için muhtaç olduğumuz doğal kaynakları korumaya yönelik planlamalar ile gelişen şehirler, insan ihtiyaçlarının da daha kolay bir biçimde karşılanması sonucunu doğuracaktır…’

TÜMAY MUTLU / BALKAN HABER AJANSI

AdminAdmin