Kültür-Sanat
Giriş Tarihi : 30-06-2013 07:12

SANAT GALERİSİNDE SANATSEVERE SANSÜRCÜ ENGELLEME

........

SANAT GALERİSİNDE SANATSEVERE SANSÜRCÜ ENGELLEME

Gerek sanata ve sanatçıya verilen değerin, gerekse resim sergisi, müzik dinletisi, konser, temsil, opera ya da bale gösterimleri gibi sanatsal faaliyetlere olan ilginin azlığının haklı tartışmasının yapıldığı şu günlerde, İstanbul Kadıköy’de bir sanat galerisinde, bizzat galeri sahibi olduğunu söylyen kişiler ve sergide eserleri yer alna ressamın, sergi salonunda fotoğraf çeken bir sanatsevere karşı takınılan anlamsız ve çirkin tavır, birçok kesim  tarafından oldukça üzücü ve affedilmez bir tutum olarak karşılandı.

Söz konusu olay, 25 Haziran 2013  akşamı, İstanbul Kadıköy Müze Art Gallery adlı sanat galerisinde yaşandı.

Sergi salonunda katılımcıların, salonun ve eserlerin hatıra fotoğraflarını çeken sanatsever, önce galeri sahibi olduğun söyleyen bir bayan tarafından engellenmeye kalkıldı. Ardından bir kişi daha yanına gelerek, çekilen fotoğrafların silinmesi geektiğini, aksi takirde makineye el koyacaklarını beyan etti.

Sanatsever şaşkındı, zira halkaaçık bir sergi salonunda ne fotoğraf çekmek yasaktı, ne de icra ya da mahkeme kararı olmadığı sürece kimse kimsenin malına el koyamazdı.

Sanatsever bu durumun bir şaka olduğunu düşünse de, yaşanalar düpedüz gerçekti. Sanatsever, baskılar karşısında makinesini, fotoğrafların silinmesi işlemini yapmak üzere söz konusu galeri sahibi bayana verdi. Ancka bayan, ara kablo bulamadığı için, fotoğrafları silemedi. Sanatsever de yaşanan bu üzücü olay karşısında makinesini alarak, sergi salonunu terk etti.

Söz konusu üzücü olaya aralarında Türk Ressamlar ve heykeltıraşlar Birliği ve Görsel Sanatlar İcracıları Platformu gibi hatırı sayılır sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı çok sayıda örgütten tepki geldi.

Türk Ressamlar ve heykeltıraşlar Birliği adına yapılan yazılı açıklamada, Kadıköy Müze Art Gallery’de yaşanan olayın, toplumun ruhuna işletilmeye çalışılan ‘Yasaklamacı ve Sansürcü Zihniyet’in bir eseri olduğuna vurgu yapılarak, ‘Ancak yanlış olan, bu tür zihniyete en çok karşı çıkması gereken sanat galerileri ve snatçıların, bu davranışı sergilemesidir. Ne yazık ki, en çok özgürlükçü duyarlılığı olması gereken, sanatçı ve sanat galerisi sahibi, üstlik kanuna aykırı bir biçimde fotoğraflara el koymak istemiştir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir’ ifadelerine yer verildi. Görsel Sanatlar İcracıları Platformu ise, Müze Art Gallery’de yaşanan üzücü hadisenin, tasvip edecek hiçbir yanının olmadığı vurgusunun yapıldığı şu açıklamayı yaptı:

‘Türkiye Cumhuriyeti’nde, konut ya da ticarethane gibi özel mülk ve çok gizil korunma gerektiren kamu kuruluşları dışında, fotoğraf çekmek asla yasak değildir. Kaldı ki, hiç kimse bir başkasının malına el koyma, o maldaki eserleri yok etme hakkına da sahip değildir, bu bir suçtur. Ancak ve ancak, mahkemece bir materyal içinde yer alan eserlerin kamu ahlak ya da güenliğini tehdit etme durumu tespit edilmişse, el konulma hakkı doğar. Sanatsever kişinin, durumu olgunlukla karşılayarak hukuki yollara başvurmamış olması, açıkça zorbaca footğraflara el koymak isteyen kişiler için bir şanstır. Bizi asıl üzen ise, bunun bir siyasi parti lokalinde değil, bir sanat galerisinde yaşanmış olmasıdır. Esefle kınıyoruz…’.
 

 

BELGİN ECENUR AYDIN / ELVAN BELEN / GAMA HABER

AdminAdmin