Dünya
Giriş Tarihi : 22-06-2013 01:17

AL SANA KRİZ

........

AL SANA KRİZ

Kimse, işlerin bu boyuta geleceğini tahmin etmiyordu.

Aama olanlar oldu, kriz uluslararası boyuta tırmandı.

Almanya’nın Avrupa Birilği ile Türkiye arasında üç yıl sonra bir müzakere başlığı açılmasını Gezi olayları bahanesiyle engellemeye kalkması Berlin ile Ankara arasında ipleri gerdi. AB Bakanı Egemen Bağış’ın, ''Mercel de Sarkozy ile balık tutmak istemiyorsa hesabını iyi yapsın” sözleri üzerine, karşılıklı olarak büyükelçiler, dışişleri bakanlıklarına çağırıldı.
Angela Merkel’in, Gezi Parkı olayları nedeniyle Türkiye ile AB arasında 3 yıl aradan sonra yeni bir müzakere başlığını engellemek istemesine AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın sert tepki göstermesi, Ankara ile Berlin arasında siyasi krize neden oldu.
Alman hükümeti, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu Dışişleri Bakanlığı’na davet etti.
Davutoğlu’ndan talimat
Karslıoğlu, Alman Dışişleri Bakanlığı’na gitmeden önce Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantısı için Odessa’da bulunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile telefonda görüştü. Davutoğlu, Karslıoğlu’na
alacağı tutum ve Türkiye’nin perspektiflerini anlattı. Ahmet Davutoğlu, Berlin’in bu tutumuna karşılık Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl’ün bakanlığa çağrılması talimatını da verdi. Ancak Alman Büyükelçi şehir dışında olduğu için dün bu görüşme olmadı. Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle de Ukrayna’da olduğu için Karslıoğlu’na Berlin’in sözlü uyarısını Alman Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Emily Haber iletti.
Alman yönetimi, Türkiye’de siyasilerin Merkel ve Almanya’ya yönelik kullandıkları üslubun diplomatik nezaketten yoksun, iki ülke ilişkilerini zedeleyici olduğunu vurguladı. Türkiye’de protestoculara uygulanan aşırı şiddetin kabul edilemez olduğu da Karslıoğlu’na iletilirken, medya organlarına yönelik baskıya da dikkat çekildi.
Almanya, Gezi olaylarını izleyen Birlik 90-Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth’un İstanbul’da sığındığı otele polisin bilinçli olarak biber gazı sıkmasına da tepki gösterdi. Büyükelçiye, bazı AB ülkelerinin Türkiye

Ankara ise Almanya ile birlikte Hollanda, Avusturya ve Danimarka engeline takılan 22 numaralı bölgesel ve yerel politikalar faslıyla ilgili pazartesi günü ele alınması beklenen net kararı görmek istiyor. Eğer AB ile yeni müzakere faslı açılmazsa, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi ile Brüksel’deki AB Daimi Temsilcisi Selim Yenel’i istişarelerde bulunmak için merkeze çağırma ihtimali de bulunuyor.
Merkel ne demişti?
Angela Merkel, Gezi olaylarıyla ilgili şunları söylemişti: “Türkiye’de yaşananlar, Avrupa’nın gösteri ve ifade özgürlüğü değerleriyle örtüşmüyor. Türkiye’den yansıyan görüntüler korkunçtu. Göstericilere yapılan müdahale karşısında dehşete düştüm.”
Bağış ne demişti?
Türkiye’yle uğraşmanın bedelini iyi hesap etmeleri gerekir. Türkiye’yle geçmişte uğraşan (Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas) Sarkozy’nin bugün balık tuttuğunu herkesin hatırlaması gerekir. Biliyorsunuz, Eylül ayında Almanya’da seçimler var. Merkel de kendi seçimlerine yönelik siyaset malzemesi arıyorsa, bu malzeme Türkiye olmamalıdır.
Türkiye’nin AB’ye değil, AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var. Gerekirse o ülkelere ’Bak oğlum git’ demesini çok iyi biliriz.

AdminAdmin