Dünya
Giriş Tarihi : 31-03-2013 16:31

TAMAR KUYUSU ' NDAN İLK GAZ AKTARIMI BAŞLADI

........

TAMAR KUYUSU ' NDAN İLK GAZ AKTARIMI BAŞLADI

İsrail, Akdeniz'de kurduğu ve İsrail'in enerji ihtiyacında dışa bağımlılığını minimize etmede oldukça büyük rol oynayacak konumda bulunan Tamar kuyusundan çıkardığı doğalgazı, ilk kez borularla İsrail'e aktarmayı başardı. BALKAN HABER AJANSI'nın edindiği bilgilere göre ilk aktarım dolayısıyla düzenlenen mni törende; mühendislerden oluşan bir grup 'Hava Na gila' adlı şarkı eşliğined gösteri de yaptı.


Başbakanlık bürosu basın ve yayın departmanından yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, “Bu İsrail ekonomisi için önemli bir gündür. Özgürlük bayramında enerji bağımsızlığında önemli bir adım attık. Doğal gaz sektöründe son on yılda ilerleme kaydettik, bu tüm İsrail ve İsrail halkı için iyi olacak” dediği kaydedildi.


 

Tamar kuyusunu işleten firmanın Genel Müdürü Yitzhak Tshuva ise çıkarılan doğalgazla elektrik üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 50 düşeceğini tahmin ettiklerini ifade etti.
Bu arada, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Tamar gazının akışından dolayı firmayı tebrik etti. Peres İsrail Başhahamı Shloma Amar ile görüşmesi sırasında, “Doğalgazın Şabat günü akıtılması hataydı” diyerek Yahudilik değerlerinin korunması gerektiğini söyledi.
Peres doğalgaz akışının önemine de değinerek, doğalgazın gelecekte İsrail ekonomisi açısından büyük öneme sahip olacağına dikkati çekti.
İsrail çıkardığı gazın 2020 sonuna doğru bir bölümünü ihraç etmeyi planlarken, enerji uzmanları Akdeniz;de bulunan Tamar kuyusunun ülkenin 40 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacağını tahmin ediyor.


 
 

AdminAdmin