Dünya
Giriş Tarihi : 24-03-2013 05:48

İSRAİL ' İN KARIN AĞRISI ÇABUK ANLAŞILDI

........

İSRAİL ' İN KARIN AĞRISI ÇABUK ANLAŞILDI

Hükümet, İsrail'in özrünü; diplomaik başarı olarak lanse etse de, işin içinde İsrail'in çıkarı olduğunu anlamak uzun sürmedi. BALKAN HABER AJANSI Genel Yayın Direktörü ve AJANS BALKAN HABERCİLİK VE TANITIM Yöntim Kurlu Başkanı Tuana Safirkaptanoğlu, çarpıcı gerçekelri belgeleriyle ortaya çıkardı.

2003-2013 döneminin en büyük doğalgaz keşiflerinden üçü Doğu Akdeniz’de gerçekleşti. Sadece bu bilgi bile son dönemde bölgede yaşanan gelişmelerin habercisi niteliğinde. Doğu Akdeniz’de olduğu tahmin edilen devasa doğalgaz yataklarının geleceğinde, Türkiye’nin rolü etkili olacak. İşte İsrail, buralra göz koymuş durumda. Şu anda doğu ve güneydoğuda yaşayan İsrailli aile sayısı, 347. Ancak en az sekiz bin irli-ufaklı arazisi var İsraillilerin bölgede. İşte bu stratejik durum;  Netanyahu’nun özrü de enerji piyasalarında “İsrail-Türkiye boru hattının önü açıldı” yorumlarının yalan olmadığını ortaya koyuyor.
 
Topraklarımız, petrol ve doğalgaz açtısınan oldukça zengin, Aynı haftada önce Rumların Rusya ile sürpriz yakınlaşması, arkasından İsrail’in beklenmedik özür hamlesine bakıldığında kendinizi alıkoymanız da pek mümkün değil.
Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Mithat Rende, geçkiğimiz kasım ayında Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde, İsrail gazı için ticari açıdan en mantıklı seçeneğin Türkiye’ye boru hattı çekmek olduğunu belirtti. Açıklama İsrail basınına da yansıdı ve geniş yankı uyandırıyor. Yaklaşık 4 ay sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Mavi Marmara baskınından dolayı Başbakan Tayyip Erdoğan’dan özür dilemesi ise artık söz konusu boru hattının önünün açıldığı idialarına neden oluyor. Türkiye, bu yolla büyük bir kumaa da ev sahipliği yapmış olacak. Ya çok daha ciddi uluslararası stretajik tehlikeli bir konuma gelecek, ya hakikaten dünya eneji piyasasında ABD kadar söz sahibi olabilecek. Bu konuda ikinci alternatifin zayıf olduğu, zira ciddi manada doğla kaynak arama ekapmanlarının, İsrail menşeili olması, yeril arama şansının yüzde 20 bile olamayacağı gerçeğini gözler önüne seriyor.

TUANA SAFİRKAPTANOĞLU / BALKAN HABER AJANSI

AdminAdmin