Dünya
Giriş Tarihi : 08-02-2013 01:24

TÜRKİYE YOK AMA TÜRKÇE ŞARKI VAR

........

TÜRKİYE YOK AMA TÜRKÇE ŞARKI VAR

Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'na sürpriz bir biçimde bu yıl katılmama kararı almış olsa da, Malmö'de gerçekleştirilecek Eurovision gecesinde sahnede Türkçe melodilerin yükselmesi işten bile değil, üstelik bu nağmeleri Azerbaycan değil; İrlanda seslendireblir...

Bu sene elli sekiznicisi gerçekleştirilecek olan ve Mayıs ayında İsveç’in turisik kenti Malmö'de düzenlenecek olan Eurovision'un final gecesine, İrlanda adına katılma şansı yakalayan beş grubun içinde, üç Türk ile iki İrlandalı’dan oluşan Inchequin isimli topluluk da var... İşin ilginç yanı grup, İrlanda'da şimdden gönüllerin adayı...

Inchequin'in, şimdiye dek Eurovision'da yedi kez kazanan İrlanda'yı finalde temsil etmek üzere seçilmesi halinde, Türkiye, Eurovision’a katılmadığı 2013’te de Türk notalarını, sesini ve hatta Türkçe şarkı sözlerini dünyanın en büyük uluslararası şarkı yarışmasına taşımış olacak.

Türkçeyi Türkiye'de çok sevdiler...

BALKAN HABER AJANSI Kültür ve Sanat Editörü Keman Virtiyözü Büşra Canok, grbun ilginç hikayesini araştırdı. Hatta grup üyelerinden bii ile, dün İsviçre'deki bir sanat etkinliğinde bir araya geldi.

Evet, ülkezim; geçtiğimiz sene aldığı sürpriz bir biçimde bu sene Eurovision’a katılmama kararı almıştı. Ama Türkler, bu sene İrlanda’nın Dublin kentinde Malmö'ye gidebilmek için yarışacaklar. Türklerin Eurovision İrlanda finaline seçilme hikayesi ise oldukça ilginç...
 
İrlandalı müzisyenler Sinead Bradley ve Hugh O’Neill, 2009 yılında Türkiye'de yaşamaya karar verdi ve Bodrum’un Gümüşlük beldesine yerleşti. İrlandalı çift kısa zamanda bölgede yaşayan başka müzisyenlerle tanışıp beraber müzik yaparak, Türk folk müziğiyle İrlanda folk müziğini birleştirdi.

Sinead ve Hugh, bu iki kültür arasında yarattıkları ilginç sentezle çok geçmeden yerel olarak iyi tanınan bir ikili olmayı başardı. Geçen yaz ise kemancı Ayda Tunçboyacı, trompet ve piyano sanatçısı Tevfik Kulak ve şarkıcı/oyuncu Selin Türkoğlu ile bir araya gelerek bir grup oluşturdular.

Sinead ve Hugh, "Son Kez" isimli bestelerini Türkçe ve İngilizce ortak sözlerle yazıp söylemeye karar verdiler. Daha sonra şarkıyı İstanbul’da Ayda, Selin ve Tevfik ile birlikte kaydettiler. Tevfik Kulak'ın yaptığı başarılı aranjmanla eserin son hali ortaya çıktı. Parçanın müzik videosu çekildikten sonra da Eurovision Şarkı Yarışması’na katılma fikri doğdu.

Inchequin bestesi "Son Kez" (The Last Time), İrlanda’nın ulusal TV kanalı RTE tarafından 22 Şubat’ta yapılacak final için yüzlerce şarkı arasından seçildi. Beş finalist, "The Late Late Show"da, canlı yayında diğer dört grupla yarışacak. Oyların yüzde 50’si telefonla katılacak olan izleyiciler tarafından verilecek ve diğer yüzde 50'si de beş tane bölgesel kurul tarafından belirlenecek.

Grubun üyeleri, Bodrum’un sihirli atmosferinde besteledikleri Türk ve İrlanda motiflerinin bir potada eritildiği "Son Kez" isimli şarkının iki ülke arasında yepyeni bir köprü kuracağına, Türkiye’nin Eurovision’a katılmadığı bu senede Türkiye tanıtımına katkıda bulunacağına inandıklarını söylüyor.

Grubun elemanları kimler?

Hugh & Snead
Hugh and Sinead ikilisi, efsanevi Kelt rock grubu Inchequin ile birlikte çaldı. Grup "City on the Lagan" isimli parçayla Kuzey İrlanda’da müzik listelerinde 1 numara oldu. Bu başarıdan sonra on dokuz farklı ülkede sahne aldılar ve altı tane CD albümü yaptılar. Önde gelen BBC DJ’yi Gerry Anderson, grubu ve "Widows Cloak" adlı albümlerini İrlanda’da esen taze bir rüzgar olarak nitelendirdi.

Selin Türkoğlu
Lisede tiyatro yapmaya başladı. Akademi İstanbul'da tiyatro eğitimine devam etti. Bu yıllarda hem okulda hem de özel olarak şan eğitimi aldı. Eğitimi sırasında İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda oyunlarda rol aldı. Okuldan mezun olduktan sonra dizi, televizyon programları ve sinema filmlerinde yer aldı. Dijital film akademisinde kamera arkası eğitimi aldı. Inchequin müzik grubunda solist olarak görev yapıyor.

Tevfik Kulak
9 Eylül Üniversitesi İzmir Devlet Konservatuarı’nın ardından 1991 yılında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nda kadrolu sanatçı olarak görev yapmaya başladı ve bu orkestra ile Uzak Doğu ve tüm Avrupa'da konser turneleri yaptı. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda sekiz yıl görev yaptı. Birçok film müziği için aranjörlük, birçok ünlü sanatçı için albümler yaptı. Trompetçi olarak Whitney Houston’dan Pavarotti’ye, Sarah Brightman’dan Diana Ross’a kadar uzanan birçok dünya starına eşlik etti

Ayda Tunçboyacı
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda okudu ve burayı birincilikle bitirdi. ABD'de Mannes College of Music'e kabul edilerek Ida Kavafian'la master programını tamamladı. 2001'de Fora Baltacıgil ile G.Bottesini'nin keman ve kontrabas için ikili konçertosunu İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve Mersin Oda Orkestrası eşliğinde seslendirdi. Halen Borusan Filarmoni Orkestrası'nda keman sanatçısı olarak görev yapıyor.

 

 

BÜŞRA CANOK / BALKAN HABER AJANSI

AdminAdmin