İstanbul
Giriş Tarihi : 28-01-2013 14:57

BONART SANAT ' A BİR TEPKİ DE TÜSASBİR ' DEN

........

BONART SANAT ' A BİR TEPKİ DE TÜSASBİR ' DEN

 

Geçtiğimiz hafta İstanbul Nişantaşı’nda bulunan BONART Sanat Galerisi’nde galeri sahibinin fotoğraf çeken bir sanatsevere saldırarak tehdit etmesiyle ilgili olarak yaşanan skandala bir tepki de Türkiye Sanatı ve Sanatçıyı Koruma Birliği’nden geldi. 

 

Kısa adı TÜSASBİR olan Türkiye Sanatı ve Sanatçıyı Koruma Birliği, yaşanan saldırı olayını sert bir dille kınadı. 

 

Birlik adına, yazılı olarak yapılan açıklamada; sanatla ilgili faaliyetlere katılımın azlığından yakınılan şu günlerde, bu tip saldırı olaylarının sanatsal etkinliklere katılım oranını daha da azaltacağına dikkat çekilerek, söz konusu saldırının; daha önce olduğu gibi sanata ve aydınlığa tahammül edemeyen bağnaz kesimden değil, bizzat sanat dostu olması gereken galeri sahibinden gelemsinin şaşırtıcı ve üzücü olduğu vurgulandı. 

 

Türkiye Sanatı ve Sanatçıyı Koruma Birliği’nin kısa yazılı açıklamasında şu satırlara yer verildi:

 

‘Türkiye Sanatı ve Sanatçıyı Koruma Birliği olarak, sanatın ve sanatçının korunması, kollanması; devlet olsun, kamuoyu olsun; kurumlar olsun ya da STK’lar olsun; ezilmemeleri için adeta bir sendika görevi görüyoruz. Ama anlaşılıyor ki, bundan sonra; sanatseveri de korumamız gerekecek. Üstelik ne acıdır ki, BONART Sanat Galerisi’nde olduğu gibi, sanatseveri civardaki yobaz ya da bağnazlardan değil, ein az onlar kadar  çağdışı düşüncelere sahip olma olasılığı olabilecek galeri sahiplerine karşı koruyacağız. Yaşanan bu elim hadiseyi, şiddetle kınıyoruz. Olayın üzerinden dört gün geçmesine rağmen, söz konusu saldırı ve tehdit hareketini gerçekleştiren galeri sahibinden hiçsbir açıklama yapılmamış olmasını ise, daha ibret verici bir nokta olarak kamuoyu takdirine sunuyoruz. Yüce Atatürk’ün dediği gibi, her şey olabilirsiniz ama snatçı olamazsınız. Evet, çok müstesna ve nadide semtlerde, galeri sahibi olabilirsiniz. Hatta o galerilerde, dünyanın en pahalı tablolarnı sergileyebilirsiniz, lakin yüreğinizi insan sevgisi ile doldurmayıp, o insan sevgisini sergileyemedikten sonra, hiçbir sanatsal faaliyetinizin değeri olmayacaktır.’

 

Üzüldüm ama çok üstünde durmadım

 

Öte yandan büyük bir gazetecilik örneği göstererek saldrıya uğrayan sanatsevere ulaşmayı başaran dergimiz, söz konusu sanatseverden kısa da olsa görüş almayı başardı. Yaptığı açıklamada, olaydan büyük üzüntü duyduğunu ancak çok üzerinde durmak istemediğini dile getirerek, ‘Ortam fazlasıyla alkol alınan bir ortamdı. Sanırım saldırıyı gerçekleştiren kişi de alkollü olabilir ve belki kendisinin de istemediği bir hareket sergilemiş olabilir. Yoksa on yıllardır sergilere giderim, hiç böylesine aşağılanmamıştım; o beyefendinin aklının hayalinin alamayacağı yerlerde, elçileklerde, başbakanlıklarda hatta cumhurbaşkanlığında fotoğraflar çektim. Kimse bana saldırmadı. Kaldı ki ben orada bir sanatsever olarak bulunuyordum. Ama dediğim gib, alkol übir ortam olduğu için, sadece çok üzüldüm, kırıldım; ama çok üzerinde durmuyorum’ yorumunda bulundu. 

 

 

 

 

 

 

 

SİNEM YAZGIN / GÜNCEL SANAT DERGİSİ

AdminAdmin