Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 08-11-2012 16:37

“SIFIR” ÇEKTİ

Türkiye genelinde 2012-ÖSYS sonuçlarına göre Sivas Cumhuriyet Üniversitesinin de dahil olduğu 20’nin üzerinde üniversitenin fen edebiyat fakültesi fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerine neredeyse hiçbir öğrenci kayıt yaptırmadı.

“SIFIR” ÇEKTİ

2012-ÖSYS sonuçlarının açıklanması ile öğrenciler tercih telaşına düştü. Ekim başında da yeni üniversiteliler kampus hayatına adım attı. Bununla birlikte birçok fen edebiyat fakültesinin önemli bölümleri olan fizik, kimya, matematik ve biyoloji bölümlerine hiç öğrenci kaydı yapılmadığı ortaya çıktı. Türkiye genelinde 20’nin üzerinde üniversitede bu bölümler birinci sınıf açamadı. Fen edebiyat fakültesi dekanları bu durumu öğrencilerin mezuniyet sonrası iş bulamamasından kaynaklandığını söyledi. Bölümlerde branşlaşmaya gidilmesi gerektiğini belirten dekanlar, fen fakültelerinde okuyanlara pedagojik formasyon hakkının verilmesi ve yabancı dil hazırlık sınıfının konulması gerektiğini vurguluyor.

İş bulamıyorlar

Prof. Dr. Baki Akkuş (İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı)

Öğrencilerin fen fakültelerini tercih etmemesi ciddi bir sorun. Bu fakülteler kapatılırsa teknoloji üreten değil, transfer eden bir ülke olacağız. Öğrenciler bu fakülteleri seçmiyor çünkü mezun olunca iş bulamıyorlar. Öncelikle zorunlu hazırlık sınıfı konulmalı. Mezun olunca çocukların yabancı dili olmalı, pedagojik formasyon alabilmeliler. Bölümlerde branşlaşmaya gidilmeli. Diplomalarında da neyi seçtilerse o yazılmalı. Fen fakültelerinde okuyanlara kontenjanlara bağlı kalmadan diğer fakültelere yatay geçiş hakkı da verilmeli. Sağlıklı bir dönüşüm için Türkiye olarak 10 yıllık temel bilimler yasası çıkartmalıyız. Televizyonlarda her gün bilim ve teknoloji konusunda yayınlar yapılmalı. Daha yapacak çok şeyimiz var.

7 yıldır sıkıntılı

Prof. Dr. Nadide Kazancı (Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı)

Türkiye’de temel bilimler olmazsa bilimin gelişmesi mümkün değildir. Temel bilimler olmazsa mühendislik olmaz, eczacılık olmaz, bütün problem bundan kaynaklanıyor. 2005 sonuçlarından bu yana bu dallarda kontenjanların dolmasında giderek sorunlar yaşanmaya başlamıştı. Yeni kurulan üniversitelerde de temel bilimlerde öğretim üyeleri ve yardımcı sayıları az, laboratuvar koşulları yetersiz. Bilimin bir yaşam şekli olarak özendirilmesinin sağlanması, TÜBA, TÜBİTAK gibi kurumlarla ortak çalışmalar yapılması, temel bilimleri tercih eden öğrencilere burs imkanlarının vs. sağlanması gerekiyor.

İşte ‘kayıtsız’ bölümler

Kastamonu Üni. - Biyoloji ve Fizik Blm. (Fizik-İ.Ö) -  Aksaray Üni. Sabire Yazıcı - Biyoloji Blm.- (Kapan-dı) -  Dokuz Eylül Üni. - Fizik (İ.Ö) 
-  Gazi Üni. - Fizik Blm. -  Gaziosmanpaşa Üni. - Fizik Blm. -  Cumhuriyet Üni. - Kimya -  Nevşehir Üni. - Kimya -  Uşak Üni. - Kimya -  Ordu Üni. - Kimya ve Biyoloji -  Kahramanmaraş Sütçü İmam Üni. - Kimya ‘0’ öğrenci, Fizik Blm. - (Kapandı) -  Karamanoğlu Mehmet Bey Üni. Kamil Özdağ Fen Fak. -  Matematik -  Çankırı Karatekin Üni.-  Matematik -  Tekirdağ Namık Kemal Üni. - Kimya -  Burdur Mehmet Akif Ersoy Üni. - Kimya -  Kafkas Üni. - Kimya -  Sinop Üni. - İstatistik -  Ege Üni. - Fizik (İ.Ö) - Ek yerleştirmede 3 öğrenci aldı -  Bingöl Üni. - Matematik - 1 öğrenci kayıt yaptırdı -  Erzurum Teknik Üni. - Matematik Blm. - Ek yerleştirmede 2 öğrenci kayıt yaptırdı -  Erzincan Üni. - Matematik Blm. - 3 öğrenci kayıt yaptırdı -  Sakarya Üni. - Kimya -  Bartın Üni. - Matematik - 3 öğrenci kayıt yaptırdı -  Bozok Üni. - Matematik - 2 öğrenci ilk, 1 öğrenci ek yerleştirme ile kayıt yaptırdı.

 

 

AdminAdmin