3. Sayfa
Giriş Tarihi : 17-10-2012 00:37

İSTANBUL TASARIMA DOYUYOR

........

İSTANBUL TASARIMA DOYUYOR

 

İstanbul’un ilk Tasarım Bienali
13 Ekim-12 Aralık 2012 tarihlerinde gerçekleştiriliyor

 

İSTANBUL TASARIM BİENALİ’NİN
PROGRAMI AÇIKLANDI

 

İstanbul Tasarım Bienali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Eren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA
eş sponsorluğunda 13 Ekim–12 Aralık 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İstanbul Tasarım Bienali’nin etkinlik programını anlatmak, bienalin teması ve sergi içeriğiyle ilgili bilgileri paylaşmak amacıyla, 12 Mart Pazartesi akşamı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda bir basın toplantısı düzenlendi.

İstanbul Tasarım Bienali, 13 Ekim–12 Aralık 2012 tarihleri arasında,
Emre Arolat ve Joseph Grima küratörlüğünde, Londra Tasarım Müzesi Direktörüve aynı zamandaİstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi olan Deyan Sudjic’in önerisi ile belirlenen“Kusurluluk” (Imperfection) teması altında gerçekleştirilecek. İstanbul Tasarım Bienali sergileri, kentsel tasarım, mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, grafik tasarım, moda tasarımı, yeni medya tasarımı gibi başlıca alanlar ve ilgili tüm yaratıcı ürün ve projeleri kapsayacak. Bienal sergileri, İstanbul Modern ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda yer alırken, etkinlikler şehrin farklı noktalarına yayılacak.

İstanbul Tasarım Bienali’nin etkinlik programının ana hatlarını sunmak, bienal teması ve sergi içerikleriyle ilgili bilgileri paylaşmak amacıyla 12 Mart Pazartesi akşamı bienalin ana mekânlarından biri olacak Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda bir basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısına, İKSV Yönetim Kurulu BaşkanıBülent Eczacıbaşı ve İstanbul Tasarım Bienali DirektörüÖzlem Yalım Özkaraoğlu’nun yanı sıra İstanbul Tasarım Bienali küratörleriEmre Arolat veJoseph Grima konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda, bienal temasını ayrı ayrı yorumlayarak, bağımsız iki yaklaşım sunacak küratörlerden Emre Arolat “Musibet”,Joseph Grima da “Adhokrasi” başlıklarını taşıyacak sergilerinin detaylarını ilk defa basın mensuplarıyla paylaştı.

Basın toplantısında ayrıca, İstanbul Tasarım Bienali vesilesiyle ilk defa bir kültürel etkinliğe ev sahipliği yapacak Galata Özel Rum İlköğretim Okuluadına Yönetim Kurulu Başkanı Meri Komorosano ve Yönetim Kurulu Üyesi Yorgo Demir de kısa birer konuşma yaptı.


 

 

İstanbul Tasarım Bienali, sektörünün yaratıcı ve önde gelen dört firmasının eş sponsorluğuyla gerçekleştirilecek. Bienalin eş sponsorlarından Eren Holding adınaYönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren,Koray Şirketler Topluluğu’nutemsilen Koray İnşaat CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi M. Şamil Çapar,
Vestel adına Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül ve
VitrA adına Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Hüsamettin Onanç da basın toplantısına katıldı.

  

“Kentimizin ilk tasarım bienali, dünyanın en ilham verici kentlerinden biri olan İstanbul’un tasarım alanındaki potansiyelini ortaya çıkaracak”

 

Toplantıda konuşma yapan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Kentimizin ilk tasarım bienali, dünyanın en ilham verici kentlerinden biri olan İstanbul’un tasarım alanındaki potansiyelini ortaya çıkarmayı, en geniş kapsamıyla ele aldığı tasarıma, gündelik hayatımızın her alanına değen bir kültür öğesi olarak farklı bakış açıları sunmayı hedefliyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği tüm etkinlikler gibi İstanbul Tasarım Bienali’nin de kendi alanını zenginleştiren, uluslararası arenada ülkemizdeki güncel kültür üretimini tanıtan ve dünyanın dört bir yanındaki farklı eğilimleri ve pratikleri İstanbul’a taşıyan doyurucu bir etkinlik olacağına inanıyoruz”dedi. 

 

Yaratıcı sektörün önde gelen dört firması,
İstanbul Tasarım Bienali’ne verdikleri önemi vurguladı

 

Eren HoldingYönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü çoğunuzun da bildiği, 1923’de söylediği şu sözlerini bir kez daha hatırlatmak isterim: ‘Bir milleti yaşatmak için bir takım temeller lazımdır ve bilirsiniz ki bu temellerin en önemlilerinden biri sanattır.’ Bize göre, İKSV de Türkiye’de sanatın yaşatılması için en önemli temellerden biri durumuna gelmiştir. Bu temelde bizim de bir harcımızın bulunması açısından İKSV’ye destek olmak Eren Ailesi için hem bir zevk, hem de bir gurur kaynağıdır” dedi.

 

Koray Şirketler Topluluğu’nu temsilen Koray İnşaat CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi M. Şamil Çapar “İstanbul Tasarım Bienali’nin, bugünden geleceğe, ‘kusurluluktan’ ‘mükemmelliğe’ uzanan yolda, yeni bir heyecan kaynağı olmasını arzu ediyoruz. Özellikle karar verici durumdaki kişi ve kurumlarda İstanbul’un özgünlüğüne ve gücüne dair farkındalığın artmasına vesile olmasını, ‘dünyanın en ilham verici kentlerinden birisi olan’ İstanbul için, tarih, kültür ve yaşamla barışık bir vizyon çizilmesi yönünde önemli bir adım olmasını temenni ediyoruz”dedi.

 

Vestel olarak tasarım kavramını fark yaratmanın en önemli unsurlarından biri olarak gördüklerini belirtenVestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, “Vestel olarak tasarıma verdiğimiz önemi şimdi bir adım daha öteye taşıyor ve bu alanda ülkemizin en saygın etkinliği olan İstanbul Tasarım Bienali’ni destekliyoruz. Dünya çapında da ses getireceğine inandığımız bu organizasyonun Türkiye’nin tasarım alanındaki etkinliğini göstermede, farklı ülkelerden tasarım sanatçıları arasında iletişim sağlamada ve gençleri tasarımı bir meslek olarak tercih etmeye teşvik etmede çok önemli rol üstleneceğine inanıyoruz” dedi.

 

VitrAadına konuşan Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Hüsamettin Onanç “Tasarımın, üretimden sosyal ve toplumsal gelişime, kültürel etkileşimden bireylerin yaşam kalitesine kadar pek çok alandaki olumlu etkilerini vurgulamayı hedefleyen ‘İstanbul Tasarım Bienali’nin düzenlenmesini çok önemsiyor, destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz (…) Hepimizin bildiği gibi, kusursuz bir ürünün geliştirilebilmesi; çoğu zaman onlarca, bazen de yüzlerce kusurlu ürünün üretilmesiyle mümkün oluyor. Üretim açısından bakıldığında, ‘kusurluluğun’, ‘kusursuzluğa’ giden yolda önemli bir adım olduğuna inanıyorum”dedi.

 

 

 

Basın toplantısında daha sonra söz alan İstanbul Tasarım Bienali DirektörüÖzlem Yalım Özkaraoğlu, bienalin hazırlık sürecinde yapılacak etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgileri paylaştı.

 

İstanbul Tasarım Bienali basın toplantısına, basın mensuplarının yanı sıra üniversitelerin ilgili bölümlerinin dekanları, akademisyenler, ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileriyle mimarlık ve tasarım dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

 

İSTANBUL TASARIM BİENALİ TEMASI

“KUSURLULUK”(IMPERFECTION)

 

İstanbul Tasarım Bienali’nin teması, İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi ve Londra Tasarım Müzesi DirektörüDeyan Sudjic’in önerisi ile “Kusurluluk” (Imperfection) olarak belirlendi.

 

Deyan Sudjic,  kaleme aldığı tema metninde, sonsuz katmanlara ve sürekli gelişen kentsel, sosyal ve kültürel değişimin getirdiği canlılığa sahip bir şehir olarakİstanbul’un bu temanın içeriğini incelemek için en uygun şehir olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, İstanbul’un kusursuzluktan çok uzak, buna karşın dünyadaki en enerji verici ve en hareketli şehirlerden birisi olduğunu söyleyen Sudjic, metinde şehrin kendine has özelliğinin bu kusurluluğun doğurduğu belirsizlik ve geçicilik durumu olduğunun altını çiziyor.  

 

İstanbul Tasarım Bienali, “Kusurluluk” (Imperfection) temasıyla bir yandan İstanbul'un farklı yaratıcı potansiyeline övgü niteliği taşırken, bir yandan da günümüz dünyasında tasarım ile ilgili geniş bir bakış açısının oluşumunu destekleyecek.Deyan Sudjic’e göre, bu tema, dünyaya İstanbul hakkında birşeyler söyleme imkânı yaratırken, aynı zamanda çağdaş tasarımın doğası adına keskin bir bakış açısı sunacak.

 

İSTANBUL TASARIM BİENALİ SERGİLERİ


İstanbul Tasarım Bienali küratörleri Emre Arolat ve Joseph Grima, bienalin “Kusurluluk” (Imperfection)temasını ayrı ayrı yorumlayarak bağımsız çalışmalarla iki farklı yaklaşım sunacak.

 

KÜRATÖR EMRE AROLAT SERGİSİ: “MUSİBET”

İstanbul Tasarım Bienali’nde Emre Arolat’ın küratörlüğünde düzenlenecek“Musibet: Büyük Dönüşüm Ekseninde, Tasarımda Bağlam ve Anti-Bağlam’ın Estetizasyonu” başlığını taşıyan sergi İstanbul Modern’de yer alacak. Arolat, sergisinin küratoryel çerçevesini şimdiki zamanın İstanbul’unu kentsel ve mimari tasarım bağlamında irdeleyerek oluşturmayı hedefliyor.“Dönüşüm” ve “Anti-Bağlam” gibi iki ana başlıktan oluşan bu kurgu, ilk başlığında, son dönemde İstanbul’da gündemde olan kentsel dönüşüm ve toplu konut projeleri ile bu projelerin ortaya çıkardıkları toplumsal gerginlikleri, dünyadaki diğer örnek kentlerle karşılaştırarak irdeleyecek. İkinci başlıkta ise ağırlık merkezinde İstanbul’un bulunduğu bir coğrafi palette yerel ve küresel aktörler tarafından üretilen düşünceler, yeni dünyanın evrensel kabulleri ve yeni teknolojilerdeki değişimler, mimari ve moda tasarımı pratikleri arasındaki paralellik tartışılacak.


Arolat, serginin kentsel ve mimari tasarım alanındaki omurgasının, ilk bakışta birbirine zıt gibi gözükseler de her birinin son derece güncel ve yaygın olmasıyla birbirlerine şaşırtıcı bir biçimde yaklaşan iki tasarım yönelimi arasında kalan sıkışık alan üzerinden kurgulanacağını belirtiyor ve ekliyor: “Bunlardan biri bağlamın ve özgüllüğün, diğeri ise bağlamsızlığın ve yeniciliğin estetizasyonu. İlki bağlamı kudretli yönetimlerin elinde araçsallaştırır ve içini tehlikeli bir sahte-tarihselcilik dayatmasıyla doldururken ikincisi yersizliği parlatmanın peşinde koşuyor”. Arolat, serginin ana hedefinin, bu iki kutbu doğuran ve besleyerek günden güne gürbüzleştiren gösteri dünyası ile bu dünyayı temsil eden yaygın tasarım medyasının kritiği olduğunu ifade ediyor.

 

 

 

KÜRATÖR JOSEPH GRIMA SERGİSİ: “ADHOKRASİ”

Küratör Joseph Grima ise Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda yer alacak sergisinin kavramsal çerçevesini, bürokrasinin tam karşıtı olan “Adhokrasi” olarak belirledi. Grima, İstanbul Tasarım Bienali’ni bir sergilenme platformu yerine laboratuar olarak değerlendirerek; bienalde yer alacak sergisini, tasarım dünyasında son dönemde yaşanmakta olan devrimsel değişimlerin bir sahnesi haline getirmeyi amaçlıyor. Son dönemdeki en belirgin değişikliklerden biri olan, son kullanıcının artık tasarım ve üretim sürecinin bir parçası olma konseptinden yola çıkan Grima’nın sergisi, tasarımcı, kullanıcı, üretici arasındaki geleneksel ilişkilere ve ağır işleyen bürokratik süreçlere meydan okuyan, dinamik karmaşık ve yenilikçi bir yapıya sahip olacak.

 

Bienal sergisi için kaleme aldığı metinde, tasarımın bir sanayileşme ve modernite disiplini olarak, kuruluşundan itibaren çağdaş varoluşun hemen her cephesine etki ettiğini, hatta bu varoluşu tanımladığını belirten Grima, “Tasarım eylemleri kentlerden, yazı tiplerine, mimariden, taşıtlara, objelere, arayüzlere ve altyapısal sistemlere kadar yaşamlarımıza doygunluk noktasında nüfuz ediyor. Tasarım artık her zaman, her yerde ve bu haliyle neredeyse görünmezliğe bürünmüş durumda. Bulunduğu noktada gündelik hayatın içine öylesine işlemiş ki tasarımın aslında geniş bir etki alanı olan, kaçınılmaz surette politik bir aktivite olduğunu unutuyoruz. Oysa bugün tasarım kısa ve çelişkilerle dolu tarihinin en önemli kavşaklarından birinde duruyor” diyor. Bunları açıklarken Robert H. Waterman’ın ortaya koyduğu bir kuram olan “Adhokrasi” ile parallelikler kuran Grima, bu kavramı, yeni fırsatlar yakalamak, öz-örgütlenmeyi hayata geçirmek ve beklenmedik üretim metodolojileri geliştirmek için kabullenilmiş gelenekleri ve iktidar yapılarını teğet geçmek olarak tanımlıyor.

 

İstanbul Tasarım Bienali Sergilerine Katılım İçin Son Başvuru Tarihi 2 Haziran

 
İstanbul Tasarım Bienali sergilerine katılmak isteyenlerin proje başvuruları
2 Haziran 2012 tarihine kadar devam edecek. Bienalde yer almak isteyen projeler için disipliner ve coğrafi bağlamda herhangi bir sınırlama yapılmıyor. Başvuru koşulları detaylarına istanbultasarimbienali.iksv.org adresinden ulaşılabilir.

 

 

İSTANBUL TASARIM BİENALİ MEKÂNLARI

 

İstanbul Tasarım Bienali’nin ana sergileri İstanbul Modern veGalata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda yer alırken, etkinlikler bienal süresince İstanbul’un farklı noktalarına yayılacak.

 

Galata Rum İlkokulu, 19. yüzyıl sonlarında Rum çocukların eğitim ve öğretimine katkı sağlayabilmek amacıyla inşa edildi. Neo-klasik mimari üslubuyla İstanbul’un en eski semtlerinden Galata’da yer alan okul özellikle 1960 ve 70’li yıllardan itibaren baş gösteren demografik sorunlar nedeniyle, 1988 yılının Eylül ayında faaliyetine ara vermek zorunda kaldı. Öğrenci kapasitesini artırmak ve öğrenim kalitesini yükseltmek amacıyla 2001 yılında anaokulu olarak yeniden hizmet vermeye başlayan okul, 2007 yılında bir kez daha öğrenci yetersizliğinden dolayı kapandı. Galata Rum İlköğretim Okulu, bu sefer kapılarını İstanbul Tasarım Bienali’nin iki ana sergisinden biri olan ve küratörlüğünü Joseph Grima’nın üstlendiği, “Adhokrasi” için açıyor. Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, 2012 yılında ayrıca İKSV’nin düzenlediği 18. İstanbul Tiyatro Festivali ile 40. İstanbul Müzik Festivali’nde de kullanılacak.

 

 

 

 

İstanbul Modern Sanat Müzesi, 2004 yılında, İstanbul Boğazı'nın kıyısındaki 8.000 metrekarelik bir alanda kurulmuştur. Türkiye'nin modern ve çağdaş sanat sergileri düzenleyen ilk özel müzesi olarak, süreli ve sürekli sergi salonları, fotoğraf galerisi, video alanı, eğitim ve sosyal programları, kütüphane, sinema, restoran ve mağazası ile çok yönlü bir hizmet alanı sunarak her kesimden ziyaretçiye sanatı sevdirmeyi ve onların etkin biçimde sanata katılımlarını sağlamayı hedefleyen İstanbul Modern, İstanbul Tasarım Bienali’nin iki ana sergisinden biri olan, küratörlüğünü Emre Arolat’ın üstlendiği “Musibet”e ev sahipliği yapıyor.

 

İSTANBUL TASARIM BİENALİ’NE
ÜNİVERSİTELER ÖZEL PROJELERİ İLE KATILIYOR

 

İstanbul Tasarım Bienali, eğitim dünyasının etkinliklerine katılımını sağlamak ve bienalin ana teması olan "Kusurluluk" (Imperfection)hakkında daha farklı bakış açıları sunan bir içeriğe ulaşmak amacıyla, İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan çeşitli üniversitelerin ilgili 66 bölümü ile işbirliği gerçekleştirdi. Üniversitelerin, kentsel tasarım, mimarlık, endüstri tasarımı, grafik tasarım, yeni medya tasarımı ve moda gibi bölümleri, 2011-2012 akademik yılı içerisinde bienal teması çerçevesinde atölye çalışmaları, yarışmalar ve özel projeler gerçekleştirecek. Öğrencilerin katılımı ile bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak projeler, ilgili üniversitelerin kendi fakülte binalarında sergilenecek ve paylaşılacak. Cam Ocağı Vakfı da bu programa katılarak, 2012 yılında uluslararası cam sanatçıları ile gerçekleştireceği eğitim programı kapsamında bienal temasını yorumlayacak. Cam Ocağı Vakfı’nın çalışmalarını da bienal süresince izlemek mümkün olacak.

 

İstanbul Tasarım Bienali’nin işbirliği yapacağı üniversitelerin listesini aşağıda bulabilirsiniz:


 

 

Aydın Üniversitesi
Güzel Sanatlar Fakültesi
Grafik Tasarım Bölümü
Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü
İletişim Fakültesi
Görsel İletişim Tasarımı Bölümü
Bahçeşehir Üniversitesi
İletişim Fakültesi

İletişim Tasarımı Bölümü
Başkent Üniversitesi

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi

Görsel Sanatlar ve Tasarım Bölümü

Bilgi Üniversitesi

İletişim Fakültesi

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü

Mimarlık Fakültesi

Mimarlık Bölümü

İç Mimarlık Bölümü

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü

Uygulamalı Yüksekokul Moda Tasarımı Bölümü

 

 

 

 

 

 

 

Bilkent Üniversitesi

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi

Kentsel Tasarım ve Peysaj Mimarisi Bölümü

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü

Grafik Tasarım Bölümü

İletişim ve Tasarım Bölümü

Doğu Akdeniz Üniversitesi

İletişim Fakültesi

Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Bölümü

Doğuş Üniversitesi

Sanat ve Tasarım Fakültesi

Grafik Bölümü

Resim Bölümü

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü

Hacettepe Üniversitesi

Güzel Sanatlar Fakültesi

Grafik Bölümü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haliç Üniversitesi

Mimarlık Fakültesi

Mimarlık Bölümü

İçMimarlık Bölümü

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü

Güzel Sanatlar Fakültesi

Grafik Tasarım Bölümü

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü

Işık Üniversitesi

Güzel Sanatlar Fakültesi

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü

İstanbul Moda Akademisi

İstanbul Teknik Üniversitesi

Mimarlık Fakültesi

Mimarlık Bölümü

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

Peyzaj Mimari Bölümü

İç Mimarlık Bölümü

Tekstil Mühendisliği

Tasarım Fakültesi Moda Tasarımı Bölümü

İstanbul Ticaret Üniversitesi

Mühendislik ve Tasarım Fakültesi

Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü

İzmir Ekonomi Üniversitesi

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi

Endüstriyel Tasarım Bölümü

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü

Mimarlık Bölümü

Moda Tasarımı Bölümü

İç Mimarlık Bölümü

Çevre Tasarımı Bölümü

Kadir Has Üniversitesi

Güzel Sanatlar Fakültesi

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü

İç Mimarlık Bölümü

 

 

 

 

 

 

Maltepe Üniversitesi

Mimarlık Fakültesi

Gemi ve Yat Tasarımı Bölümü

Mimarlık Bölümü

İç Mimarlık Bölümü

Güzel Sanatlar Fakültesi

Grafik Tasarım Bölümü

Çizgi Film-Animasyon Bölümü

Görüntü Sanatları Bölümü

İletişim Fakültesi

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü

Radyo, Televizyon ve

Sinema Bölümü

Marmara Üniversitesi

Güzel Sanatlar Fakültesi

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü

Grafik Tasarım Bölümü

İç Mimarlık Bölümü

Tekstil Sanatları Bölümü

Mimar Sinan

Güzel Sanatlar Üniversitesi

Mimarlık Fakültesi

Mimarlık Bölümü

İç Mimarlık Bölümü

Güzel Sanatlar Fakültesi

Grafik Tasarım Bölümü

Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Mimarlık Fakültesi

Mimarlık Bölümü

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü

T.C İstanbul Kültür Üniversitesi

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi

Mimarlık Bölümü

Sanat ve Tasarım Fakültesi

İç Mimarlık Bölümü

Çevre Tasarımı Bölümü

İletişim Tasarımı-Multimedya Bölümü

Yeditepe Üniversitesi

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi

Mimarlık Bölümü

İletişim Fakültesi

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü

Reklam Tasarımı ve İletişimi Bölümü

Yıldız Teknik Üniversitesi

Mimarlık Fakültesi

Mimarlık Bölümü

Sanat ve Tasarım Fakültesi

İletişim Tasarımı Bölümü


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

İSTANBUL TASARIM BİENALİ ÖN ETKİNLİKLERİ

 

Tasarım alanındaki farklı tartışma noktalarını, İstanbul’un kültür ve sanat yaşamının gündemine getirmek hedefiyle 2010 yılında yola çıkan İstanbul Tasarım Bienali, hazırlık sürecinde birçok ön etkinlik düzenledi.  2010 yılında, dünyadan ve Türkiye’den tasarım dünyasındaki, yaratıcı kimlikleriyle öne çıkmış 29 konuşmacının katıldığı “Neden Tasarım, Neden Bienal?” başlıklı iki gün süren sempozyum Kadir Has Üniversitesi'nde yapıldı. 2011 yılında, İstanbul Modern’de gerçekleştirilen, uluslararası arenada tasarım alanında başarıları ile öne çıkmış önemli isimlerin katıldığı “Neden Tasarım?”başlıklı söyleşi ise katılımcılardan büyük ilgi gördü.

 

Tasarım konusunu gündeme taşımak ve yaratıcı çalışmalar sayesinde tasarımcılarla bienal arasında bir etkileşim yaratmak amacıyla, İstanbul Tasarım Bienali, açılışına kadar olan dönemde, atölye çalışmaları, yuvarlak masa toplantıları, uluslararası basın buluşmaları ve öğrencilerle yapılacak çeşitli etkinlikler düzenlemeye devam edecek.

 

·         22 MART PERŞEMBE - 27 MART SALI
TASARIMCILAR VE ÖĞRENCİLERLE ATÖLYE ÇALIŞMALARI

İstanbul Tasarım Bienali, 22-27 Mart tarihleri arasında, Türkiye’deki tasarım eğitimini ön plana çıkarmak, kurumları, öğrencileri ve sanayi temsilcilerini tasarımcılar ile buluşturarak, birbirlerinden öğrenmelerini, etkilenmelerini sağlamakamacıylabir dizi Atölye Çalışması düzenleyecek.

Beş gün boyunca, farklı mekânlarda, bienalin “Kusurluluk” (Imperfection) teması çerçevesinde, yürütülecek 12 ayrı atölye çalışmasında yaklaşık 200 üniversite öğrencisi,30’a yakın uluslararası tasarımcı ile çalışma imkânı bulacak. İstanbul Tasarım Bienali Atölye Çalışmaları’na katılmak üzere İstanbul’a gelecek 30 tasarımcı arasında Designer of the Future ödülüne layık görülen kil tasarımcısı Max Lamb, yemek tasarımının önemli isimlerinden tasarımcı Marc Brettilot, mimarlık sektörünün yakından tanıdığı görsel tasarımcılardan Luis Urculo, pek çok önemli ödüle layık görülmüşAnon Pairot ve takı tasarımı alanında sunduğu farklı bakış açısı ile dikkat çeken mimar Amina Agueznay gibi önemli isimler de yer alıyor.

İstanbul Tasarım Bienali eş sponsorları Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA’nın yanı sıra Coca-Cola, Matraş, Nef ve ROMAN Hazır Giyim sponsorluğunda gerçekleştirilecek Atölye Çalışmaları sonucunda ortaya çıkacak işler, fikirler, ürünler ve sürecin kendisi, İstanbul Tasarım Bienali sırasında çalışmaların gerçekleştirildiği mekânlar/ortamlarda sergilenecek. Atölye çalışmalarının sergileneceği mekânlar ve etkinlik bilgileri, İstanbul Tasarım Bienali program kitapçığında ve haritasında da yer alacak.

Domaine de Boisbuchet, Made in Şişhane&Design Quartier Ehrenfeld (More Than Design), SALON/Amsterdam-İstanbul, Sürdürülebilir Yaşam için Tasarım ve İnovasyon Girişimi ve TAG Platform gibi her biri alanında başarılı olan kuruluş ve ekipler önderliğinde yürütülecek. Çalışmalar partner firma ile birlikte belirlenecek mekanlarda, yaklaşık 20’şer üniversite öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilecek.

22 Mart Perşembegünü başlayıp beş gün devam edecek Atölye Çalışmaları’nın bitiminde, 27 Mart Salı günü Beyoğlu Gençlik Merkezi’nde, tüm katılımcıları bir araya getirecek genel sunum yapılacak.Ücretsiz olarak genel katılıma açık gerçekleştirilecek sunumda, atölye liderleri çalışmalarını özetleyecek ve seçilmiş örnek işlerini sunacak. Tasarımcıların da katılacağı genel sunum, İstanbul Tasarım Bienali’nde yer alacak atölye çalışmaları sergilerine de bir ön bakış olacak.

 

 

Atölye Çalışmaları’na katılmak isteyen öğrenciler, program ve katılım koşullarıyla ilgili detaylı bilgiyi istanbultasarimbienali.iksv.org web sitesinden ve www.facebook.com/istanbultasarimbienali ile www.twitter.com/tasarimbienali sosyal medya mecralarından takip edebilir.

 

·         5 NİSAN PERŞEMBE

İSTANBUL FİLM FESTİVALİ İLE İŞBİRLİĞİYLE

ÖZEL GÖSTERİM: URBANIZED / KENTLEŞMİŞ

 

İstanbul Tasarım Bienali,  İstanbul Film Festivali işbirliğiyle, yönetmen
Gary Hustwit imzalı tasarım filmleri üçlemesinin (Helvetica, Objectified) son bölümü, Urbanized / Kentleşmiş’in gösterimine ev sahipliği yapacak. Belgeselde Sör Norman Foster, Rem Koolhaas, Jan Gehl, Oscar Niemeyer, Amanda Burden, Enrique Peñalosa, Alejandro Aravena, Eduardo Paes, Rahul Mehrotra, Tarna Klitzner ve Ellen Dunham-Jones gibi dünyanın başlıca mimarları, şehir planlamacıları, siyaset kurucuları ve düşünürleriyle birlikte, yaşadıkları şehirlerde değişim yaratmış sıra dışı vatandaşlar da yer alıyor. Urbanized / Kentleşmfilminin ilk gösterimi, 31. İstanbul Film Festivali kapsamında 5 Nisan Perşembe günü saat 19.00’daNişantaşı Citylife (City’s) Sineması’nda yapılacak.Gary Hustwit’intasarım üçlemesinin tamamı Türkiye’de ilk defa İstanbul Tasarım Bienali’nde izleyicilerle buluşacak. 

 

·         26 MAYIS CUMARTESİ

YUVARLAK MASA TOPLANTISI: “NEDEN BİENAL?”

 

İstanbul Tasarım Bienali, 26 Mayıs Cumartesi günü, mimarlık ve tasarım alanında dünyada önemli yeri olan 9 ayrı bienal ve trienal direktörünün katılacağı önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak. "Neden Bienal?" başlığıyla yapılacak yuvarlak masa toplantısında, uluslararası tasarım, mimarlık ve grafik tasarım bienalleri ve trienallerinin direktörleri ile sayısı gittikçe artan tasarım etkinliklerinin amaçları ve etkileri tartışılacak.

 

Toplantıya, Liege Uluslararası Tasarım Bienali DirektörüGiovanna Massoni, Ljubljana Bio-Biennial of Industrial Design DirektörüMatevž Čelik, St. Etienne Cite du Design Direktörü Elsa Francés, Experimenta Lisbon DirektörüGuta Moura Guedes, Lisbon Mimarlık Trienali DirektörüJosé Mateus, Moskova Uluslararası Grafik Tasarım Bienali DirektörüDr. Serge Serov, Gwangju Tasarım Bienali DirektörüYoungwoo Lee ve Rotterdam Mimarlık Bienali Direktörü George Brugmans, Shenzhen-HongKong Bi-City Urbanism/Architecture Bienali DirektörüWeiwen Huang katılacak.

 

Katılımın herkese açık ve ücretsiz olacağı etkinlik hakkındaki diğer detaylar daha sonra açıklanacak.

 

·         İSTANBUL TASARIM BİENALİ YURTDIŞI BASIN BULUŞMALARI

 

İstanbul Tasarım Bienali’nin bir diğer önemli etkinliklerinden biri de yurtdışında gerçekleştirilecek basın buluşmaları olacak. Tasarım Bienali küratörlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek basın buluşmalarında, İstanbul Tasarım Bienali, uluslararası basın ve tasarım dünyasına tanıtılacak. Milano’da 19 Nisan Perşembe günü gerçekleştirilecek etkinliğin ardından Haziran ayında Londra’da ikinci bir toplantı yapılması planlanıyor.


 

 

 

İSTANBUL TASARIM BİENALİ WEB SİTESİ

 

İnteraktif bir paylaşım mecrası olarak tasarlanan İstanbul Tasarım Bienali web sitesi istanbultasarimbienali.iksv.org, bienalin tema metni, küratörlerin hazırlayacakları sergilerin kavramsal çerçevesi, bienal programı gibi genel bilgiler içeriyor. Bir blog olarak tasarlanan web sitesinde ayrıca, bienal süresince küratörlerin ve katılımcıların çeşitli yazı ve yorumlarına yer verilecek.

 

Web sitesinin editörlüğünü bienal küratörlerinden Joseph Grima ve ekibi üstleniyor. İstanbul Tasarım Bienali’nin web sitesinin tasarımı ise aynı zamanda DOMUS Dergisi’nin de tasarımcısı olan Marco Ferrari ve Elisa Pasqual’a ait.   

 

İSTANBUL TASARIM BİENALİ DANIŞMA KURULU 

 

İstanbul Tasarım Bienali’ninDanışma Kurulu’nda, Londra Tasarım Müzesi DirektörüDeyan Sudjic,endüstriyel tasarımcı veBahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Asatekin, Material Connexion CEO’suGeorge Beylerian, sanat tarihçisi ve İstanbul Modern Sanat Müzesi Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu, Hong Kong Polytechnic Üniversitesi Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. John Heskett,endüstriyel tasarımcı ve Defne Koz Studio kurucusu Defne Koz, mimar ve Koleksiyon Mobilya kurucusu Faruk Malhan, içmimar ve Sevil Peach Architecture and Design kurucusu Sevil Peach, Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli ve VitrA Tasarım Müzesi Direktörü Alexander von Vegesack bulunuyor.

 

İSTANBUL TASARIM BİENALİ DESTEKÇİLERİ

 

İstanbul Tasarım Bienali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafındanEren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

 

İstanbul Tasarım Bienali Atölye Çalışmaları’na ise eş sponsorlardan Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA’nın yanı sıra, Coca-Cola, Matraş, Nef ve ROMAN Hazır Giyim destek veriyor. Atölye Çalışmaları’nın mekan destekçileri arasında TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi bulunuyor.

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’na, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi de destek veriyor.  

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın tüm festivallerine Öncü Sponsor Eczacıbaşı Holding, Resmi Havayolu Turkish Airlines, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone ve Resmi Taşıyıcı DHL Express, Servis Sponsorları Ergo Sigorta, Fida Film ve GFK da destek veriyor.

 

Bienalin tanıtım kampanyasını, TWBA hazırladı.

 

İstanbul Tasarım Bienali basın toplantısının mekân donatımı ve mobilyaları, tasarım ürünler ile Neotek, içki desteğiKavaklıdere şarapları vepeyzaj desteği isePeyzaj Center tarafından sağlandı.

AdminAdmin