Kültür-Sanat
Giriş Tarihi : 15-10-2012 02:59

ÇİMEN TÜRKİYE'NİN YÜZÜNÜ BİR KEZ DAHA GÜLDÜRDÜ

........

ÇİMEN TÜRKİYE'NİN YÜZÜNÜ BİR KEZ DAHA GÜLDÜRDÜ

Keman sanatçısı Çimen Sacide Demirel, Viyana’da düzenlenen 57. Uluslararası Yaylı Çalgılar Fetivali’nde, ‘Solo Keman’ dalında ‘En İyi Keman Sanatçısı’ ödülüne layık görüldü. Demirel, ayrıca ‘Virtiyöz Adayları Listesi’nde de, ilk beş sırayı kapsayan ‘Altın Beşli’de yer almayı da başardı. Çimen Sacide Demirel, kendisine ödül getiren festivlade, sırasıyla Bach, Paganini ve Vivaldi’den örnekler icra ederken, bees olarak ise, kendisine has yorumlar eklediği ‘Carnavale de Veniese’ adlı varyasyonları seslendirdi.

Başta babasının, dedesinin ve hatta büyük dedesinin enstrumanı olan kemana, beş yaşından bile küçükken başlayan Çimen Sacide Demirel, Türkiye’deki yedi yıllık keman eğitiminin ardından, Kanada, Belçika ve Fransa’da ünlü keman sanatçılarının öğrencisi oldu. Türkiye’de ‘Yayık ve Yaylım’ adlı projeyi başlatarak, Anadolu köylerindeki kız öğrencilere keman eğitim verilmesine yardımcı olan Çimen Sacide Demirel, bu sayede toplam yedi yüz altmış iki kız çocuğunun keman çalmasını sağladı, hatta içlerinden altısı konservatuara girdi.

Viyana Müzik Vakfı’nın desteği ile, Viyana ve Salzburg’da, yüksek lisansını tamamlayan Çimen Sacide Demirel, yüksek lisans programı sırasında tanıştığı Laura Ardiwencahier’un girişimleriyle,UNICEF okullarında ücretsiz olarak keman, şan ve koral müzik eğitimleri verdi. Dünyada pek çok okulda akapela korolar kurulmasını sağladı.

Sanat kariyeri kadar, aşk hayatı da oldukça renkli geçen Çimen Sacide Demirel, kendisi gibi keman sanatçısı olan İtalyan asıllı Amerikalı Adriano Rosemartine, sanat yönetmeni Amerikalı Richard Kercheval, opera ve koral çalışmalar sırasında tanıştığı Gezeteci-Yazar Boğaç Yüzgül ve UNİCEF Müzik Direktörü Levon Asarmenkis ile yaşadığı fırtınalı aşklarla, sanat camiasında adından sıkça söz ettiren sanatçılar arasında yerini almıştı.

Solo keman, keman ve piyano ile keman, arp ve flüt için besteleri de bulunan Demirel, bugüne kadar İstanbul Devlet Senfoni Ortestrası, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Berlin Filarmoni Orkestrası, Boston Senfoni Orkestrası, Stockholm,  Ottawa Devlet Senfoni Orkestrası, Londra Senfoni Orkestrası ve Bükreş Radyo Orkestrası ile birlikte çalma imkanı bulmuştu.

 

 

SEREN ÇELİK/DHA/VİYNA

 

AdminAdmin