Bölgesel
Giriş Tarihi : 15-04-2012 15:38

İRAN’IN NÜKLEER PROGRAMIYLA İLGİLİ GÖRÜŞMELER BAŞLADI

5+1 adıyla bilinen grupla Tahran hükümeti arasındaki görüşmelerin konusu İran’ın nükleer enerji programı. Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya, Tahran hükümetini, nükleer enerji geliştirme kisvesi altında atom bombası geliştirmeye çalışmakla suçluyor.

İRAN’IN NÜKLEER PROGRAMIYLA İLGİLİ GÖRÜŞMELER BAŞLADI

İran iddiayı reddediyor, diğer ülkeler gibi nükleer enerjiden yararlanma hakkı olduğunu savunuyor.

İran’ın görüşmelerdeki temsilcisi Sait Celali hükümetinin İstanbul’da yeni öneriler sunacağını söylemiş ancak ülkesine baskı yapılmasının ters etkisi olacağı uyarısında bulunmuştu.

5+1 grubu, nükleer silah yapımında da kullanıldığı için Tahran'ın uranyum zenginleştirme işlemini sınırlamak istiyor. Grup bu hedefe ulaşmak için yıllardır İran’a karşı yoğun ekonomik ve askeri ambargo uyguluyor.

Toplantı öncesi yapılan açıklamalarda, 5+1 grubu, İran’ın nükleer tesislerinin denetimi için daha çok denetçi gönderilmesini kabul etmesini; İran ise müzakerelerin geniş kapsamlı olmasını istemişti.

İstanbul’da, İran’a, Batı’nın taleplerini kabul etmesi karşılığında ambargonun yumuşatılmasının önerilmesi bekleniyor.

P5+1 grubunun İran’la yaptığı görüşmelerin son turu bir yıl önce yapılmıştı ve önceki görüşmelerde olduğu gibi bundan da ciddi ve somut bir sonuç alınması beklenmiyor.

AdminAdmin