Bölgesel
Giriş Tarihi : 27-03-2012 16:49

SİYAH GENCİN ÖLDÜRÜLMESİ OLAYI BÜYÜYOR

Amerika Adalet Bakanlığı geçen ay Florida eyaletinde siyah bir gencin öldürülmesinde ırkçılık iddialarını araştırıyor.

SİYAH GENCİN ÖLDÜRÜLMESİ OLAYI BÜYÜYOR

Siyah genç, beyazların yoğun yaşadığı sitede gezerken sitenin gönüllü bekçisi tarafından vuruldu. Florida’da gelecek ay toplanacak mahkeme eldeki delilleri değerlendirecek. Ancak olayın geçtiği Sanford kentinde gerginlik büyüyor. Kent ırkçılık ve meşru savunma tartışmaları arasında tüm Amerika’nın ve dünyanın ilgi odağı haline geldi.

Trayvon Martin adlı siyah genç gezdiği sitenin gönüllü bekçisi George Zimmerman tarafından vurularak öldürüldü. Martin yağmurlu bir gecede babasının evine doğru yürürken site Zimmerman tarafından görüldü. Zimmerman daha sonra Polis Acil’i aradı. İşte Polis Acil kayıtları:

- “Bu adam tekin birine benzemiyor, uyuşturucu almış olabilir. Bu tipler her zaman sıyırmasını beceriyor.”
- “İzlemeye mi aldınız mı?”
- “Evet.”
- “Peki, sizin izlemenize gerek yok.”

Ancak Zimmerman Martin’i izlemeye devam etti. Daha sonra çevre halkı önce bağrışma, ardından silah sesi duydu. Kadın, “Evimin önünde boğuşuyorlardı. Sonra biri bağırdı ve ardından silah sesi geldi,” diye konuştu.

Zimmerman olaydan sonra polise verdiği ifadede saldırıya uğradığını ve meşru savunma hakkını kullandığını söyledi. Polis Zimmerman hakkında suç duyurusunda bulunmadı. Florida eyaleti yasaları, kişilere evlerinde olmasalar bile meşru savunma ve öldürme yetkisi veriyor. Ancak Martin’in anne-babası olayın meşru savunma olmadığını, oğullarının yalnızca siyah olduğu için öldürüldüğünü savunuyor. Baba Tracy Martin, “Eğer orada dolaşan beyaz biri olsaydı durdurulmayacaktı. Yanına bile yaklaşmayacaklardı,” diye konuştu.

Zimmerman’ın ailesiyse çocuklarının ırkçı olmadığını söylüyor. Ancak siyah Amerikalı toplum, gençlerinin potansiyel suçlu olarak görüldüğünde ısrarlı.

Olayı ilk soruşturmaya alan Sanford Emniyeti de şimşekleri üzerine çekti. Belediye Başkanı Jeff Triplett “Eğer hata varsa bunu bulacak gerekeni yapacağız,” dedi. Schaefer:

Yetkililer, Zimmerman’ın Martin’i öldürmeden önce kendisine ırkçı ifade kullandığı iddiasını dikkate almadıklarını kabul ediyor. Hukukçu Bill Schaefer, “Diğer kanıtlar da dikkate alındığında böyle bir ifade kullanılmış olması durumunda, olayın bir nefret suçu olarak incelenmesi gerekebilir,” diyor.

Yetkililer, Martin’in kız arkadaşının da ifadesine başvurmamış. Ancak telefon kayıtları, ölümünden çok kısa bir süre önce Martin’in kız arkadaşıyla konuştuğunu ve birinden kaçmaya çalıştığını söylediğini ortaya çıkardı. Martin ailesinin avukatı Ben Crump, “Trayvon Martin’in saldırgan olması akıl almaz bir iddia. Artık tüm kanıtlara sahibiz, böyle bir iddia söz konusu bile olamaz,” diyor.

Trayvon Martin öldürüldüğünde 17 yaşındaydı

Sanford’da gerginlik büyüyor. Her gün medeni haklar eylemcileri gösteri düzenliyor. Sosyal paylaşım siteleri de halkın dikkatini bu olaya çekiyor. Zimmerman’ın tutuklanması için bir milyondan fazla imza toplandı. Olayın şokunu atlatamayan Trayvon Martin’in annesi Sybrina Fulton , “Anlamıyorum, bu adam niye tutuklanmadı. Hiç olmazsa suç duyurusunda bulunun, bir mahkemeye çıksın, suçlu olup olmadığına karar verilsin,” diye konuştu.

Ne olursa olsun Fulton’ın oğlu geri gelmeyecek. Ama Trayvon Martin olayıyla ilgili soruşturma, kişilere meşru savunma ve öldürme yetkisi veren yasayı da tartışmaya açtı.

AdminAdmin