3. Sayfa
Giriş Tarihi : 24-02-2012 11:17

BÜTÜN DİNLERİN ORTAK HOCALI ÇAĞRISI!

“ Hocalı Soykırımı, Azerbaycan’daki dini temsilcileri ortak bir çağrıda birleştirdi.

BÜTÜN DİNLERİN ORTAK HOCALI ÇAĞRISI!
“ Hocalı Soykırımı, Azerbaycan’daki dini temsilcileri ortak bir çağrıda birleştirdi. Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Allahşükür Paşazade, dün Hocalı Soykırımının dünyada tanınması için Azerbaycan’da bulunan dinlerin temsilcileriyle ortak bir bildiri yayınladı. „

 

 “Dünya Halklarına, Devlet Başkanlarına, Parlamentolara ve Uluslararası Teşkilatlara Müracaat”  başlığıyla verilen ve “Tek Olan Allah’ın Adıyla” ortak sözüyle başlayan bildiriye; Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Şeyhülislam Allahşükür Paşazade öncülüğünde, Rus Provaslav Kilisesi Piskoposu Aleksandr İşenin, Azerbaycan Yahudileri Başkanı Semyon İxiilov, Roma Katolik Kilisesi Azerbaycan Temsilcisi Vladimir Fekete ortak imza attılar.

Bildiride; 20 yıl önce kadın, erkek, genç, yaşlı ve çocuk demeden 613 masum insanın hunharca katledilmesinin, 1275 insanın esir alınarak ağır işkencelere maruz kalmasının bir insanlık suçu olduğu ifade edildi. Ancak her şey apaçık ortadayken dünyanın birçok devletlerinin ve uluslararası teşkilatlarının bu soykırıma sessiz kalmasının kabul edilemez olduğu da üzülerek beyan edildi.

Ayrıca bildiride; insanlığın sözde soykırımları, tüm beşeriyete karşı işlenmiş cinayetler olarak nefret damgası ile damgalarken, Hocalı gibi aşikar ve belgeli bir soykırıma kayıtsız kalması anlaşılamaz bir tutum olarak değerlendirilmiş, en kısa zamanda sorumluların insanlık önünde cezalarını bulmaları gerektiği bildirilmiştir.

Bildiri;  “Biz, din görevlileri olarak tüm dünyaya barış, huzur ve refah dilerken bu soykırımı hatırlatmayı borç biliyor, Rabbimize de bu konuda en büyük borcumuzun adaletin sağlanması olduğunu ifade ediyoruz. Tüm dünyayı bu katliamı tanımaya çağırıyoruz.” ifadeleri ile sona erdi.

İmzaların İnsanlığı Temsil Kabiliyeti

Bildiriye imza atan din adamları, Müslüman, Hıristiyan Katolik, Hıristiyan Ortodoks ve Musevi toplumlarının temsilcileri olarak Gregoryen Ermeniler dışındaki tüm Azerbaycanlıların dini liderliği görevini yürütüyorlar. Dolayısıyla bildiriye atılan imza, din adamlarının bağlı oldukları kurumlar dikkate alındığında Ermeniler dışında dünyadaki tüm ehl-i kitap din mensuplarının Hocalı Soykırımını kınaması anlamına geliyor. 

Bu geç kalmış insani haykırış, tarihte ilk kez gerçekleşiyor.

Haber: Şükrü Alnıaçık, Bünyamin Çil, Kürşat Tecel
AdminAdmin