Sağlık
Giriş Tarihi : 29-11-2011 09:51

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ÇOK FAZLA SALDIRIYA UĞRUYOR

Doç. Dr. Gülçin Seydaoğlu: ''Sağlık çalışanları, diğer mesleklere oranla 16 kat daha fazla şiddete maruz kalmaktadır'' -Yrd. Doç.Dr. Oğuz Işık: -''Yaptığımız anketin sonuçlarına göre, sağlık çalışanları arasında bezdiriye (mobbing) erkek çalışanlar daha fazla maruz kalıyor'' dedi...

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ÇOK FAZLA SALDIRIYA UĞRUYOR

Doç. Dr. Gülçin Seydaoğlu: ''Sağlık çalışanları, diğer mesleklere oranla 16 kat daha fazla şiddete maruz kalmaktadır'' -Yrd. Doç.Dr. Oğuz Işık: -''Yaptığımız anketin sonuçlarına göre, sağlık çalışanları arasında bezdiriye (mobbing) erkek çalışanlar daha fazla maruz kalıyor'' dedi...
 

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Gülçin Seydaoğlu, yaptıkları araştırmaya göre sağlık çalışanlarının diğer meslek dallarına oranla 16 kat daha fazla şiddete maruz kaldıklarını söyledi.

Rixos Otel'de düzenlenen, ''Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi''nde konuşan Seydaoğlu, Adana'daki 6 hastaneyi kapsayan bir anket yaptıklarını söyledi. Bir halk sağlığı sorunu haline gelen şiddetin artık küresel boyut kazandığını belirten Seydaoğlu, kadın ve çocuklara yönelik şiddetin de arttığını belirtti.
     Sağlık çalışanlarına şiddetin de büyük bir artış gösterdiğine işaret eden Seydaoğlu, ''Sağlık çalışanları, diğer mesleklere oranla 16 kat daha fazla şiddete maruz kalmaktadır. Elbette polisler, öğretmenler, kamu görevlileri de şiddet görmektedir. Ama sağlığın doğası gereği farklılıkları var. Sağlık çalışanları başlarına geleni de normal gibi kabul ediyor, 'hasta bu, döver de sever de, hastalığına vermek lazım' diye düşünüyor'' dedi.
     Sağlık çalışanlarının sözle hakareti çoğu zaman şiddet olarak kabul etmediğini, ancak fiziksel bir saldırıya uğradığı zaman şikayette bulunduğunu vurgulayan Seydaoğlu, şiddete uğrayan sağlık çalışanının yaşadığı moral bozukluğu nedeniyle bunun çalışmasına yansıdığını söyledi. Seydaoğlu, şiddete maruziyet sıklığını tespit etmek için 6 ayrı hastanede 5 bin 796 anket yaptıklarını ve katılımcılara son 6 ay içinde fiziksel şiddete uğrayıp uğramadıklarını sorduklarını aktardı.
     Ankete katılanların hastanelerinde yönetici konumunda olmamasına dikkat ettiklerini dile getiren Seydaoğlu, ''Anketin sonuçlarına göre sağlık çalışanlarının yüzde 12.2'si şiddet görüyor. Yani 10 sağlık çalışanından biri şiddete maruz kalmaktadır ve bu da çok önemli bir rakamdır. İstanbul'da yapılmış benzer bir ankette de sonuç yüzde 12.1 çıkmıştır. İki anketin sonuçları birebir örtüşmektedir'' diye konuştu.
     Fiziksel şiddete erkek sağlık çalışanlarının daha fazla uğradığını dile getiren Seydaoğlu, pratisyen hekimlerin yüzde 24 ile en yüksek oranda fiziksel şiddete maruz kalan sağlık çalışanları olduğunu, diş hekimlerinin ise yüzde 8.3 ile şiddete uğramada son sırada yer aldığını belirtti.
    
    
     Hastane güvenliğinin büyük önem taşıdığına değinen Seydaoğlu, güvenlik önlemlerinin çok yetersiz olduğu hastanelerde yüzde 37 oranında, yeterli olduğu hastanelerde ise yüzde 3.5 oranında fiziksel şiddetin meydana geldiğini bildirdi.
     Şiddet gören sağlık çalışanlarından yüzde 39.8'inin çalıştıkları hastaneden ayrılma isteği duyduklarının da ankette ortaya çıkan bir başka sonuç olduğunu ifade eden Seydaoğlu, özellikle ABD'deki hastanelerde sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalmamaları için yüksek güvenlik önlemleri alındığını, bu kapsamda metal dedektörler, kameralar ve panik butonları konulduğunu, hasta yakınlarının da acil servislere alınmadığını vurguladı.
    
    
     Kırıkkale Üniversitesi Sağık Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Işık da işyerinde bezdiri (mobbing) konusunda yaptıkları anketin sonuçlarını toplantıda paylaştı.
     Son yıllarda ''mobbing'' konusunun çok gündemde olduğunu, bu konuya bir Türkçe karşılığın arandığını ve ''bezdiri'' kelimesinin kullanılmaya başlandığını dile getiren Işık, anketlerinde uğranılan davranış tarzının bezdiri olabilmesi için de 6 ay içerisinde haftada en az 1 kez bu davranışa maruz kalınmasının kriter alındığını söyledi.
     Bu nedenle yapılan araştırmalarda uğranılan bezdiri oranlarının ülkelere göre farklılık gösterdiğini anlatan Işık, bu kriterlerin aranmaması durumunda oranların yükseldiğini belirtti.
     Araştırmada bezdirinin en çok hastane yönetiminden geldiğinin ortaya çıktığını ifade eden Işık, bezdiriye uğrayan kişilerin yüzde 59'unun yazılı şikayet etmek gerektiğini aktardıklarını, yüzde 20'sinin ise ilgili kişiyle konuşarak problemin çözülebileceğini düşündüklerini söyledi.
     Çalıştıkları kurumdan memnun olmayanların daha çok bezdiriye uğradıklarını dile getiren Işık, ''Anketimizin sonuçlarına göre, sağlık çalışanları arasında bezdiriye (mobbing) erkek çalışanlar daha fazla maruz kalıyor. Bu da ilginç bir sonuç olarak ortaya çıktı'' dedi.

 

 

BOĞAÇ YÜZGÜL / EGEMEN GAZETESİ / BALKAN HABER AJANSI(BAHA)
   

 

Bir firma düşünün; şirketinizin profesyonel anlamda her türlü gereksinimde yanınızda olsun...'Lojistik Kurye' hizmetleri ile, her türlü iletinizi; taahhüt edilen zamanda, yerine ulaştırsın...Yetmesin; üretiminizin, hizmetinizin; aynı dağıtım ağı ile, ulaşacağı yerlere, eksiksiz ve yine taahhüt edilen zamanda ulaşmasını sağlasın...Yine yetmesin, her türlü web tasarımınızı; en son tekniklerle; tüm dünya ile paylaşsın, yeni doğacak ekranınıza siz bile şaşırın...Yetmesin, her türlü araç kiralama ve benzeri ihtiyaçlarınızda; yine oldukça profesyonel bir mantık ve süreç çerçevesinde, bu ihtiyacınızı da eksiksiz yerine getirsin...Böyle komplike bir şirket, olsa olsa; genç ve girişimci işadamı Yaşar Karakelle'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı YKK HAN GRUP olabilir...www.ykkhangrup.com


 

Metin BOSNAKMetin BOSNAK