Turizm
Giriş Tarihi : 29-11-2011 09:29

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TURİZMİN FİŞEKLEYİCİSİ OLACAK

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Bilgin, ''Bizim şehirlerimizi korunur bir hale getirmemiz lazım. Aslında sürdürülebilirlik, şehirlerde kültürel mirası koruyarak olmalıdır. Bunu ne kadar sürdürülebilir yaparsak, turizm için o kadar iyi olacaktır'' dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TURİZMİN FİŞEKLEYİCİSİ OLACAK

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Bilgin, ''Bizim şehirlerimizi korunur bir hale getirmemiz lazım. Aslında sürdürülebilirlik, şehirlerde kültürel mirası koruyarak olmalıdır. Bunu ne kadar sürdürülebilir yaparsak, turizm için o kadar iyi olacaktır'' dedi.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, ''Bizim şehirlerimizi korunur bir hale getirmemiz lazım. Aslında sürdürülebilirlik, şehirlerde kültürel mirası koruyarak olmalıdır. Bunu ne kadar sürdürülebilir yaparsak, turizm için o kadar iyi olacaktır'' şeklinde konuştu.

Bilgili, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, kısa adı TUROB olan Türkiye'nin en etkin gönülü turizm elçisi konumundaki sivil toplum örgütü Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği ve Boğaziçi Üniversitesi ortaklığıyla, Hilton İstanbul Hotel'de düzenlenen ''Sürdürülebilir Turizm Yönetimi'' seminerinde yaptığı konuşmada, küreselleşme ile paralel olarak insanların daha çok şehir gezecekleri öngörüsünün artık gerçek olduğunu söyledi.

Bu kapsamda şehir turizminin artış gösterdiğini kaydeden Bilgili, ''Bizim şehirlerimizi korunur bir hale getirmemiz lazım. Aslında sürdürülebilirlik, şehirlerde kültürel mirası koruyarak olmalıdır. Bunu ne kadar sürdürülebilir yaparsak, turizm için o kadar iyi olacaktır'' ifadesinde bulundu...

TUROB Başkanı Timur Bayındır da, sürdürülebilirlik konusunu işlemek istedikleri için bu semineri düzenlediklerini belirterek, ''Doğal kaynakları, tarihi, kültürü her şeyi tüketiyoruz. Artık herkes, biraz daha her şeyi ekonomik kullanmalı ve yarınlara yetirmeli'' diye konuştu.

Bu nedenle sürdürülebilir turizm yönetimi konusuna çok önem verdiklerini kaydeden Bayındır, ''Çünkü Avrupa'da çok önem veriliyor. Enternasyonal kuruluşlar var. Orada da en mühim konu 4-5 yıldır sürdürülebilir turizm ve eko turizm. Yani doğayı, çevreyi ve enerjiyi her şeyi daha iktisadi kullanarak ziyan etmemek, çevreyi bitirmemek, hiç bir şeye ziyan vermemek'' şeklinde konuştu.

Sheffield Hallam Üniversitesinden Yardımcı Editör Bernard Lane ise, seminerde sürdürülebilir turizmin tanımı, önemi, turizm endüstrisi ve ülke açısından anlamı konusunda bir sunum yaptı.
     Sürdürülebilir turizmin geçmişten gelen geniş bir alanı olduğunu belirten Lane, son 20 yılda bu alanda dördüncü bir boyutun yaşandığını, bunun da iklim değişikliği olduğunu söyledi.
     Küreselleşme ile yaşanan seyahatlerin atmosferdeki karbon salımını artırdığını kaydeden Lane, ''Turizm de bu sonucun içinde yer alıyor. Turizm karbon salımlarının yüzde 5'lik bölümünü sağlıyor ve bu oran giderek artıyor'' dedi.
     İnsanları mutlu etmenin turizm açısından çok önemli olduğunu dile getiren Lane, ''Turizm revaçta bir endüstridir. Bu da kıyafet gibi modaya bağlıdır. Turizm sektörünün de zaten moda yönünde sürdürülebilir olması, rekabetçi olması gerekiyor. Bu kavram rekabete dayalı bir moda kavramı yaratmaya çalışıyor. İnsanlar, otellerde kalıp, tatile gitmeyi istiyorlar. Bu hayal satan bir sektördür'' diye konuştu.

Gün boyu devam eden seminerde, sürdürülebilir turizm pazarlaması ve sürdürülebilir turizm yönetiminde tur operatörlerinin rolü gibi konular ele alındı.
 

 

BOĞAÇ YÜZGÜL / EGEMEN GAZETESİ / BALKAN HABER AJANSI(BAHA)
   

 

Bir firma düşünün; şirketinizin profesyonel anlamda her türlü gereksinimde yanınızda olsun...'Lojistik Kurye' hizmetleri ile, her türlü iletinizi; taahhüt edilen zamanda, yerine ulaştırsın...Yetmesin; üretiminizin, hizmetinizin; aynı dağıtım ağı ile, ulaşacağı yerlere, eksiksiz ve yine taahhüt edilen zamanda ulaşmasını sağlasın...Yine yetmesin, her türlü web tasarımınızı; en son tekniklerle; tüm dünya ile paylaşsın, yeni doğacak ekranınıza siz bile şaşırın...Yetmesin, her türlü araç kiralama ve benzeri ihtiyaçlarınızda; yine oldukça profesyonel bir mantık ve süreç çerçevesinde, bu ihtiyacınızı da eksiksiz yerine getirsin...Böyle komplike bir şirket, olsa olsa; genç ve girişimci işadamı Yaşar Karakelle'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı YKK HAN GRUP olabilir...www.ykkhangrup.com

Metin BOSNAKMetin BOSNAK