Teknoloji
Giriş Tarihi : 02-11-2011 03:48

HERŞEY GENÇLER VE TÜRKİYE İÇİN

Turkcell’in desteği ile düzenlenen “Global Üniversiteli Girişimci Yarışması” sonuçlandı...

HERŞEY GENÇLER VE TÜRKİYE İÇİN


Turkcell’in desteği ile düzenlenen “Global Üniversiteli Girişimci Yarışması” sonuçlandı...

Türkiye’yi New York’ta temsil edecek en iyi genç girişimci seçildi.


Turkcell’in ana sponsorluğunda, Akbank’ın katkılarıyla ve Bizz Consulting işbirliğinde ilk kez Türkiye’de gerçekleştirilen “Global Üniversiteli Girişimci Yarışması” sonuçlandı. 126 genç girişimcinin başvurduğu yarışmayı, kurduğu internet şirketi ile Mustafa Acet kazandı.

Acet, Türkiye’yi New York’ta yapılacak dünya finalinde temsil edecek ve 200 bin dolarlık büyük ödül için yarışacak
Global Students Entrepreneur Awards (GSEA) tarafından tüm dünyadaki üniversiteler arasında girişimciliği teşvik etmek amacıyla; Turkcell’in ana sponsorluğunda, Akbank’ın katkılarıyla ve Bizz Consulting işbirliğinde Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen “Global Üniversiteli Girişimci Yarışması”, 11 kişilik büyük jürinin kararını açıkladığı ve yıldızı yeni yeni parlayan başarılı PR şirketi İZ İLETİŞİM organizasyonuyla gerçekleştirilen ödül töreni ile sonuçlandı.

 Yarışmada www.indirdik.com’un sahibi genç girişimci Mustafa Acet 126 genç girişimci arasından sıyrılarak birinci oldu.
“Global Üniversiteli Girişimci Yarışması”nın ödül töreni, aynı zamanda yarışmanın jürisi olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, Koton Yönetim Kurulu Eşbaşkanı  Gülden Yılmaz, HEY Group CEO’su ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in katılımıyla dün akşam Ritz Carlton’da gerçekleşti.
44 ülkenin birincileriyle 200 bin Dolar için yarışacak
Türkiye’de finale kalan 11 kişi arasından birinci seçilen Mustafa Acet, New York’ta 17-19 Kasım 2011 tarihlerinde gerçekleşecek Dünya Finali’nde ülkemizi temsil etme şansına sahip oldu. 44 ülkeden seçilen girişimci gençlerin rekabet edeceği yarışmada birinciye 200 bin dolar ödül verilecek.
Yarışmada Turevmak isimli şirketin sahibi genç girişimci Onur Kayapınar “Sosyal Etki Ödülü”nü alırken, Vayen Turkey’in sahibi Mert Yentür “İnovasyon ödülü” ve Atılım Hayvancılık’ın sahibi Emre Babayiğit “Geleceği Gören Girişimci” ödüllerine layık görüldü.

Ciliv: Türkiye’yi daha da ileri götürmek için girişimcilik ve inovasyon şart

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin gençleri girişimcilik gibi bir konuda desteklemesinin Türkiye için çok güzel bir örnek olduğunu vurgulayarak; şunları söyledi:
“Cumhuriyetin 88. yılında Türkiye Avrupa’nın 6 büyük ekonomisi, dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri. Gerçekten burada en büyük farkı yaratan Türk insanının hırsı, kendine inancı kendine güveni. Fakat aynı zamanda daha gidecek çok yolumuz, yapacak çok işimiz var. Daha fazla katma değer üretmek, ticaret açığını kapatmak ve ortalama geliri yukarı çıkartmamız lazım. Bunun için de inovasyona girişimciliğe daha fazla önem vermek gerek. Biz Turkcell'de de kendimize de “nasıl daha az profesyonel daha çok girişimci oluruz” diye soruyoruz. Girişimcilik benim için inovasyon, fark yaratma, farklı düşünme, cesaret, risk alma, değişimi okuma, gelecek hakkında vizyon oluşturma, o vizyonu misyona dönüştürme o misyonu da etrafındaki insanlara enerji olarak aktarma demek. Bu yarışmaya 126 başvuru olması büyük  başarı. Bu rakam önümüzdeki senelerde binlere ulaşacak. 126 gencimizi  de kutluyorum. Yarışmamızın birincisini de can-ı gönülden tebrik ediyor, New York'da başarılar diliyorum.
Akkurt: Pek çok şirketin başarı hikayesinin ardında genç girişimciler ve hayalleri bulunuyor

Dünya ekonomisinin büyümeyi kalıcı kılacak, iş yaratacak, istikrarı getirecek fikirlere, girişimlere her zamankinden çok ihtiyacı olduğunu vurgulayan Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt da ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Gelişmiş ülkelerin ekonomilerini öne çıkaran, piyasa değeri itibarıyla global sıralamalarda en üstte yer alan pek çok şirketin başarı hikayesinin ardında genç girişimciler ve hayalleri bulunuyor. Bugün Türkiye’nin de hedefi ve ufku çok daha geniş. Ülkemiz kriz deneyimi, yurtdışı tecrübesi yüksek, her türlü ekonomik konjonktüre kolaylıkla adapte olabilen girişimcileri sahip. 72 milyonluk, dinamik ve genç nüfusumuzla yarının uluslararası işletmelerini kuracak daha fazla genç girişimci yetiştirmeliyiz. Akbank olarak gençlerimiz ve insanımızı girişimciliğe teşvik eden çalışmalara öncülük etmeye, girişimcilerimizi farklı projelerle desteklemeye ve yenilikçi fikirlerini hayata geçirmelerine olanak sağlayacak kaynakları temin etmeye devam ediyoruz” dedi.
Ailesinden gizli girişimci oldu
Halen Yıldız Teknik Üniversitesi - Harita Mühendisliği bölümünde öğrenci olan Mustafa Acet, hep bilgisayar-internet alanında bir iş sahibi olmayı hayal etti. İlk girişimi yakın çevresindeki kişi ve firmaların web sitelerini hayata geçirmek ve bunu bir işletmeye dönüştürmek oldu. Öğrenciliğinin ilk yıllarında, yaptığı iş girişimini ailesinden gizleyerek Circus Interactive'i kurdu. Circus Interactive 2007 yılında Altın Örümcek yarışmasında Pazarlama ve İletişim kategorisinde Türkiye'nin birçok önde gelen ajansları arasından sıyrılarak birincilik ödülünü kazandı.
Türkiye'de ilk "One day, one deal" sitesi olan bendeistiyorum.com'u işletmeye başlayan Acet, daha sonra indirdik.com’u hayata geçirdi. Acet‘in Girişimcilik serüveni, şu anda 400m2 ofis ve 15 kişilik personel kadrosuna sahip olan İndirdik Bilgi Teknolojileri A.Ş.’nin yöneticisi ve öğrenci olarak devam ediyor.

 


1998 yılında Saint Louis Üniversitesi tarafından başlatılan Global Students Entrepreneur Awards (GSEA), tüm dünyadaki üniversite öğrencileri arasında girişimciliği teşvik etmek ve gelecek kuşak girişimcilerin yetiştirilmesi amacıyla düzenleniyor. Dünyadaki girişimcilik ekosisteminde prestij sahibi olan yarışma bu yıl ilk kez Turkcell’in ana sponsorluğunda ve Bizz Consulting işbirliğinde Türkiye’deki üniversite öğrencilerine de açıldı. Yarışmaya bir yandan üniversiteye devam ederken, bir yandan da kendisine ait bir şirketi olan (minimum 6 aylık) ve onu işleten öğrenciler katıldı. Ülke birincisi olan girişimciler bu yarışma sayesinde Türkiye’de ve  Amerika’daki diğer üniversiteli girişimcilerle bilgi ve deneyim paylaşma şansına ve uluslar arası girişimcilik ağlarına dahil olma fırsatını yakalıyorlar.

Global Üniversiteli Girişimci Yarışması
1998 yılında Saint Louis Üniversitesi tarafından başlatılan Global Students Entrepreneur Awards (GSEA), tüm dünyadaki üniversite öğrencileri arasında girişimciliği teşvik etmek ve gelecek kuşak girişimcilerin yetiştirilmesi amacıyla düzenleniyor. Dünyadaki girişimcilik ekosisteminde prestij sahibi olan ve 44 ülkede düzenlenen yarışma bu yıl ilk kez Turkcell’in ana sponsorluğunda ve Bizz Consulting işbirliğinde Türkiye’deki üniversite öğrencilerine de açıldı. Yarışmaya bir yandan üniversiteye devam ederken, bir yandan da kendisine ait bir şirketi olan (minimum 6 aylık) ve onu işleten öğrenciler katılabiliyor. Ülke birincisi olan girişimciler bu yarışma sayesinde Türkiye’de ve  Amerika’daki diğer üniversiteli girişimcilerle bilgi ve deneyim paylaşma şansına ve uluslar arası girişimcilik ağlarına dahil olma fırsatını yakalıyorlar.

Türkiye’de 11 finalist arasından birinci seçilen Mustafa Acet, New York’ta 17-19 Kasım 2011 tarihlerinde gerçekleşecek Dünya Finali’nde ülkemizi temsil edecek. 44 ülkeden seçilen girişimci gençlerin rekabet edeceği yarışmada birinciye 200 bin dolar ödül verilecek.

Türkiye’de Büyük Jüri Kimlerden Oluşuyor?

Ziya Akkurt (Akbank Genel Müdürü) 
Mehmet Rauf Ateş (Capital&Ekonomist Yayın Direktörü) 
Aynur Bektaş (TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı) 
Mustafa Boydak (Boydak Holding) 
Süreyya Ciliv (Turkcell Genel Müdürü) 
Faruk Eczacıbaşı (Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı) 
Burhan Karaçam (BKP Başkanı) 
Cemal Kişmir (BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su) 
Ali Sabancı (Pegasus Başkanı, TOBB Girişimci Kurulu Başkanı) 
Murat Sabuncu (Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü)
Gülden Türktan (Kagider Başkanı) 
Gülden Yılmaz (TOBB Genç Girişimciler Kurulu Bşk Yrd.)
“Global Üniversiteli Girişimci Yarışması’nın bu seneki galipleri
Türkiye Birincisi - Mustafa Acet – İndirdik Bilgi Teknolojileri A.Ş.
Halen Yıldız Teknik Üniversitesi - Harita Mühendisliği bölümünde öğrenci olan Mustafa Acet, hep bilgisayar-internet alanında bir iş sahibi olmayı hayal etti. İlk girişimi yakın çevresindeki kişi ve firmaların web sitelerini hayata geçirmek ve bunu bir işletmeye dönüştürmek oldu. Öğrenciliğinin ilk yıllarında, yaptığı iş girişimini ailesinden gizleyerek Circus Interactive'i kurdu. Circus Interactive 2007 yılında Altın Örümcek yarışmasında Pazarlama ve İletişim kategorisinde Türkiye'nin birçok önde gelen ajansları arasından sıyrılarak birincilik ödülünü kazandı.
Türkiye'de ilk "One day, one deal" sitesi olan bendeistiyorum.com'u işletmeye başlayan Acet, daha sonra indirdik.com’u hayata geçirdi. Girişimcilik serüveni, şu anda 400m2 ofis ve 15 kişilik personel kadrosuna sahip olan İndirdik Bilgi Teknolojileri A.Ş.’nin yöneticisi ve öğrenci olarak devam ediyor.
İnovasyon Ödülü - Mert Yentür – Vayen Turkey
1984 Ankara doğumlu Mert Yentür İTÜ Bilgisayar Mühendisliği’nde okurken 2003 yılı yazında Apple IMC Türkiye/Bilkom'da stajyer daha sonra part-time eleman olarak ise başladı. Okul bir yandan devam ederken Amerika merkezli bir firmadan, Warner Brothers, BCD Travel, Coors gibi bir çok ünlü firmanın kendi içinde günlük olarak kullandığı yazılımın Apple'a uyarlanması projesi için teklif aldı. Böylece Mert Yentür’ü ödüle götüren Vayen'in temelleri atıldı. Vayen Solutions GmbH Şubat 2010'da kuruldu. Ortaklarıyla beraber elde ettikleri kazancı tekrar Vayen’e yatırarak Pitcher adlı teknoloji platformunu oluşturdu. Sektörü ne olursa olsun satış elemanlarının hayatını ve takibini kolaylaştıracak bir çözüm paketi geliştirdi. Bu çözümü bugün Bayer Çin'den, Pfizer Kore'ye, Novartis İtalya’dan Nycomed Rusya'ya kadar birçok ilaç firması, dolayısıyla satış elemanları günlük olarak kullanıyor.
Sosyal Etki Ödülü - Onur Kayapınar – Turevmak
Halen Feyziye Mektepleri Işık Üniversitesi Makine Mühendisliği’ne devam eden Onur Kayapınar 5.000 TL sermaye ile Turevmak Makine Ve Isı Geri Kazanım Sistemleri’ni kurdu. İşe Danimarka’daki KVM grubun asfalt makinaları tesisine küçük talaşlı imalat parçaların ihracatıyla başladı. İlk kurulduğunda sadece bir masa ve sandalyeye sahip olan şirket yurtdışından aldığı siparişleri başka bir firmaya ürettirerek kendi adına sattı. Talaşlı imalattan kazanılan kar, ısı sistemleri için ön bir sermaye oluşturdu. Şirket daha sonra enerji geri dönüşümüne odaklandı. %50 doğal gaz tasarrufu sağlayan bir atık ısı projesi geliştirdi. Enerji geri kazanım sistemleri konusunda seramik sektöründe projelerini uygulamaya geçirdi. Referansları arasında Çimsa, Eczacıbaşı-Vitra &Vitra Karo, Eczacıbaşı Villeroy & Bosch Almanya, Akgül Grubu, Kale Seramik Grubu, Unpaş bulunuyor. Turevmak, Vitra Karo’daki Atık Isı sistemi projesiyle Eczacıbaşı Holding sürdürülebilir inovasyon ödülüne sahip.
Geleceği Gören Girişimci – Emre Babayiğit – Atılım Hayvancılık
Yozgat/Sorgun doğumlu Emre Babayiğit, 2006 yılında Mustafa Kemal Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programlama bölümünde ön-lisans eğitimine başladı ama babasının sağlık problemleri nedeniyle eğitime ara verdi ve aile şirketini yönetti. Babasının sağlığına kavuşması sonrasında Londra’ya giderek dil eğitimi aldı ve ardından 2010-2011 eğitim öğretim yılında Greenwich Üniversitesi, West London College kampüsünde Bilgisayar Bilimleri okumaya başladı.
Ülkemizde kırmızı et fiyatlarında yaşanan hızlı bir yükseliş ve sonrasında hükümetin canlı hayvan ithalatında gümrük vergisini kaldırıp, sıfır faiz kredi vermeye başlaması Emre Babayiğit’e ilham verdi. Yozgat’ta bir çiftlik satın alarak işe başlayan Babayiğit, dünya piyasalarını araştırarak en uygun fiyatı veren Avustralyalı bir şirketten 27 tır büyükbaş hayvan getirdi. Hayvanlar yolda Japonya depreminin tsunamisine yakalandı ama hasarsız olarak Türkiye’ye ulaştı. Babayiğit, ilk 10 yıl için hedefini “çiftlikteki hayvan sayısını 2000’in üzerine, kar oranlarını %40’lara yükseltmek ve yatırımları büyüterek ülkeye hizmet vermek olarak” belirledi.  

 

 

 

 

 

BOĞAÇ YÜZGÜL / DEMET ÇAHA / EGEMEN GAZETESİ / BALKAN HABER AJANSI(BAHA)

 

 

 

Metin BOSNAKMetin BOSNAK