Turizm
Giriş Tarihi : 07-10-2011 21:19

TUROB'UN GÖNLÜ DE OTELLERİ DE PROJESİ DE YEMYEŞİL

TUROB, 3. Yeşil İş Konferansı’na katıldı

TUROB'UN GÖNLÜ DE OTELLERİ DE PROJESİ DE YEMYEŞİL


Kısa adı TUROB olan ve vefakar turizmci Timur Bayındır'ın başkanlığını yürüttüğü son dönemlerde Türk Turizmi'ni dünyaya altın harflerle yazdıran Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birilği, Swissotel The Bosphorus İstanbul’da, bu yıl 3’sü düzenlenen 3.Yeşil İş Konferansı’nda, ‘TUROB Greening Hotels-Yeşillenen Oteller’ projesi anlatıldı.
  
‘Sürdürülebilir Turizm-Yeşillenen Oteller’ paneline, TUROB Başkan Yardımcısı ve Greening Hotels Proje Koordinatörü Levent Erdoğan, Divan Ankara Hotel Genel Müdürü Can Sezgin ve Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TURÇEK) Başkanı Prof. Dr. Barbaros Gönençgil konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye otellerinde, 40 milyon TL işletme giderleri tasarrufu sağlanabilir

Projenin hedefinin, tesislerin hizmet kalitesinden ödün vermeden çevreye verebileceği zararı minimize edebilmek olduğunu kaydeden TUROB Başkan Yardımcısı ve Greening Hotels Proje Koordinatörü Levent Erdoğan, şunları söyledi:
“Çevreye duyarlı olmak ve bu bilinci yerleştirmek için hayata geçirdiğimiz projelerimize, İstanbul başta olmak üzere ülke genelindeki konaklama tesislerinden yoğun ilgi devam ediyor. Bizler de, katıldığımız tüm toplantılarda, çevrenin önemini, en ufacık bir çalışmanın bile çevreye büyük katkı sağlayacağını ve gelecek kuşaklara ‘yaşanabilir bir dünya’ bırakılması açısından önemini anlatıyoruz. Nitekim 100 odalı bir tesiste alınacak tedbirler ile bir yılda; 12 bin TL para tasarrufu, bin adet pilin doğayı kirletmesinin önlenmesi ve 50 bin adet ambalajın geri dönüşüm tesislerine kazanımı sağlanabiliyor. Bu projeyi Türkiye genelindeki oteller olarak düşündüğümüzde, yılda 40 milyon TL işletme giderlerinden tasarruf, 3 milyon pil toplanması, 150 milyon adet ambalaj atığının geri kazandırılması anlamına gelecektir. Sadece, otellerdeki gazeteleri geri dönüşüme kazandırabilsek, en az 3600 ton kağıt toplanabilir. Özetle, ‘TUROB Greening Hotels-Yeşillenen Oteller’ projesi ile hem doğa, hem işletme birlikte kazanmaktadır” dedi. 

41 otelimiz, ‘Yeşillenen Oteller Sertifikası’ aldı  

Yeşillenen Oteller Sertifikası’na yoğun ilginin devam ettiğini anlatan Levent Erdoğan, TUROB’a üye 41 otelin ‘Yeşillenen Oteller’ sertifikası aldığını ve yakın gelecekte bu sayının 60’a çıkmasını hedeflediklerini söyledi.
Projeye ilişkin daha geniş bilgiye, www.greeninghotels-turkey.org sitesinden ulaşılabileceğini anlatan Levent Erdoğan, “Küresel ısınma ve çevreyi korumaya yönelik duyarlılık, her geçen gün hızla artmaktadır. TUROB, greeninghotels projesi ile ülkemiz turizm sektörüne öncülük ederken, dünyaya da örnek olmaktadır. Bu projede denetimler, tamamen tarafsız bir şekilde dünyanın en büyük akreditasyon firmalarından biri olan, Dünya Su Forumu sırasında da birlikte çalıştığımız Bureau Veritas tarafından yapılmaktadır. Temizlik ve sanitasyon konusunda ise, dünya liderlerinden Henkel – ECOLAB projenin destekçisidir” diye konuştu.
Otel olarak 2007 yılından itibaren çevreci projeler üzerinde çalıştıklarını belirten ve bu konuda personeldeki çevreci yaklaşımlara değinen Divan Ankara Hotel Genel Müdürü Can Sezgin, gelecekte yeşil binaların daha yoğun olması için inşaat aşamasında çevreci bir yaklaşımın sergilenmesi gerektiğini anlattı ve bu konuda mimar ve mühendislerin, işverenleri bilgilendirmesinin önemine değindi. 
Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TURÇEK) Başkanı Prof. Dr. Barbaros Gönençgil ise, nefes alan her canlının çevreye negatif etkisi olduğunu kaydederek, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için çevrenin ve doğanın korunmasının önemine dikkat çekti.

2 gün boyunca, 40’ın üzerinde oturum gerçekleşti

Odak Kurumsal Gelişim Hizmetleri Ltd şirketi tarafından, 3’sü düzenlenen konferansta, yerli ve yabancı 80’den fazla konuk konuşmacı; sürdürülebilirlik ile düşük karbon ekonomisine geçişte iş dünyasındaki son gelişmeler, yenilikler, uygulamalar, standartlar, kanunlar, fırsatlar gibi çeşitli konuları gündeme getirdi.
2 gün boyunca yapılan 40’ın üzerindeki oturumda, TUROB’un ‘Greening Hotels-Yeşillenen Oteller’ projesi başta olmak üzere, çeşitli uygulama örnekleri interaktif şekilde ele alındı. 
Bu yıl, devlet, özel sektör, STK’lar ile 70’i aşan çözüm ortağı sayesinde, konferans geniş bir platforma ulaştı. Vodafone Türkiye'nin Stratejik Çözüm Ortağı olduğu konferansın, diğer çözüm ortakları arasında çeşitli şirketler, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile TUROB, İMSAD, WWF, TURMEPA, TEMA, TUROFED, TUÇEV gibi sivil toplum kuruluşları yer aldı.  

 

‘Greening Hotels-Yeşillenen Oteller’ belgesini alabilmek için hayata geçirilmesi gereken genel kriterlerden birkaçı şunlardır:

*Aydınlatmalarda tasarruflu ampuller veya dımmer kullanılması;
*Güneş ışığından yararlanılması;
*Isı kayıplarının engellenmesi;
*Isıtma ve soğutmada otomasyon;
*Genel alanlardaki aydınlatmalarda, hareket sensörleri kullanılması;
*Genel alan ve misafir odalarında, su tasarruf sistemleri kullanılması;
*Tefriş malzemelerinde, ekolojik ve yenilenebilir ürünlerin kullanılması;
*Kağıt israfının engellemesi;
*Ambalaj atıklarının, geri dönüşüme kazandırılması;
*Yapılan çalışmalardan misafirlerin bilgilendirilmesi;
*Misafir odalarında, tek kullanımlık sabun ve şampuanların kullanılmaması;
*A sınıfı enerji verimliliği bulunan cihazların kullanılması;
*Atık yağların bıodısel tesislerine ulaştırılması ve toplanması;
*Kullanılan kağıtlarda, orman sürdürülebilirlik belgesi aranması (FSC, Sustainable Forest Fibre);
*Yazıcı kartuşlarının doldurularak kullanılması veya geri dönüşüme kazandırılması;
*Tehlikeli atık sınıfında ki kullanılmış pillerin uzaklaştırılması (lisanslı kurumca);
*Entegre ofis ekipmanlarının kullanılması;
*Periyodik su ve elektrik tesisatı bakımlarının yapılıyor olması;
*Yağmur suyundan faydalanılması;
*Serinletmelerde, klima yerine tavan pervanelerinden yararlanılması;


‘TUROB Greening Hotels-Yeşillenen Oteller’ Sertifikası alan oteller:
1 *Hotel My Dora
2 * Romance Hotel
3 * Hotel Sultania
4 * Conrad Hotel İstanbul
5 * Yaşmak Sultan Oteli
6 * Hjlton Int. Co. Merkez A.B.D. Türkiye İstanbul Şubesi
7 * Holiday Inn Istanbul Cıty
8 * Polat Renaıssance İstanbul Hotel
9 * Ramada Plaza İstanbul
10* The Madison Hotel
11* Swissotel The Bosphorus
12* Eresin Hotels İstanbul
13* Mövenpick Hotel İstanbul
14* Byotell
15* Avangarde Hotel
16* Midtown Hotel
17* Ortunç Club
18* Mia Pera Hotel
19* Sheraton Hotel Istanbul Ataköy
20* Susesi Resort Spa Hotel
21* Bel Conti Resort
22* Kadıköy Rıhtım Otel
23* Marriot Hotel İstanbul Asia
24* Akka Hotel Alinda
25* Akka Hotel Antedon
26* Club Otel Sera Cıty & Resort Hotel
27* Divan İstanbul Asia
28* Armada Otel
29* Pırate's Beach
30* Divan Çorlu Otel
31* Divan Otel Moment Ankara
32* Divan Çukurhan Otel
33* Cornelıa De Lux Hotel
34* Rıchmond Nua Wellness Spa
35* Sunrise Hotel
36* Starlight De Luxe Hotel
37* Alva Donna
38* Divan Hotel Antalya
39* Divan Hotel Bodrum
40* La Blanche Resort & Spa
41* Divan City İstanbul Otel


Balık çeşidi, 5’e düştü

*Marmara Denizi’ne, günde 2.1 milyon metreküp evsel atık su deşarj ediliyor. Bu miktarın, ancak % 39 u sadece ön arıtmadan geçebiliyor.
*1975 yılına kadar, Marmara Denizi’ndeki balık çeşidi 127 iken, bugün ne yazık ki 5’e kadar düştü. Nitekim 1975’e kadar yine Marmara Denizi’nin Türkiye su ürünlerine katkısı %22 iken, bugün % 6’lara geriledi.

 

 

 

BOĞAÇ YÜZGÜL / EGEMEN GAZETESİ

 


 

Bir firma düşünün; şirketinizin profesyonel anlamda her türlü gereksinimde yanınızda olsun...'Lojistik Kurye' hizmetleri ile, her türlü iletinizi; taahhüt edilen zamanda, yerine ulaştırsın...Yetmesin; üretiminizin, hizmetinizin; aynı dağıtım ağı ile, ulaşacağı yerlere, eksiksiz ve yine taahhüt edilen zamanda ulaşmasını sağlasın...Yine yetmesin, her türlü web tasarımınızı; en son tekniklerle; tüm dünya ile paylaşsın, yeni doğacak ekranınıza siz bile şaşırın...Yetmesin, her türlü araç kiralama ve benzeri ihtiyaçlarınızda; yine oldukça profesyonel bir mantık ve süreç çerçevesinde, bu ihtiyacınızı da eksiksiz yerine getirsin...Böyle komplike bir şirket, olsa olsa; genç ve girişimci işadamı Yaşar Karakelle'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı YKK HAN GRUP olabilir...www.ykkhangrup.com

Metin BOSNAKMetin BOSNAK