Turizm
Giriş Tarihi : 25-09-2011 18:31

TUR KAZALARI MİNİMİZE EDİLİYOR

Türkiye, Rus turistlerin trafik kazalarında ölümünün ülkede yaklaşan seçim öncesinde kampanya malzemesi yapılması üzerine harekete geçti.

TUR KAZALARI MİNİMİZE EDİLİYOR


Türkiye, Rus turistlerin trafik kazalarında ölümünün ülkede yaklaşan seçim öncesinde kampanya malzemesi yapılması üzerine harekete geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye aleyhtarı propaganda malzemesi yapılan kazaların önlenmesi için sektör temsilcileriyle birlikte yol haritası belirledi. Artık ipini koparan, tur yapamayacak ve yaptırılamayacak...

Türkiye, Rus turistlerin trafik kazalarında ölümünün ülkede yaklaşan seçim öncesinde kampanya malzemesi yapılması üzerine harekete geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye aleyhtarı propaganda malzemesi yapılan kazaların önlenmesi için sektör temsilcileriyle birlikte yol haritası belirledi. Kazalara karşı alınacak tedbirler arasında turist taşıyan araçlara GPS cihazı ve kamera takılması gündemde. TBMM Rusya Dostluk Grubu Başkanı üyeleri de iktidar partisi Birleşik Rusya'nın kongresini izlemek ve çeşitli temaslarda bulunmak için Moskova'ya gitti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, Rusya'da faaliyet gösteren 8 tur operatörünün temsilcilerinin yanı sıra Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) üyeleriyle Antalya'da bir araya geldi. İstanbul, İzmir, Antalya ve Muğla'nın İl Kültür ve Turizm müdürlerinin de hazır bulunduğu toplantıda Türkiye'yi ziyaret eden Rus turistlerin uğradığı trafik kazaları ele alandı. Rusya Federasyonu'nda yaklaşan seçimler nedeniyle yapılan propagandalarda Türkiye aleyhtarı yazılar çıkmasının ve bunların siyasi kampanyalarda Türkiye aleyhtarı malzeme olarak kullanılmasının oluşturduğu rahatsızlık üzerine bir araya geldiklerini anlatan Taşbaşı, "Yapılması gerekenleri görüştük ve tedbirler almaya karar verdik." dedi. Alınan tedbirlerin uygulanacağını ve takipçisi olacaklarını belirten Tanıtma Genel Müdürü, "Türkiye'de huzurlu, kaliteli güvenli bir turizmi devam ettirmeye gayret ederiz ve Türkiye'nin imajının daha iyiye gitmesini sarsacak olayları önlemiş olabiliriz.

Kazaları aza indirmek için tur operatörlerinin kullandığı tur araçlarına GPS konularak her tur operatörü kendi araçlarının kontrolünü sağlayacak. Buna ilişkin kendi bakanlığımızla ve Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmeler yapacağız. Ulaştırma Bakanlığı'na, araçlar içine kameralar koyarak hem şoför hem yolcu güvenliğinin sağlanmasına yönelik tedbirler önerilecek. Bu konuda çalışma yapacağız. Antalya'da merkezi kontrol nasıl yapabiliriz İstanbul'da nasıl yapabiliriz. Buna ilişkin görüştük." diye konuştu.

Bu iki tedbirin yanı sıra şoförlerden gelen uzun çalışma süreleriyle ilgili şikayetlerin de araştırılacağını, bu konuda Çalışma Bakanlığı'ya görüşeceklerini ve çalışma sürelerinin yasaların düzenlediği şekilde düzenleneceğini anlatan Taşbaşı, "Şoförlerin 8 saatlik devreler halinde çalıştırılması, çalışma kartları olması gerekiyor. Antalya Valiliğinin önerisiyle şoförler eğitilecek." dedi.

Hijyen ve yeme içme konusunda ortaya çıkan şikayetlerin giderileceğini ifade eden Taşbaşı, yapılacak kontrol ve denetimlerde kurallara uyulmadığının tespit edilmesi halinde yasal yaptırımlar uygulanacağını vurguladı. Rusya Federasyonu'nda Türkiye aleyhtarı yayınlar yapılmasına karşın Rus turistlerin tercihlerinde bir değişiklik olmadığına değinen Taşbaşı şöyle devam etti: "Aksine Rusya'dan ülkemize gelen ziyaretçi sayısında yüzde 15'lik artış söz konusu. Antalya'ya gelen ziyaretçi Rus sayısında ise diğer illere gelenden daha fazla, yüzde 16 artış var. Rusya'da yapılan bir ankette Türkiye hatta Antalya en iyi destinasyon olarak seçildi. Böyle bir algılama söz konusu. Doğabilecek her türlü olumsuzluğu gidermeye çalışıyoruz. Ne kadar az hata, problem yaşarsak o kadar çok ziyaretçi elde edeceğiz. Önümüzdeki yıllar daha pürüzsüz sezon yaşamak için çalışmalar yapıyoruz."


BOĞAÇ YÜZGÜL / DERYA AKYILDIZ / EGEMEN GAZETESİ
 

Metin BOSNAKMetin BOSNAK