Turizm
Giriş Tarihi : 22-09-2011 16:20

NİHAT ÖZDEMİR TURİZM YATIRIMLARINI 750 MİLYON DOLARA ÇIKARTACAK

Limak Holding'in 50 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği Limak Eurasia Luxury Hotel, Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Turizm Grubu Genel Koordinatörü Kaan Kavaloğlu'nun katıldığı bir basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıda Özdemir ve Kavaloğlu Limak'ın yeni turizm hedeflerini anlattı.

NİHAT ÖZDEMİR TURİZM YATIRIMLARINI 750 MİLYON DOLARA ÇIKARTACAK

 

 

Limak Holding'in 50 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği Limak Eurasia Luxury Hotel, Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Turizm Grubu Genel Koordinatörü Kaan Kavaloğlu'nun katıldığı bir basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıda Özdemir ve Kavaloğlu Limak'ın yeni turizm hedeflerini anlattı. Toplantıda rakamsal olarak çarpıcı hedefler açıklandı.  


 

Limak International Hotels & Resorts bünyesinde 4 adet Resort, 2 adet butik ve 1 havalalanı oteli olmak üzere 7 otel bulunuyordu. Portföyüne Limak Eurasia Luxury otelini de katan grup 8 otele ulaştı. Böylece Limak Kavacık'taki yeni oteliyle İstanbul'da şehir otelciliğine giriş yaptı.

Limak Holding'in sektöründe 16 yıllık tecrübeye sahip iştiraki Limak International Hotels&Resorts'un, İstanbul'un hızla gelişen iş merkezi Kavacık'ta 50 milyon dolara inşa edilen 8'inci oteli Limak Eurasia Luxury Hotel, törenle hizmete girdi.

Limak Eurasia Luxury Hotel, 200 oda ve 400 yatak kapasitesiyle İstanbul'un otel ihtiyacına cevap verecek. Yaklaşık 2 bin metrekare toplantı katı, son teknolojiyle donatılmış toplam bin 200 kişi kapasiteli 10 toplantı salonuyla aynı zamanda Anadolu Yakası'nın "business" oteli olarak da konumlanıyor.




Düzenlenen basın toplantısında Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir Türkiye'nin turizmde hızlı bir ilerleme sağladığını ve 2023 hedefini yakalayacağına inandığını belirtti. Özdemir Limak olarak Mersin ve Kıbrıs projelerinde iddialı olduklarının altını çizdi. Özdemir şöyle konuştu:

"Türkiye olarak turizmde 80'li yıllarda gözümüzü Turgut Özal açtı. Turizmi kimse bilmiyordu. O yıllarda Rodos'un yatak kapasitesi tüm Türkiye'deki yatak kapasitesinden fazlaydı. Şimdi yılda 30 milyon turist ağırlıyoruz. Cari açığın kapatılmasında turizm sektörü büyük rol oynuyor. Artık yatırımcılarımız deniz, güneş, plaj turizminden, şehir, tarih, sağlık turizmciliğine kaydı. Biz de Limak olarak buna uyuyoruz. İlk Antalya'da başladık. Buradaki yatırımlarımızı deniz, toplantı ve konferans üzerine geliştirdik. Devamında şehir otelciliğine, termale kaymamız gerektiğini gördük. Projelerimize yeni destinasyonlara dayalı olarak devam edeceğiz.

"KIBRIS'TA AMBARGONUN KALKMASI LAZIM"

Kıbrıs'taki otel projemiz bizi çok üzdü. Babil'in asma bahçelerini yansıtan bir otel projesi yapıyoruz. Tabii Kıbrıs'ta amborgo devam ediyor. Uçaklar inemiyor. Ambargo kalktığı zaman burasının ilgi göreceğini düşünüyoruz.

Ben 2012 yılıda Kıbrıs sorununun çözüleceğini düşünüyorum. Kıbrıs sorunu çözülürse burası Avrupa'nın gözbebeği haline gelebilir. Türk turizm yatırımcıları buraya çok güzel oteller yaptılar. Fakat sadece Türk turistlerin ilgisi yetmez bize; Rusya, Arap ülkeleri ve Avrupa lazım.

"MERSİN'İ ÖNEMSİYORUZ"

Belek diye bir bölge var. Burada turizm tahsisleri verildi. Belek'in bir golf ve toplantılar merkezi olduğunu gördük. Şimdi devletinde desteğiyle bu yatırımlar Batı Ege sahiline doğru devam ediyor. Öte taraftan Mersin yeni bir turizm destinasyonu olacak.

Mersin'in Tarsus ilçesinde orman içinde bir bölge turizme açılıyor; fakat bu bölgenin alt yapısı eksikti, devlet bunları yaparak tahsisler açtı. Mersin, Suriye, Lübnan ve hatta İsraii'e kara yolu mesafesinde. Burada golf dışında futbol sahaları da yapacağız. Çukurovada yap-işlet-devret ile yeni havaalanı yapılacak. Biz grup olarak bu proje ile de ilgileniyoruz.




"MERSİN'DE YENİ BİR KONSEPT GELİŞTİRİYORUZ"

Mersin'de 18 delikli bir golf sahası yapacaz. 4 ve 5 yıldızlı 2 otel projemiz olacak. Tahisilerimizi aldık. Tahmin ediyorum, 2014 yılının sonuna doğru bu tesisleri açmaya başlayacağız. Yeni bir bölge burası. Otoyol ile birçok yere bağlanabiliyorsunuz. Mersin'de yeni bir konsept çalışacağız. Golf oynayanlar hep yeni sahalarda oynamak istiyor. Burada denizin ve mevsiminin uzun olması nedeniyle oldukça önemli."

LİMAK 2015 YILINA KİLİTLENDİ

Turizmde 2015 yılına kadar yeni yatırımlarla birlikte toplam yatırım miktarlarının 750 milyon doları bulacağını söyleyen Nihat Özdemir, "Bugüne kadar 8 otelle 500 milyon dolarlık yatırım yaptık. Tarsus'daki golf sahası ve 2 otel yatırımımız 100 milyon doları bulurken Kıbrıs yatırımımızın tamamı 100 milyon dolar olacak" dedi. Özdemir yeni yatırım alanları için şehir otelciliğine yatırım yapmaya devam edeceklerini ve Balkanlar, Orta Avrupa ve Amerika'ya ilgi duyduklarını belirtti. Özdemir şöyle konuştu:

"Piriştina Havaalanı işletmesi bizde. Kosava'ya giden hemen havaalanında bizi görüyor. Kosava geri kalmış bir yer ama Avrupa'nın göbeğine çok yakın. Her yere çok yakın. Burada gelişme olacağını düşünüyoruz. Enerji ve turizm yatırımı açısından ilgileniyoruz. Halkı da bizi çok seviyor. Burası sanki Türkiye gibi. Fırsatlar açısında burası ve orta Avrupa'da bazı bölgelerle ilgileniyoruz."

"AVRUPA YAKASINDA DA OTEL YAPMAK İSTİYORUZ"

Limak Eurasia Luxury Hotel yatırımından söz eden Nihat Özdemir, "Kavacık iş merkezleri ve konut açısından oldukça önemli bir yer. Yanımızda Ataşehir gibi finans ve yerleşim açısından önemli bir bölge var. Buradaki arazi bize ait. Proje bana geldiği zaman değerlendirmemiz gerektiğini düşündüm.

Bunun dışında biz Avrupa Yakası'nda otel yapmayı hep düşündük. Bütün ihalelere de girdik. Bizim teklifimiz ekonomik gelmedi. Ve Anadolu yakasında bu arsamız vardı. Havaalanlarına da yakın olunca biz de bu otel yatırımını düşündük. Fakat Avrupa Yakası'nda da mutlaka bir otel yatırımı yapmak istiyoruz."




"TURİZMİ ÇEŞİTLENDİRMELİYİZ"

Türk turizminin büyüme içinde olduğunu dünyadaki en genç otel yatırımlarının Türkiye'de yapıldığını söyleyen Özdemir, "Birçok ülkede güzel oteller var ama hepsi yaşlı. Türk turizmi bugün hızla büyümekte. Daha çok yatırım yapmak gerektiğine inanıyorum. Yıllık turizm gelirinin 2023 yılında 50 milyar doları geçmesi bekleniyor. Bu hedefi çok kolay geçeceğiz ama turizmi çeşitlendirmemiz lazım. Türkiye yeni konseptlere dönük çalışmaya başladı. Türkiye termale yatırım yapmalı. Bursa'da bir termal sahası geliştiriliyor yine Afyon aynı şekilde. Türkiye'nin bir tarihi var. Geçtiğimiz haftalarda Gaziantep'te Zeugma Müzesi açıldı; bunu takip edecek bir Urfa var. Terör olayı biterse doğu ve güneydoğuya yapılacak yatırımlar burasının değerini artıracaktır. Bunun yanında spor oldukça önemli. Golfün başındayız. Futbol, Basketbol var. Bunları Anadolu'ya yaymak gerekiyor" diye konuştu.

KAVALOĞLU:İSTESEK DAHA BÜYÜK BİR OTEL YAPABİLİRDİK

Limak Eurasia Luxury Hotel Kavacık'ta düzenlenen basın toplantısında Limak otel grubunun eski ve yeni yatırımları hakkında bilgi veren Genel Koordinatör Kaan Kavaloğlu şunları Anadolu Yakası'nda açılan yeni otel için şunları söyledi:

"Limak Eurasia Luxury Hotel Kavacık çok özel bir otel. Buradaki arazi bizim holding arazimizdi. Biz buraya 50 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Burasının bir iş merkezi mi yoksa otel mi olacağı üzerine çok düşündük. Arazimiz çok büyük ve istesek bu otelde 300-400 oda yapabilirdik. Odaları geniş tuttuk. Oda sayısını sınırlı tutarken iş dünyasına fırsatlar sunduk. Kavacık'ta uluslararası firmalar var ve onlarla da burada 5 yıldızlı otel nasıl görürsünüz diye konuştuk. Oteldeki açık havuz orman manzaralı. Otel her 2 havaalanına da 30 km mesafede. En büyük özelliğimiz otelin inşaatında kendi finans kaynaklarımızı ve inşaat deneyimlerimizi kullanmış olmamız. Eurasia isimden analaşıldığı üzere bir Avrasya oteli. Burada 5 yıldızlı bir otel yapmak için bir farklılık yaratmak gerekiyor. Tüm tasarımı iş oteli özellikleri ve toplantı seçimlerini dikkate alarak yaptık. Özellikle SPA ve wellness center kısmının görülmesini çok isterim."

"TARSUS'U YENİ ANTALYA YAPMAK İSTİYORUZ"

Limak Turizm Grubu'nun yeni yatırımları hakkında bilgi veren Kavaloğlu, "Tarsusta biz yeni bir Antalya yaratmak istiyoruz ve deniz, kum güneşi Antalya dışına taşıyıp burada öncü olacağız. Anadolu'da pek çok yerde şehir oteli açılıyor. Biz Ankara ve İstanbulda varız. Şehir otelciliğinde ilerlemek istiyoruz. Termal zor iş ama biz Yalovada çok güzel bir tesis yaptık. Bu çok ciddi bir sosyal sorumluluk projesiydi. Buna benzer projeleri diğer yatırımcılardan da bekliyoruz. Yine yurt dışında Orta Avrupa, Amerika ve Balkanlarda da olmak istiyoruz" dedi.




"KIBRIS İÇİN BASEL HAVALİMANI ÖRNEĞİ OLABİLİR"

Kuzey Kıbrıs'ta turizmin canlanması için Basel örneğinde olduğu gibi bir havalimanı yapılabileceğini söyleyen Kavaloğlu, Kıbrıs konusunda oldukça duyarlı olduğunu, tur operatörlerini de bu konuda yönlendirdiklerini, hatta yurt dışındaki fuarlarda Kıbrıs standında görüşmelerini yaptığını söyledi.

"NEW YORK'TA OTEL YATIRIMI İÇİN İKİ GRUPLA GÖRÜŞÜYORUZ

Avrupa yakasında arsa konusunda pek çok ihaleye girdiklerini ve İstanbul Avrupa Yakası'nda arayışlarının sürdüğünü belirten Kavaloğlu, "Bizim için yatırım değeri geriye dönüşü iyi olan her tesiste varız. New York'ta 2 otel grubuyla görüşmeye devam ediyoruz. Bitmiş oteller bunlar. New York'ta her dönem oteller doluyor. Fakat burada yatırımlar çok eskidi. Doğru ve merkezi bir yerde New York'ta da olmak istiyoruz.

DOLULUK ORANI YÜZDE 92

Limak International Hotels & Resorts'un sahip olduğu 8 otelin toplam doluluk oranını 2010 yılına göre yüzde 7 artırarak 92'ye ulaşmalarının bir şans olmadığını, bu başarıda çalışanlarının büyük rolü bulunduğunu vurgulayan Kavaloğlu, "Limak Otelleri'nin sektör ortalamasının üzerinde doluluk oranları yakalamasında, çalışanlarımızın vizyonlarını iş süreçlerimize dâhil edebilecek olmalarını bilmeleri çok önemli bir faktör" diye konuştu.

ÇALIŞAN SAYISI 2 BİNE ULAŞTI

Türkiye'nin en hızlı büyüyen lüks otel zincirlerinden biri olduklarını kaydeden Kavaloğlu, 2009'da bin 650 olan personel sayılarının 2011'de 2 bine ulaştığını söyledi. Kavaloğlu, "12 ay açık olan otellerimiz, bu çalışan sayısının yüzde 80'ini kış mevsiminde de koruyor. Yüksek sezonda, az sayıda sözleşmeli personel çalıştırıyor olmak ve çalışanlarımızın büyük bir bölümünün sürekli personelimiz olması, istihdam devamlılığı yaratmak ve sağlamak adına bize gurur verirken, bu müşterilerimize sunduğumuz hizmet kalitemizi de koruyarak yükseltmemizi sağlıyor" dedi.

 

 

 

 

 

 

BOĞAÇ YÜZGÜL / EGEMEN GAZETESİ

 

 

 

Metin BOSNAKMetin BOSNAK