Sağlık
Giriş Tarihi : 20-09-2011 05:55

KRONİK SORUN ÇÖZÜMÜ

İnsanoğlunun ‘belini büken’ belli başlı beş kronik hastalıkların, gelecek 20 yıl içinde küresel ekonomiye getireceği yükün 47 trilyon ABD dolarını bulmasının beklendiği açıklanınca, BM, hemen bu ‘dev sorunu’ gündemine aldı.

KRONİK SORUN ÇÖZÜMÜ

 

İnsanoğlunun ‘belini büken’ belli başlı beş kronik hastalık olan kanser, şeker, ruhsal bozukluklar, kalp ve solunum rahatsızlıklarının gelecek 20 yıl içinde küresel ekonomiye getireceği yükün 47 trilyon ABD dolarını bulmasının beklendiği açıklanınca, Birleşmiş Milletler hemen bu ‘dev sorunu’ gündemine aldı.

Yılda 52 milyon can alacaklar...

‘Kötü haber’, Dünya Ekonomik Forumu’nun Harvard Halk Sağlığı Fakültesi ile yürüttüğü araştırmayla geldi.

Araştırmaya göre, her yıl 36 milyon insanın ölümüne yol açan bu hastalıkların dünya ekonomisine getireceği yükün küresel gayrisafi hasılanın yüzde 4’ünü temsil edeceği, yani 47 trilyon doları bulacağı öngörülüyor. Dünya Sağlık Örgütü ise, bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle ölenlerin sayısının 2030 yılında 52 milyon kişiye ulaşacağını tahmin ediyor. Bu tür hastalıkların yol açtığı ölümlerin yüzde 80’i az ve orta gelirli ülkelerde meydana geliyor. İşte bu gelişmeler üzerine, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Margaret Chan ve 35 devlet ve hükümet lideri New York’ta dün ilk kez dört kronik hastalığı (kalp, kanser, şeker ve akciğer) konu alan uluslararası bir gündem oluşturmak için toplandı. Toplantı bugün de sürecek.
 

Metin BOSNAKMetin BOSNAK