Sektörel
Giriş Tarihi : 18-08-2011 10:03

TÜRK-İŞ İŞKOLU BARAJI İSTİYOR

Sendikalar Yasası’ndaki değişiklikleri görüşmek üzere bürokratlar bir araya gelirken, Türk-İş, düşük de olsa mutlaka bir işkolu barajı olmasını istedi. İşveren örgütü ise grev yasaklarının tamamen kalkmasına karşı.

TÜRK-İŞ İŞKOLU BARAJI İSTİYOR

Sendikalar Yasası’ndaki değişiklikleri görüşmek üzere bürokratlar bir araya gelirken, Türk-İş, düşük de olsa mutlaka bir işkolu barajı olmasını istedi. İşveren örgütü ise grev yasaklarının tamamen kalkmasına karşı.

İşçi sendikaları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları 2821 Sayılı Sendikalar Yasası ile 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası’nda yapılacak değişiklikleri ele almak üzere yeniden bir araya geldi. Türk-İş, düşük de olsa mutlaka bir işkolu barajı olmasını isterken, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) da grev yasaklarının tamamen kaldırılmasına karşı çıkıyor.

Çalışma yasalarındaki değişiklikler için bakanlık, işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan teknik komite üç gün sürecek çalışmalarına dün başladı. Çalışmaların ardından 25 Ağustos’ta sendikaların başkanları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Üçlü Danışma Kurulu’nda yeniden bir araya gelecekler. Bu toplantıda mutabakat sağlanan maddeler belirlenecek.

Mutabakat sağlanamayan konular ise işkolu ve işyeri barajları, sendikalara üyelik-istifada noter şartı ile grev yasakları olmak üzere 3 başlıkta toplanıyor. Türk-İş, yüzde 10’luk işkolu barajının tamamen kaldırılmasına karşı çıkıyor.

DİSK ve Hak-İş işkolu barajının tamamen kaldırılmasından yana. Bu konuda bakanlık da barajın devam ettirilmesi durumunda Uluslararası Çalışma Örgütü’nde (ILO) eleştiri konusu olacağına dikkat çekerek tamamen kaldırılmasını istiyor. ILO, yıllardır işkolu barajının kaldırılmasını talep ediyor. DİSK ayrıca yüzde 50 + 1 olan işyeri barajının da kaldırılamıyorsa bile yüzde 35 seviyelerine çekilmesini istiyor.

TİSK ise toplu iş sözleşmesi yetkisi için işyerinde çalışanların yarıdan fazlasının sendika üyesi olmasına yönelik işyeri barajının azaltılmasına karşı çıkıyor. Bu konuda da bir uzlaşma yok. Grev yasaklarının kaldırılması konusunda da işveren ile işçi sendikaları arasında uzlaşmazlık bulunuyor. İşverenler, grev yasaklarının tamamen kaldırılmasına karşı çıkıyor. Anayasada grev yasaklarının kaldırılmış olmasına karşın işverenler, yasadaki kısıtlamaların devam etmesini istiyor.

Metin BOSNAKMetin BOSNAK