Sektörel
Giriş Tarihi : 01-07-2011 09:23

BASIN SANAYİİNDE İŞBİRLİĞİ ŞART

Matbaa sektöründeki firmalar arasında, birlikte iş yapma kültürü oluşmaya ve dolayısıyla ‘güçleri birleştirerek işbirliği yapma dönemi’ başladı. Sektördeki firmalar, oluşturdukları sinerji ile hem iş süreçlerini daha etkin yönetiyorlar, hem de global pazarlarda rekabete hazırlanıyorlar…

BASIN SANAYİİNDE İŞBİRLİĞİ ŞART


Matbaa sektöründeki firmalar arasında, birlikte iş yapma kültürü oluşmaya ve dolayısıyla ‘güçleri birleştirerek işbirliği yapma dönemi’ başladı. Sektördeki firmalar, oluşturdukları sinerji ile hem iş süreçlerini daha etkin yönetiyorlar, hem de global pazarlarda rekabete hazırlanıyorlar…
Geçmiş yıllarda, her fırsatta makine yatırımı yapan firmalar; son yıllarda, global kriz, işlerin azalması, karların düşmesi gibi çeşitli nedenlerden dolayı, büyük miktarda ve uzun vadeli makine yatırımı borcu altına girmek istemiyorlar.
Nitekim, bir matbaa, eline yüklü bir iş geldiğinde, ek bir makine yatırımı düşünmek yerine, sektördeki diğer bir matbaa ile işbirliği yaparak, aldığı işi zamanında tamamlayıp müşteriye teslim edebiliyor. Bir örnek vermek gerekirse, her matbaanın makine parkında, sert kapak ciltleme bandı bulunmuyor. Bir firma, sert kapak üzerine bir iş aldığında, işi sektörde makine parkı bulunan diğer bir firmaya yaptırabiliyor. 
Özetle, matbaa sektöründe faaliyet gösteren firmalar, 12 ay kapasite olarak dolduramayacağı bir konuda ek makine yatırımı yapmak yerine, sektördeki mevcut kapasiteyi kullanmayı tercih edebiliyor.  

Meslektaşlar arasında, herkes birbirinin makine parkını kullanmaya başladı 

İhtiyaca paralel olarak, firmaların birbirinin makine parkını kullanmaya başladığını kaydeden Acar Group Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Acar, şunları söylüyor: 
“Meslektaşlar arasında, işbirliğini çok önemsiyoruz. Firma olarak, hem bizim makine parkımızdan faydalanılıyor, hem biz meslektaşlarımızın makine parkını kullanıyoruz. Örneğin, yılsonu birkaç ay, promosyon işimiz çok diye, baskı makinesi almıyoruz. Promosyon işi geldiğinde, bir meslektaşımızın firmasında yaptırabiliyoruz. Başka bir örnek vermek gerekirse, Acar Basım olarak, sert kapak ciltlemede iyi bir makine yatırımımız bulunuyor. Birçok matbaanın sert kapak işleri, bizim tesisimizde yapılıyor. Acar olarak, meslektaşımız olan firmalar ile, iş yapıyor olmaktan ayrı bir keyif alıyoruz. Nitekim, karşılıklı çalışmalarda etik değerlere bağlı kalmak ve birbirinin müşterisine gitmeme prensibi hayata geçiyor” diye konuştu.

Dünya devi firmalar da, işbirliği yapıyor

Otomotiv, gıda, bilişim gibi global pazarlarda dünya devi olan firmaların da, milyarlarca dolar iş hacmi, binlerce çalışanı vs olmasına rağmen, başka bir işletme ile işbirliği yapmakta olduğuna dikkat çeken Mustafa Acar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Son birkaç yıldır dünyada, artan maliyetler ve azalan karlar karşısında ayakta kalabilmek için işletmeler arasında, ‘işbirliği yapma kültürü’ oluşmaktadır. Örneğin, satış, satın alma, dağıtım, pazarlama gibi süreçlerde, işbirliği yapan bir işletmenin maliyetleri düşeceğinden, daha rekabetçi olabilecektir. Mesela, aynı ildeki 2 bisküvi fabrikası, lojistikte işbirliği yaptığında, maliyetleri ortalama %10’a yakın düşmüş olsa, bu oran her iki firmaya da rekabette ciddi bir avantaj sağlayacaktır. Zira, sadece şirketler arasında değil, sektörler ve hatta ülkeler arasında bile işbirlikleri sürecine doğru gidilmektedir. Son yıllarda, e-portal üzerinden, toplu alım- satım süreçleri de konuşulmaya başlamıştır. Özetle, işletmeler olarak, dünyayla rekabet edip ayakta kalmayı istiyorsak, bunu tek başımıza başarmamız mümkün olamayacağından, sektörümüzdeki veya sektörümüzü tamamlayan diğer sektörlerdeki firmalar ile ortak iş yapma kültürüne başlamamız ve diğer firmalar ile oluşturacağımız sinerjiyle, emin adımlarla hedeflerimize ulaşmamız mümkün olacaktır”

Metin BOSNAKMetin BOSNAK