Sağlık
Giriş Tarihi : 22-10-2010 18:17

DR TANJU SÜRMELİ İLE BAŞARIYA GİDEN YOLU YAKALAYIN

Beyin, adeta bir sihirli kutu gibi... Birçok hastalığın tedavisinde; esasen beyin gücünü kulanmak mümkün. Hatta başarıya ulaşmada..

DR TANJU SÜRMELİ İLE BAŞARIYA GİDEN YOLU YAKALAYIN

 

Beyin, adeta bir sihirli kutu gibi... Birçok hastalığın tedavisinde; esasen beyin gücünü kulanmak mümkün. Hatta başarıya ulaşmada..

Yeter ki, sizi bu güce eriştirecek bir uzmanan yardım alın. Bu uzman da, yıllardır, beyin gücünün keşfinde, insanlara yardımcı olan, Dr. Tanju Sürmeli'den başkası değil.

Ona göre, herşeyin sırrı beyinde yatıyor ve 'Bir insan iflas etmişse, milyarar batırmışsa; sebebi kesin olarak beynindedir. Şayet, beynini iyi kullanıp, doğru stratejiler uygulasaydı, doğru karar verseydi; iflas etmezdi. Demek ki beyin kullanımında bir sorun var. İşte biz bunu öğretiyruz insanlara, hazinelerini keşfettiriyoruz. Bakın beyin öyle bir hazine ki, sii hasta da eder, hastayken iyleştiir de. Kendimden örnek vereyim, eğer hastayken, 'Ben hastayım' dersem, ki hafta yatar kalırım yatakta. Ama bir şeyim olmadığına inanırsam, hemen kendimi sokağa atar, haatıma bakarsam; kendiliğimden iyileşirim. İşte biz insanlara, beynine hükmetmeyi, beyni vasıtasıyla da kendine hükmetmeyi öğretiyoruz' diye de ekliyor.

Zirvede zirve bir isim

Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli EDUPLUS Kişisel Gelişim Zirvesi’nde dünyada en başarılıların sırrı olan yöntemi anlattı.

Bilginin ve bilgiye verilen dikkatin ekonomik boyutunu ilk olarak Carnegie Mellon Üniversitesi profesörü, sosyal bilimci, ekonomist ve psikolog olan Herbert Simon şöyle tanımlamıştır:
“… bilgi zengini bir dünyada, bilgi zenginliği başka bir şeyin eksikliği demektir yani bilginin tükettiği her ne ise onun eksikliği…  Bilginin ne tükettiği aşikardır: bu bilgiyi alan ve kullananların dikkatini tüketiyor.  Bu yüzden, bilgi zenginliği, dikkat eksikliğine yol açıyor ve fazla bilgi yükünü tüketebilmek için dikkati etkin bir şekilde dağıtmak gerekir.
Herbert Simon’un teorilerini benimseyen İş Strateji Uzmanı olan Thomas H. Davenport  Harvard yayınlarından “The Attention Economy” (Dikkat Ekonomisi) adlı kitabında şuna inanıyor:
“… nasıl şimdiye kadar bütün şirketler zaman yönetimi konseptini benimsemişlerse ve buna yönelik uygulamalar yapmışlarsa, bugünkü çalışma koşullarında şirketler, ayakta kalabilmek ve verimli bir şekilde rekabet edebilmek için Dikkat Yönetim konseptini benimsemelidirler.”
Amerika Birleşik Devletleri’nde NASA astronotlarına uygulanarak beynin sınırlarını genişleten yepyeni bir eğitim metodu olan Peak Performans (Doruk Performans) artık Türkiye’de de başarıyla uygulanıyor. NASA eğitmeni William Toscano, izolasyon, yorgunluk ve iş yükünün astronotlar üzerindeki olumsuz etkilerinin bu yöntemlerle ortadan kaldırıldığını, istenilen beyin dalgalarının ya da vücut sinyallerinin artırılıp istenmeyenlerin azaltılabildiğini belirtiyor.
Fortune 500, liderlik gelişimi programı kapsamında 1989 yılında Peak Performans Merkezi kurdu. Dünyanın en büyük ilk 500 şirketinin en üst düzeyindeki yöneticilere uygulanan Peak Performans eğitiminde, yöneticilerin çok kritik ve önemli toplantılara katılma becerilerinde, çalışanlara yaptıkları değerlendirme toplantılarında ve sunumlarındaki çarpıcılık ve etkiliciliklerinde gözle görülür ilerlemeler gözlenirken performanslarında yüzde 70’e kadar yükselme kaydedildi. Sonuçlardan memnun kalan yöneticiler, beraberinde 39 üst yöneticiyle birlikte eğitimlere devam etti ve deneyimlerini Harvard Business Review için yazdıkları makalelerde tüm iş dünyasına aktardılar.
Spor psikoloğu Dr. Bruno De Michelis tarafından Şampiyonlar Ligi Futbol Takımı Milan’a da uygulanan ve 2009-2010 yılında Chelsea’ye uygulanan eğitim metodu Türkiye’de ise Amerika Birleşik Devletleri’nde uzun yıllar boyunca eğitim ve araştırma çalışmalarını yürüten Dr. Tanju Sürmeli’nin İstanbul’daki Sağlıklı Yaşam Kliniği’nde yürütülüyor.
Zihnin kontrol edilerek, yüksek verimde çalışılması ve kolayca odaklanılması sonucunda beynin potansiyelini en yüksek seviyeye çıkarmayı içeren Peak Performans eğitimi son derece yoğun tempoda çalışan iş kadınları ve iş adamlarında, sınav stresleriyle boğuşan çocuklarda olumlu sonuçlar yaratıyor.
Beynin sınırlarını keşfetmek ve geliştirmek, geçmişten günümüze insanoğlunun en büyük hedefleri arasında yer alırken, iş hayatları stres altında geçen yöneticiler ve çalışanlar bu yoğun tempoda bocalama içine girebiliyor.
Dikkat zorluğu ve stres yaşayan yöneticiler ve çalışanların konularına dikkatlerini çok iyi verebilmeleri için geliştirilen sistemle, iş hayatında yüksek verim almak artık mümkün.
Bu tür sorunları olanların başvurduğu Peak Performans eğitimi, beyin dalgalarının düzenlenmesi prensibiyle beynin kendi performansını artırmayı hedefliyor. Eğitimi alan çalışanların odaklanmış konsantrasyonunda yüzde 70’e yakın artış gözlenirken, alınan eğitim pozitif düşünceyi arttırıyor, dikkati yükseltiyor ve stresi azaltıyor. 
ABD’deki pek çok iş kadını ve iş adamı ekonomik krizi Peak Performans eğitimiyle beyin güçlerini arttırarak atlattı. Türk iş dünyası, özellikle büyük holdinglerin üst düzey yöneticilerinin de başvurduğu Peak Performans eğitimi, beyin dalgalarına yapılan uyarılarla beyin gücünü artırmayı ve doğru karar alabilme yeteneğini geliştirmeyi hedefliyor.
Yöneticiler, Alpha dalgalarını arttırarak dikkat ve konstrasyonunun arttırıldığı ve odaklanma problemlerinin azaltıldığı bu çalışmalarla, iş yaşamının güçlüklerine karşı dayanıklılık kazanıyor. CEO’ların aldıkları herhangi bir kararın, şirket için milyonlarca dolara varabilecek kayıplara yol açtığının bilincinde olan patronlar da bu eğitimi destekliyor.
Peak Performans eğitim metodunda Neurofeedback ve Biofeedback uygulamaları yürütülüyor.
Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli, 50 yıldan fazla bir süredir üniversite ve NASA laboratuvarlarında yapılan araştırmalar sonrasında ilaç kullanmadan yapılan en başarılı beyin eğitim yöntemleri kabul edilen Biofeedback ve Neurofeedback yöntemlerinin Sağlıklı Yaşam Kliniği’nde uygulandığını belirtti.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Yale Üniversitesi’nde Psikiyatri ihtisasındayken Sürmeli, “Beynimizde ayrıca bir psikoloji veya ruh merkezi yok, beynimiz her şeyden sorumlu” diyerek, beyni daha iyi öğrenmek için nöropsikiyatri dalında uzmanlaşmaya karar vermiş. Texas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Nöroloji ihtisasına giden Sürmeli neurofeedback’le tanışan ve psikiyatride birbirine destekleyen alanların birlikte kullanılmasının iyi sonuçlar vereceğini düşündüğü için aile terapisi, psikoterapi, kognitif terapi, hipnoz, psikofarmokoloji eğitimlerini alarak tam donanımlı bir şekilde beynin sınırlarını tanıma yolculuğuna başlamış.
Biofeedback, kişinin normalde kontrol edemediği ya da bilincinde olmadığı kas hareketleri, solunum, kalp atışı gibi fizyolojik işlevleri üzerinde kontrol sağlamayı öğrendiği bir operant koşullanma prosedürüdür. Anormal olarak işleyen kalp atışı, kan basıncı, vücut ısısı, uyku düzeni, stres ve kaygı düzeyi, kas gerginliği vb. bedensel mekanizmaları bu yöntemle kontrol edilebilmektedir. Bireyin bedensel farkındalığını arttırmakta ve ruhsal olarak gerginlikten kurtulup rahatlamasını sağlamaktadır. Kişi, daha önce fark edemediği birçok bedensel tepkisinin farkına varır

Neurofeedback; biofeedback disiplini çerçevesinde beyin dalgalarının eğitilmesiyle uğraşır. Nerofeedback beyin eğitimi yönteminde amaç; kişinin EEG’sini seçilen referans bir dataya göre değiştirmesini sağlamaktır. EEG’ler beyin dalgalarının pasif bir kaydıdır. Neurofeedback beyin eğitimini alacak kişiye kendi EEG bilgisi verilir.

Beyin eğitimi süresince sağlıksız beyin dalgalarının düşürülüp sağlıklı beyin dalgalarının arttırılması hedeflenir. NF eğitimi, neurofeedback ekipmanı ile yapılır. Neurofeedback tekniğinin temelinde hastanın seanslarda zihin oyunları oynaması yatar. Kişi, kafasına yerleştirilen elektrotlar vasıtasıyla bilgisayar cihazına bağlanır. Elektrotlar beyinden gelen elektrik paternlerini ölçer ve ekrana yansıtır. Beyne herhangi bir elektrik akımı verilmez.

Bilgisayar tarafından sağlanan görsel ve işitsel feedback sayesinde kişiler yavaş dalgaları thetayı deltayı azaltıp hızlı dalgaları betayı smr dalgasını yükseltmeyi öğrenirler.


Dr. Tanju Sürmeli, 1978 -1984 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak ‘’Tıp Doktoru’’ unvanını aldı. Sonrasında psikiyatri ihtisas için gittiği Amerika’da, Amerika’nın ve dünyanın önde gelen Yale, Columbia-NYSPI, New York Medical College, Institute of Living, Ackerman Institute for Family Therapy, Milton Ericson Hypnosis Institute, University of Texas, San Antonio (Nöroloji Departmanı ile Psikiyatri & Nöroloji hastanelerinde ve merkezlerinde eğitim aldı. Türkiye’ye döndükten kısa bir süre sonra 2001’de Sağlıklı Yaşam Kliniği’ni kurdu. Biofeedback, Neurofeedback, Psikiyatride QEEG ve ERP kullanımı Derneği kurucusu ve başkanıdır. Sürmeli’nin uluslararası derneklerde de pek çok üyeliği ve çalıştaylarda eğitmen olarak fakülte pozisyonu bulunmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

BOĞAÇ YÜZGÜL/TÜRK HABERLER AJANSI

 

 

AdminAdmin