Ekonomi
Giriş Tarihi : 17-04-2011 16:22

HÜSEYİN KÜÇÜK: TEKSTİLİN SORUNLARINI DEVLETE BİZ ANLATMALIYIZ

'Ruhum ve Kadınım' konsepti ve 'Çağdaş Cumhuriyeti Benimsemiş Türk Kadını' imajı ile; Toplumsal Bir Kadın Modeli yaratarak; halkı giydirmeyi hedef ve ilke edinmiş Moda Tasarımcısı Hüseyin Küçük, tekstil ile ilgili temel sorunların çözülmemesi halinde, 2023 ihracat hedefi olarak belirlenen hedefin, hayal olarak kalacağının altnı çizdi.

HÜSEYİN KÜÇÜK: TEKSTİLİN SORUNLARINI DEVLETE BİZ ANLATMALIYIZ

'Ruhum ve Kadınım' konsepti ve 'Çağdaş Cumhuriyeti Benimsemiş Türk Kadını' imajı ile; Toplumsal Bir Kadın Modeli yaratarak; halkı giydirmeyi hedef ve ilke edinmiş Moda Tasarımcısı Hüseyin Küçük, tekstil ile ilgili temel sorunların çözülmemesi halinde, 2023 ihracat hedefi olarak belirlenen hedefin, hayal olarak kalacağının altnı çizdi.

Sorunlara sadece devletin çözüm bulacağını düşünmenin en temel yanlış olacağını da hatırlatan, 'Ruhum ve Kadınım' konsepti ve 'Çağdaş Cumhuriyeti Benimsemiş Türk Kadını' imajı ile; Toplumsal Bir Kadın Modeli yaratarak; halkı giydirmeyi hedef ve ilke edinmiş Moda Tasarımcısı Hüseyin Küçük,  devlete sorunları, sektörün temsilcilerinen öğrenmesi gerektiğni de söyleyerek, 'Tekstil sektörünün en temel sorunlarının başında, vizyon ve strateji eksikliği olmasıdır. Bu nedenle, sektördeki bir çok işletme gelecekte çalışmalarını hangi yöne çevireceği konusunda kararsızdır. Yaşanan olumsuz durum, tekstil sektörünü gelecekte sorunlarla karşı karşıya bırakacaktır. Strateji belirleme konusunda işletmelere devletin, ticaret sanayi odalarının, üniversitelerin, ihracatçı birliklerinin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının yardımı ve katkısı olmazsa olmaz bir gereklliktir' şeklinde konuştu.

Doğru vizyon ve stratejiler geliştirilerek, sektöre yön verilmesi, sektörün kullanacağı teknolojiler ve bu teknolojilerin kullanım yerlerinin, en kısa sürede belirlenmesi lazım geldiğni de ifade eden 'Ruhum ve Kadınım' konsepti ve 'Çağdaş Cumhuriyeti Benimsemiş Türk Kadını' imajı ile; Toplumsal Bir Kadın Modeli yaratarak; halkı giydirmeyi hedef ve ilke edinmiş Moda Tasarımcısı Hüseyin Küçük,  sözlerine şu şekilde devam etti:

'Çin tekstilinin aşırı,acımasız ve haksız rekabeti çok önemli bir sorundur. Özellikle temel ve standart tekstil ürünlerinde Çin firmaları ile rekabet etmek mümkün değildir. Gerekli önlemler alınmaz ise, bir çok işletme kapanacaktır.Bunu görmek de yetmez. Yurt dışındaki rakiplere göre, enerji, doğal gaz, işçilik, vergi, sigorta gibi temel girdiler ülkemizde oldukça yüksektir. Diğer ihracatçılar gibi tekstilciler de kur riski ile karşı karşıyadır. Türk parası bazen aşığı değerlenekte, bazen ise riskli bir boyut arz etmektedir. Son üç yıldır,kurlardaki düşüş tekstil ihracatçılarının rekabet şansını azaltmıştır. Buna karşın, asgari ücret son üç yılda % 117 artmıştır. Bu büyük bir risktir. Sanayici ve işadamları ile iktidar arasında sağlıklı ve düzenli bir bilgi akışı yoktur. Mevut bilgiler de, izafidir ve hayalidir. Bu nedenle,gerekli önlemler zamanında alınamamaktadır. Maalesef ülkemizde sağlıklı bir sanayi envanteri bulunmaktadır...'

Kayıt dışını önleyin

Tekstilde, kayıt dışılığın en kısa zamanda önlenmesi gereğinin, artık gereklilikten çok bir milli vazife olduğunu da kaydeden, 'Ruhum ve Kadınım' konsepti ve 'Çağdaş Cumhuriyeti Benimsemiş Türk Kadını' imajı ile; Toplumsal Bir Kadın Modeli yaratarak; halkı giydirmeyi hedef ve ilke edinmiş Moda Tasarımcısı Hüseyin Küçük, şunları söyledi:

'Tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün en önemli sorunlarından birisi de kayıt dışılıktır. Kayıt dışı çalışan tekstil işletmeleri, rekabet ortamının bozulmasına, makine parkının bilinmemesine, istihdam bilgilerinin yetersizliğine neden olmaktadır. Yetersiz bilgiler, geleceğe ilişkin doğru tahminler yapılmasına imkan vermemektedir. Türkiye'de, işsizlik çok ciddi boyutlarda olmasına karşın, tekstil sektöründe nitelikli eleman yetersizliği söz konusudur. Bu sektörde de üniversite sanayi işbirliği gerçekleştirilememektedir. Her zaman vurguluyorum. En açık problem, tasarım yapamamak, marka olamamak ve moda yaratamamaktır. Tekstil şirketleri bir araya gelip sorunlarını ilgililere iletmemekte ve birlikte hareket edememektedirler. Bilindiği gibi, ortaya konulamayan veya birlikte dile getirilemeyen sorunlar,ilgili kurumlar tarafından dikkate alınmamaktadır. Tekstille iştikal eden firmalar arasında dayanışma yoktur, aynı müşterileri karşısında anlamsız bir rekabet söz konusudur. Tekstil firmaları çalışanlarına gereken yatırımı yapmamaktadır. Yine sektörde, Ar-Ge yatırımları yeterince yapılmamakta, yapılan Ar-Ge yatırımları için yeterli kaynak ve destek verilmemektedir. Bu sorunlara kayıtsız kalınamaz, biz de kalmamalı, kaldırmamalıyız...'
 

AdminAdmin