Gündem
Giriş Tarihi : 27-10-2021 01:59

Tezkere Meclis’ten geçti

Irak ve Suriye’ye asker göndermeyi içeren tezkerenin süresi, CHP ve HDP’nin “hayır” oylarına karşı AKP, MHP ve İYİ Parti’nin “evet” oylarıyla 2 yıl daha uzatıldı.

Tezkere Meclis’ten geçti

Irak ve Suriye’ye askeri operasyon yetkisini iki yıl daha uzatacak tezkereye ilişkin görüşmeler Meclis’te siyasi grubu bulunan partilerin temsilcilerinin Tezkere’ye ilişkin yorumlarıyla başladı. Görüşmelerin ardından yapılan oylamada Irak ve Suriye’ye asker göndermeyi içeren tezkerenin süresi, CHP ve HDP’nin “hayır” oylarına karşı AK Parti, MHP ve İYİ Parti’nin “evet” oylarıyla 2 yıl daha uzatıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak ve Suriye’ye askeri operasyon yetkisini iki yıl daha uzatacak tezkereye ilişkin görüşmeler Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda başladı.

Meclis Genel Kurulu genel görüşmelerin ardından Danışma Kurulu önerisinde en fazla iki konuşmacıya söz verilmesi oylamaya sunuldu. Önerinin kabul edilmesinin ardından Meclis Başkanlığı tarafından tezkerenin okunmasıyla görüşmelere geçildi.

İYİ PARTİ ADINA EROZAN VE ÇIRAY KONUŞTU

Siyasi parti temsilcilerinin konuya ilişkin görüşlerini sunacağı görüşmelerde, ilk sözü İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kamil Erozan aldı. Konuşmasına, “Siz kabul etseniz de etmeseniz de Suriye’nin başındaki isim Esad’dır” ifadeleriyle başlayan Erozan, özetle şunları söyledi:

Yabancı askerlerden bahsediliyor. Bunun ülkemizdeki yabancı askerler olduğunu düşünmek mümkünse de aklımızda soru işaretleri oluşuyor. Biz İYİ Parti olarak tezkerenin yanlışlarını dile getiriyoruz. Son günlerdeki saldırılar gözlem noktalarının 150-200 metre yakınına nişan almaktadır. Daha da açık konuşayım Türkiye’nin amacı bölgeyi silahtan temizlemek mi yoksa bu aşırı unsurlara kanat germek midir? Sayın Cumhurbaşkanı Suriye’de gereken adımları atacağız dedi. Aradan iki hafta geçti. Seçimin yaklaştığı ortamda gündemi değiştirmek ihtiyaç haline gelmiştir. İktidarın kişisel bekası daha önemli bir hala gelmiştir. Siyasi hedefi olmasa da askeri operasyonlar bir yere varmak mümkün değildir. İktidara çağrımız terörle mücadeleden bağımsız olarak öngörülü davranmak. Suriye’de çözüme giden yolun sadece Moskova ve Washington’dan değil Şam’dan da geçtiği unutulmamalıdır. Devletin çıkarlarını savunan bir parti olarak iktidarı devletin çıkarlarını düşünerek hareket etmeye davet ediyoruz.”

‘MİLLİ GÜVENLİK RİSKİNİN KAHRAMANI AKP’DİR’

Erozan’ın ardından İYİ Parti adına söz alan İzmir Milletvekili Aytun Çıray da özetle şunları söyledi:

“Tezkerede yer alan Milli güvenliğimiz açısında taşıdığı risk ve tehdit artmaktadır ifadesi doğrudur ama bu riskin başkahramanı AKP’dir. Bu riski görmek için AKP grup sıralarına bakın. Suriye’de şerefle mücadele eden Türk askerinin zarar görmemesi için bu tezkereye evet diyeceğiz. Bu tezkereyi Irak tezkeresi ile birlikte getirerek yaptığınız siyasi ahlaksızlığın farkındayız. Bir de her sene olduğu gibi 1 yıl değil 2 yıllık bir tezkere getirilmesinin ardından siyasi bir art niyet aramak istemiyoruz. Seçim dönemine denk getirilmesi bir başka detaydır. Şehit kanlarının seçim oyunlarına alet edilmesine müsaade etmeyeceğiz.”

MHP ADINA KAMİL AYDIN SÖZ ALDI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) adına ilk sözü MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Kamil Aydın aldı. Aydın, şunları söyledi: “Bugün Türkiye Cumhuriyeti buna mukabil proaktif davranarak yurt içi ve dışında her türkü terör örgütüyle kahramanca mücadele etmektedir. Orta Doğu, Balkanlar ve Mavi vatanda oldu bittilere karşı gösterdiğimiz milli duruşumuzdur. MHP olarak duruşumuz Yurdumuzu ve Milletimizi özümüzden çok sevmemizdir. Türk Silahlı Kuvvetleri 2016-2020 yılları arasında Fırat Kalkanı, İdlip, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı ile sınırlarımızı terörden temizleyerek olası kitlesel göçlerin önüne geçmeyi amaçlamış ve başarmıştır.”

HDP ADINA SARUHAN OLUÇ KONUŞTU

Tezkere görüşmelerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) adına sözü HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Saruhan Oluç aldı. Oluç, “Sorunların değil çözümün tarafı olmalı; Suriye Suriye halklarındadır. Bizler tezkereye ‘hayır’ diyeceğiz” diye konuştu.

CHP’Lİ ÇEVİKÖZ: SEÇİMLER YAKLAŞTIKÇA İKTİDAR TEZKERELERİN SÜRESİNİ UZATIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubu adına konuşan CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, tezkerenin iki yıl daha uzatılacağına dikkati çekerek, “Anlaşılan, seçimler yaklaştıkça iktidar tezkerelerin süresini uzatıyor. Korkunun ecele faydası yoktur; geliyor gelmekte olan gidiyor gitmekte olan” şeklinde konuştu.

Çeviköz, şunları söyledi: “Libya’da zaten geçici hükümet unsurları dahil herkes Türkiye’nin Libya’da asker bulundurmasına karşı çıkıyor ve askerin çekilmesini istiyor. Kendi ülkesinde değerlere önem vermeyen iktidarın Libya’da bunu önemsemesini beklemiyoruz. Afganistan farklı mı oldu. Taliban Afganistan için sorun haline geldi. 18 ay için verdiğiniz tezkereyi 6 ayda çektiniz. Kabil Havalimanından çekin Mehmetçiği dedik. ABD askeri çekilene kadar askerimizi riske attınız. Şükürler olsun askerimizin ayağına taş değmedi. Şimdi de Taliban’a kur yapıyorsunuz. Rusya ile Suriye görüştü. Suriye’de bulunan tüm askerlerin çekilmesi gerektiği belirtildi. Bu ABD ve Türkiye idi. Başka ülkelerde asker bulundurarak iç politikadan nemalanma dönemi sona erdi. Radikal örgütlere karşı askerlerimizin daha fazla canlı kalkan olarak kullanılmasına karşı çıkıyoruz. Bu tezkereye hayır diyoruz”

AdminAdmin