Sivas
Giriş Tarihi : 23-09-2021 19:48

Hafik İlçesindeki Un Değirmeni Teknolojiye Meydan Okuyor

Sivas'ın Hafik ilçesindeki su değirmeni yaklaşık 150 yıldır dönerek, adeta teknolojiye meydan okuyor. Bölgenin un ihtiyacını karşılayan değirmen, eski usul sistemle çalışmayı sürdürüyor.

Hafik İlçesindeki Un Değirmeni Teknolojiye Meydan Okuyor
Türkiye’nin sayılı illerinde bulunan su değirmenleri gelişen teknoloji ile birlikte tarihe karışıyor. Hâlâ çalışan su değirmenleri ise Türkiye’nin sayılı birkaç vilayetinde bulunuyor. Bu şanslı illerden biri olan Sivas’ın Hafik ilçesine 40 km uzaklıktaki Yakaboyu köyünde bulunan ve Tozanlı Deresi’nin buz gibi suyu ile dönen değirmen de kepekli un üretmeye devam ediyor. 

Su değirmenlerinde daha kaliteli buğdayın öğütüldüğünü, elektrikle çalışan değirmenlerde üretilen buğdayların yandığını ifade eden 63 yaşındaki Emrullah İşbilir, “Su değirmenlerinden öğütülen buğdaydan elde edilen undan yapılan ekmek yumuşacık ve lezzetli oluyor. Doğal olması bir tarafa doğanın içerisinde un üretmenin keyfi bambaşka” dedi.

Değirmen hakkında da bilgi veren İşbilir, “Burası babam ile amcamın yapmış olduğu yaklaşık 150 yıllık bir değirmen. Burada sadece un öğütmüyor, bulgur değirmeninde bulgur da çekiyoruz. Ayrıca bu yapı içerisinde kereste de biçiyoruz, bileme makinesinde de bıçaklarımızı, baltalarımızı biliyoruz. Babam vefat edince bu değirmenin sesinin kesilmesine izin vermedim, geleneksel yöntemlerle un öğütmeye devam ediyorum” şeklinde konuştu.
 
AdminAdmin