Ekonomi
Giriş Tarihi : 22-09-2021 16:39

BOTAŞ Eski Müdürü'nden doğal gaz açıklaması: Yüzde 30'u bulacak

Eski BOTAŞ Doğalgaz Daire Başkanı ve Enerji Uzmanı Arif Aktürk, Avrupa'da gaz fiyatlarındaki artışın yıkıcı seviyeye geldiğini belirtti. Aktürk, Türkiye'de doğal gaz maliyet artışının yüzde 30'u bulacağını öngördü.

BOTAŞ Eski Müdürü'nden doğal gaz açıklaması: Yüzde 30'u bulacak

Kışın gelmesiyle doğalgaz piyasasında spot alımların yükseleceğini belirten eski BOTAŞ Doğalgaz Daire Başkanı ve Enerji Uzmanı Arif Aktürk, fiyatlar dünyaya entegre olduğundan Türkiye için maliyet artışının yıl sonuna kadar yüzde 30'u bulacağını söyledi.

Pandemi sonrasında artan doğalgaz talebi ve fiyatlardaki yükselişi değerlendiren Aktürk, Avrupa’da gaz fiyatlarındaki artışın yıkıcı seviyelere geldiğini, İngiltere’de bazı gübre fabrikası ve sanayi tesislerinin yüksek maliyetlerden dolayı üretimlerini durdurduğunu söyledi.

'FİYAT ARTIŞI YIKICI SEVİYELERE GELDİ'

Bloomberg HT’ye konuk olan Aktürk, yaz başından bu yana Avrupa’da gaz fiyatlarındaki artışın yıkıcı seviyelere geldiğini İngiltere’de bazı gübre fabrika ve sanayi tesislerinin yüksek maliyetlerden dolayı üretimlerini durdurduğunu söyledi ve ekledi: "İspanya ve Fransa artışın konutlara yansımaması için çeşitli önemler alıyor. Enerji fiyatlarındaki seviyeler mantıkla ve arz-taleple açıklanabilecek noktada değil."

'ABD'NİN AVRUPA YERİNE UZAKDOĞU'YA GAZ GÖNDERMESİ FİYATI ARTIRDI'

 

Önceden gaz fiyatlarının bölgesel olduğunu ve spot LNG’nin yaygınlaşması ile daha global bir gaz piyasası meydana geldiğini anlatan Aktürk “Bu yüzden ABD’nin Avrupa yerine Uzak Doğu’ya LNG göndermeye başlaması fiyatları artırdı” dedi.

'TÜRKİYE ENERJİ KRİZİNE ZOR BİR DÖNEMDE YAKALANDI'

Rusya’nın Ukrayna üzerinden gaz satmayacağını zaten hep söylediğini, bu sebeple Kuzey Akım1 ve 2 diye projeler geliştirdiğini belirten Aktürk, Türkiye’nin enerji krizine zor bir dönemde yakalandığını ifade etti. 

Aktürk, “İlave gaz alımı için görüşmeler yapılsaydı ve 2021’de biten kontratları uzatmak için 2020’de anlaşılsaydı daha iyi olurdu çünkü gaz fiyatları daha ucuzdu. Rusya özel sektöre kontratlardan gaz tedarikini kesti; BOTAŞ ile devam ediyor” dedi.

Ek olarak Türkiye’de 36 milyar metreküplük uzun vadeli kontratın var olduğunu ancak kış döneminde konutlardan gelen spot alımların artmasıyla fiyatlarda artış olacağını söyleyen Aktürk, “Bu alımlar tümüyle dünyaya entegre, bu yüzden maliyet artışları Türkiye için yıl sonuna kadar yüzde 30'u bulacak” değerlendirmesinde bulundu.

AdminAdmin