Sivas
Giriş Tarihi : 15-09-2021 17:55

Saparbekuly'tan Eken'e ziyaret

Kazakistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ve beraberindeki heyet, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken’i ziyaret ederek ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik istişarede bulundu.

Saparbekuly'tan Eken'e ziyaret


Sivas TSO Rifat Hisarcıklıoğlu VİP Salonda gerçekleşen görüşmede Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken, 20 Eylül’de Kazakistan’ın Almatı kentinde açılacak ofisle ilgili bilgi verdi.

Kazakistan’ın, Sivaslı sanayicileri ve işadamları için önemli bir ülke olduğuna vurgu yapan Başkan Eken, “Eylül’ün 20’sinde buradan gideceğimiz heyetle Almatı’da açacağımız Dış Ticaret Ofisimizin tüm çalışmalar bitmek üzere. İnşallah 20’sinde orada işadamlarımızla bir araya geleceğiz ve 26 tane firmamızın burada ürettiği ürünlerin yer alacağı standı açacağımız. Valimizle, Belediye Başkanımızla, Büyükelçimizle, Almatı valisi ve işadamlarımızla birlikte Türkiye’ye yakışır güzel örnek bir açılış yapacağız. Burada aslında Kazakistan’la başlamamızın sebebi de oradaki Türk yatırımcılara olan ilgiden kaynaklanıyor. Çalışmaların bir kısmı Cezayir, Kenya gibi ülkelere yavaş yavaş dağılmamız anlamına gelecek. Sivas bu anlamda baktığınızda Türkiye’de ki en inci kent diyorum. Çünkü ulaşım anlamında, güvenlik anlamında inşallah Hızlı Tren seferlerimizin başlamasıyla ulaşım anlamında baktığımız zaman Kazakistan belki 5 saat ama 2 saatte tren 7 saatte Kazakistan’dan bir işadamımız gelip Demirağ OSB’mize, 1’inci OSB’mizi gezme fırsatı bulabilecek, oradaki firmalarla alışveriş yapma fırsatı bulacak. Sivas artık Türkiye ve dünyaya açılan bir il olduğunu da duyurmak istiyorum. Tekrar büyükelçimize Odamıza ve ilimize yapmış olduğu ziyaretten dolayı çok teşekkür ediyorum. Birlik ve beraberliğimizle beraber çok güzel işler yapacağımıza inanıyorum” dedi.

Öncelikle Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken’i ziyaret etmekten çok büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Kazakistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, “Buradan da başta Sivas halkını ve işadamlarına selamlarımı iletmek istiyorum. Biz, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nın Kazakistan’da bir ticaret ofisi açmasından memnuniyetimizi dile getiriyoruz. Çünkü Kazakistan toprak bakımından dünyanın 9’uncu ülkesi. Aynı anda Kazakistan Avrasya ile Avrupa ve Asya’nın kalbidir. Kazakistan üzerinden 1 buçuk milyarlık Çin piyasasına çıkma imkânınız var. Kazakistan üzerinden 180 milyonluk Avrasya birliği ekonomisinin iyi ülkelerine çıkma imkânı var. Ayrıca 50 milyon nüfusu aşan orta Asya piyasasına çıkma imkânınız var. Kazakistan son yıllarda en çok yatırım çeken, gelişen ülkelerden birisidir. Son Birleşmiş Milletler’in 2020 verilerine göre dünyada en çok yatırım çeken 2

farklı kategoride 1’nci sırada yer almış 2019’a göre %35 daha çok yatırım çekmiş 3,7 milyar dolarlık yabancı yatırım çekmiştir.

Kazakistan’ın en çok gelişen, hem sanayi açısından hem Kobileri açısından ve özellikle ticaret açısından orta Asya’nın bir ticaret ve finans merkezi olarak sayılan Almatı’da bu ofisi açmanızı çok doğru bir karar olarak değerlendiriyoruz. Şu anda Kazakistan’da 3 bin 200’e yakın Türk İşadamı faaliyet göstermekte. Kazakistan’da sanayi alanında Türkiye ilk 4 yatırımcılardan birisidir. Sizlerin Almatı’ya bu ofisi açmasıyla hem ticaret hem de yatırım bakımından yeni fırsatlar doğuracağına eminim. Kabulünüz için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

AdminAdmin