Sivas
Giriş Tarihi : 04-09-2021 02:58

Ayhan: "Türk İstiklal Harbinin en önemli sayfaları Sivas’ta yazılmıştır"

Sivas Valisi Salih Ayhan’ın 4 Eylül Sivas Kongresi’nin 102. Yılı nedeniyle bir Kutlama mesajı yayınladı.

Ayhan:

Vali Ayhan mesajında; "Geçmişten günümüze önemli bir askeri, idari ve ticari merkez olan Sivas ili, Cumhuriyet’in kuruluşunda da öne çıkmış, kurtuluşu hazırlayan kararlar bu şehirde verilmiştir.

Vatanın her karışının düşman işgalinde olduğu, akılların karıştığı, fikirlerin bulanıklaştığı bir dönemde Sivas ili net bir irade ortaya koyarak yeni bir devletin temellerini oluşturacak kararların alınmasına katkı sağlamıştır. Sivas’a evveliyle ve ahiriyle mühim bir şehir olduğu gerçeği, işte en güzel 4 Eylül ruhunda temayüz etmiştir.

Sivas’ın Millî Mücadele tarihindeki önemi Amasya Genelgesinde şöyle ifade edilmektedir. “Anadolu’nun en güvenli ili olan Sivas’ta millî bir kongre toplanması…”

Sivas büyük bir eyalet, Anadolu’nun en güvenli yerlerinden birisidir. Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının Sivas’a geldiğinde bu öngörüde ne kadar haklı oldukları açıkça ortaya çıkmıştır. Memleketin geleceği ile alakalı gayret eden inanmış bir heyet, destek veren bir millet ve yok edilmeye çalışılan bir devlete karşın Millî Mücadeleyi benimseyen bir il valisi bulunmaktadır. Sivas halkının böyle büyük bir mücadeleye sahip çıkmasıyla, gerçekten de Türk İstiklal Harbinin en önemli sayfaları Sivas’ta yazılmıştır.

Türk Milli Mücadelesi bazı yönleriyle diğer ülkelerin gerçekleştirdiği bağımsızlık mücadelelerinden ayrılmaktadır. Türk Milleti’nin topyekûn olarak işgale karşı çıkması bu farklılıkların en önemlisidir. Ülkemiz bağımsızlık mücadelesini topyekûn ve birçok devlete karşı

yapmış, nihayetinde de muvaffak olmuştur. İşte İstiklal Harbini diğerlerinden ayıran en önemli husus da budur.

Dünyayı yöneten bir milletin işgaller karşısında çaresiz kalması ve hem siyasi hem de ekonomik bağımsızlığın kazanılması için bir mücadeleye başlaması, bu mücadelenin de net olarak görülebildiği yerlerden birinin Sivas olması, şehrin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Konjoktürel iniş ve çıkışları bir tarafa koyarsak, Türk milleti, tarihteki en büyük mücadelelerinden birisini kazanmıştır. Ama Türk milleti ve Anadolu üzerindeki küresel güçlerin hesapları bitmemiştir. 15 Temmuz 2016 günü Milli İradeye yapılan hareket de bunun en büyük göstergesidir.

Bu asil millet, Sivas Kongresi’nin 102. yılında yine aynı azim, aynı duygu ve ruhla, bu vatanın bölünmez bütünlüğünü, bu devletin istiklal ve istikbalini muasır medeniyetlerin daha üst seviyelerine çıkarmanın heyecanını taşımaktadır ve taşımaya da devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle; Sivas Kongresi’nin 102. yıldönümünü kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, Çanakkale Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda, terörle mücadelede, 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünde ve sınır ötesi operasyonlarda şehit düşen kahramanlarımızı rahmet, gazilerimizi ise minnetle yâd ediyorum.

Sivas Kongresi’nin 102. yılı kutlu olsun…" ifadelerine yer verdi.

AdminAdmin