Sivas
Giriş Tarihi : 03-09-2021 01:33

Sivas'ta Merkez Cami ve Külliyesi’nin 29 Mayıs 2023’te açılması planlanıyor

Hayırsever vatandaşlarımızın katkılarıyla inşaatı yükselmeye devam eden Sivas Merkez Cami ve Külliyesi, tamamlandığında Tarihi Kent Meydanına ayrı bir değer katacak.

Sivas'ta Merkez Cami ve Külliyesi’nin 29 Mayıs 2023’te açılması planlanıyor

Sivas Valisi Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve Sivas Merkez Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Beşir Köksal ile cami derneği yönetimi, yapımı devam eden Merkez Cami inşaatında incelemelerde bulundu.

Şehir merkezindeki cami ihtiyacını karşılamak üzere yapımına başlanan Merkez Caminin 6300 m² alanda yapıldığını hatırlatan Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı, Merkez Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Beşir Köksal, “Merkez Cami ve Külliyesinde yapılan imalatlarda 11 bin 855 metre³ beton ve 1330 ton demir kullanılmıştır. 31.08.2021 tarih itibariyle cami derneğimize yapılan toplam bağış 9 milyon 743 bin 895 bin TL’dir. Bugüne kadar cami inşaatına yapılan harcama ise 10 milyon 617 bin 542 bin 99 TL’dir. 2021 yılı sonuna kadar camimizin kaba inşaatını bitirmiş olacağız. Camimizin inşaatına bağış yapan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Sadece Cami Değil Çok Amaçlı Bir Külliye Yapılıyor

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise Sivaslı hayırseverlerin desteğiyle 29 Mayıs 2023 yılında caminin açılışını planladıklarını söyledi. Sivas Valiliği ve Sivas Belediyesi’nin şehre değer ve anlam kazandıracak her türlü eserin yapımında gayret sarf ettiğini belirten Başkan Bilgin, “Bazen projeleri biz projelendiriyoruz, bütçesini biz harcıyoruz. Bazen de yapılan hayırlı işlere destek olarak maddi ve manevi destek olarak Sivas’a değer katacak projelerin hayata geçirilmesi noktasında öncülük ediyoruz. İçerisinde bulunduğumuz alan Türkiye’nin hatta dünyanın en güzel meydanlarından birisi. Meydanda bulunan jandarma lojmanlarını yıktık. Orduevi ile birlikte meydana çıkacak çalışmamızın ihalesini yaptık ve inşallah gelecek yıl hizmete açacağız. Külliye inşaatımızın yukarı kısmında kalan 27 Haziran Parkı ve eski Numune Hastanesi’nin yerine de Büyük Selçuklu Millet Bahçesi inşaatına bu sene içerisinde başlayacağız. Yine Sanayi Mektebi Müzesi inşaatı bitti, hizmete açıldı. Endüstri meslek lisemizin olduğu alanda yapılacak müze ile birlikte Sivas Kent Meydanı yaklaşık 140 bin metre² alana çıkacak. Burası da meydanıyla, müzeleriyle, millet bahçesiyle, Sivas Merkez Cami ve Külliyesiyle birlikte şehrimiz yeni bir değer kazanmış olacak. Burada sadece cami inşaatı yapılmıyor. Otoparkı, iş yerleri, okuma salonları, kitap evleri, kafeleri, diyanetin işleteceği yerleri ve diğer sivil toplum örgütleriyle Sivas Kent Meydanı siluetine uygun, güzel bir eser kazandırılıyor. Bugüne kadar bu camii inşaatının bu noktaya gelmesinde katkı sağlayan tüm hayırseverlerimize teşekkür ediyorum. Şimdiden şehrimize hayırlı olsun” diye konuştu.

İnşaat Alanında 2 Bin 400 Kişilik Cami, 37 Dükkân, 125 Araçlık Otopark Bulunuyor

Sivas Valisi Salih Ayhan ise geçmişten günümüze camilerin Türk-İslam kültürünün ayrılmaz birer parçası olduğunu hatırlatarak, “Merkez Cami ve Külliyesinin Sivas’ımıza, ülkemize ve tüm İslam âlemine hayırlı olmasını diliyorum. İnsan için geride bıraktığı her eser elbette önemlidir. Ama Allah için yapılan eserlerin yeri ayrıdır. Camiler hiçbir çıkar, kazanç, şöhret beklentisi olmaksızın sadece ve sadece Allah’a ibadet için, Allah rızası için inşa edilen eserlerdir. Bizim medeniyetimizde camiler Mescid-i Haram ve Mescidi Aksa’dan beri kulluğumuzun sembolleridir. Rabbimiz camileri Allah’ın adı anılan, sabah akşam tespih edilip, namaz kılınan evler olarak tarif ediyor. Müslümanlar dünyanın her köşesinde Peygamberimizin “Kim Allah rızası için bir mescit yaptırırsa, Allah da bunun karşılığında ona Cennet’te bir köşk ihsan eder” müjdesine nail olmak için asırlardır cami inşa ediyor” dedi.

Merkez Camisinin gerek mimari yapısıyla gerekse kompleks bir şekilde inşa edilmesiyle gelecek nesillere aktarılacak en iyi eserlerden biri olacağını anımsatan Vali Ayhan, “Camimiz 9 bin metre²’lik oturum alanı, kapalı ve açık bölümlerindeki 2 bin 500 kişilik cemaat kapasitesi, 4 minaresi, 37 adet dükkânı,  125 araçlık otoparkıyla inşallah Sivas’a yakışır bir eser olacaktır. Ben buradan başta tüm Sivaslı hemşerilerimize, Belediye Başkanımıza,  İl Müftülüğümüze, Merkez Camii ve Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneğimizin başkanı ve üyelerine, camii inşaatını yürütecek firmaya, burada görev alan mimarından nakkaşına, mühendisinden işçisine kadar herkese Sivas’a böyle bir eser kazandırdıkları için teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Tüm vatandaşlarımızın desteği ile inşallah 2023 sonunda camimizden ezan seslerini duyacağız ve burada inşallah namazlarımıza başlayacağız. Allah mübarek etsin, Rabbim yar, yardımcınız olsun” ifadelerini kullandı.

 

 

AdminAdmin