Sivas
Giriş Tarihi : 13-08-2021 15:11

Sivas Beykonak'ta Can'lar buluşacak

Alevi-Bektaşi inancının en önemli ve tarihi temsilcilerinden olan Seyyid Ali Baba Sultan, Sivas-Hafik ilçesine bağlı Beykonak köyünde her yıl geleneksel hale getirilen ve bu yıl 12.kez düzenlenecek anma etkinliğinde Türk işadamı Ali Aker'in destekleri ve Seyyid Ali Baba Sultan ocağı dedelerinden Yahya Aslandaş'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Sivas Beykonak'ta Can'lar buluşacak

Alevi-Bektaşi Kanaat önderi ve Türk işadamı Ali Aker'in destekleri ve günümüzde alevi inanç-dede ocak geleneğinin önden gelen temsilcilerinden olan Sivas-Hafik Beykonak köyü Seyyid Ali Baba Sultan ocağı dedelerinden Yahya Aslandaş'ın önderliğinde ve ev sahipliğinde, Sivas-Hafik'e bağlı Beykonak köyünde Seyyid Ali Baba Sultan, geleneksel anma etkinliğinde anılacak ve aynı programda katılımcılara lokma ikramı yapılacak. Programın arifesinde ise 20 Ağustos 2021 Cuma günü Beykonak köyünde Akı Sultan Asa Suyu ziyareti ve akşamında da Hacı Bektaş Veli'yi anma paneli yine Beykonak köyünde gercekleştirilecek. Söz konusu anma etkinliğine Pir Feyzullah Efendi Derneği, Ali Baba Sultan Ocağı Derneği ve Mehmet Tahir Efendi Derneği de destek veriyor. 21 Ağustos 2021 Cumartesi günü Beykonak köyünde gerçekleştirilecek "Erenler Sultanı Seyyid Ali Baba Sultan Anma Etkinliği ve Aşure Lokması" etkinliğine başta Sivas-Hafik bölgesindeki köylerden olmak üzere Sivas ilinin farklı ilçelerinden Tokat, Samsun, Amasya başta olmak üzere çevre illerden ve Türkiye'nin farklı bölgelerinden Alevi-Bektaşi inanç önderleri, sivil toplum örgütlerinin mensupları, akademisyenlerin katılması bekleniyor. Sivas-Hafik Beykonak köyü Seyyid Ali Baba Sultan ocağı dedelerinden Yahya Aslandaş, söz konusu etkinliğe tüm Sivas halkını davet ettiğini belirterek:"Alevi-Bektaşi öğretisi, Anadolu’nun farklı bölgelerinde dervişler tarafından kurulan inanç-dede ocakları aracılığı ile organize olmuş ve söz konusu ocaklar tarih boyunca Alevi-Bektaşi inancının aynı zamanda birer okulu olmuştur. İşte bu okullardan birisi olan Seyyid Ali Baba Sultan'ı anma etkinliğine tüm canları bekliyoruz."diye konuştu.

ALİ AKER: BU TOPRAKLARIN HAS EVLATLARIYIZ

Kısa bir süre önce memleketi Kütahya'da, Dumlupınar Üniversitesi ile işbirliği içinde Hacı Bektaş Veli anma programları ve yine Kütahya'nın Dumlupınar ilçesi Allıören köyünde Seyyid Hurma Dede anma etkiliği ve Cem evi açılışı gibi farkındalık etkinlikleri düzenleyen Alevi-Bektaşi Kanaat Önderi ve Türk İşadamı Ali Aker, Alevi-Bektaşi geleneğinin Anadolu coğrafyasındaki yegane önderi olan Hacı Bektaş Veli'nin, Anadolu topraklarında millet olarak varlığımızın en önemli ve tarihi mimarlarının başında geldiğini söyledi. 2021 yılının UNESCO tarafında Hacı Bektaş Veli'yi anma yılı ilan edildiğine dikkat çeken Aker:"Alevi-Bektaşi

düşüncesinin, 13. yüzyılda Hacı Bektaş Veli’nin Horasan’dan Hoca Ahmed Yesevi Dergahı’ndan Anadolu’ya gönderilmesi üzerine Anadolu’da temellenmeye başlamıştır. Hacı Bektaş Veli, bu stratejik ve tarihsel misyonla binlerce kilometrelik yolu aşıp önce Meşhed, Bağdat, Basra, Mekke, Medine, Kudüs, Şam ve Halep’e gitmiş ve ardından 12 yıllık bir yolculuğun sonrasında Anadolu’ya gelmiştir. Hacı Bektaş Veli, Anadolu’da önce Tunceli bölgesinde bir süre kaldıktan sonra Erzincan, Sivas ve Kayseri’de de konaklamış ve son olarak Sulucakarahöyük adlı bir köy-dergahını kurarak Alevi-Bektaşi düşün-inanç sistemini Anadolu’ya yaymıştır."dedi. Bu bağlamda Sivas'ta CAN'ların buluşmasına vesile olacak program tam destek verdiğini söyleyen Aker:"Biz Aleviler-Bektaşiler, bu toprakların has evlatlarıyız ve devletçiyiz. Alevilik-Bektaşilik hepimizin birlik noktasıdır. Alevi-Bektaşi öğretisi, hiçbir etnik ve alt kimlik tanımlamasını merkeze almayarak geleneğin diliyle “yetmiş iki millete bir nazarla bakarak” evrensel bir insanlık ideali geliştirmiştir. Gelin canlar bir olalım sloganıyla Türklüğümüzü ve Cumhuriyetimizi korumak istiyoruz. Aleviliği yanlış bilen Canlara öğretmek, ön yargıları yok etmek, birlik beraberlik içinde yaşamak ve güçlü olmak istiyoruz."diye konuştu.

SEYYİD ALİ BABA SULTAN HAKKINDA...

Ali Baba Sultan, Alevi-Bektaşi inancının en önemli tarihi ve karizmatik temsilcilerindendir. 16. yüzyılda yaşamış olup Sivas bölgesinde Alevi-Bektaşi inancının temellenip temsil edilmesini sağlamış en önemli tarihsel isimlerden biridir. Ana temeli Anadolu'da 13. yüzyılda Hacı Bektaş Veli tarafından atılan Alevi-Bektaşi inancının Sivas bölgesindeki en önemli ve öncelikli tarihi önderlerinin birisi de Seyyid Ali Baba Sultan'dır. Yaşadığı dönemde adıyla anılan Alevi inanç-dede ocağını kurmuş olup, Seyyid Ali Baba Sultan Ocağı kent merkezinde kurulmuş sayılı Alevi inanç-dede ocaklarındandır. Seyyid Ali Baba Sultan'ın soyu, On İki İmamlar'a ve Ehl-i Beyt'e ulaşmaktadır ve neslinden gelen ocakzade sülalesinin kolları, Sivas-Hafik, Samsun-Ladik bölgelerinde yerleşiktir.

AdminAdmin