Sivas
Giriş Tarihi : 09-07-2021 01:53

Gemerek’te Yetişen Coğrafi İşaretli Gilaburu Şifa Dağıtıyor

Sivas’ın Gemerek ilçesinde yetişen ve 2017 yılında Gemerek Kaymakamlığı’nın girişimleri ile coğrafi işareti alınan Gilaburu (frenk üzümü) böbrek taşı düşürülmesi başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor.

Gemerek’te Yetişen Coğrafi İşaretli Gilaburu Şifa Dağıtıyor

Gemerek ilçesinde su kenarlarında yetişen Gilaburu bitkisinin meyveleri olgunlaşmaya başladı. Eylül ayı sonunda hasadı yapılan meyveler toplanarak, salamura şeklinde saklanıp 4 mevsim meyve suyu olarak tüketilebiliyor. Halk arasında böbrek hastalıklarının tedavisinde ve böbrek taşının düşürülmesinde yaygın olarak kullanılan ve uzmanlar tarafından da önerilen Gilaburu’nun oldukça faydalı bir meyve olduğu belirtiliyor.

Gemerek ilçesi sakinlerinden Araştırmacı-Yazar Mehmet Güçlü, Gilaburu’nun Gemerek yöresinde yetişen bir meyve olduğunu belirterek, “Bu meyvemiz özellikle dere boylarında görülüyor. Bazı illerde de bu meyvenin yetiştiği görülmektedir ancak Gemerek Gilaburusu etli, sulu, ince kabukludur. Ağaç başına 8-10 kg meyve verir. Eylül ayı sonunda hasadı yapılır. Tadı acı olduğundan hemen tüketilmez ve salamura edilir. 1-2 ay içerisinde ise salamura olan Gilaburu sıkılarak tüketilir. Bu meyve tam bir şifa deposudur. Böbrek taşı, kisi ve kumuna iyi gelir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Güçlü bir antioksidandır, bu sayede zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. C vitamini kaynağı olan meyve regl ağrılarına da iyi gelmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirip yüksek tansiyona da oldukça faydalıdır. Kolesterole de iyi gelmektedir” dedi.

AdminAdmin