Sivas
Giriş Tarihi : 29-04-2021 18:04

TAM KAPANMA OLUP OLMADIĞI BELLİ DEĞİL AMA ESNAFA DESTEK OLMADIĞI KESİNDİR

Deva Partisi Sivas il Başkanı Serdar İnce 17 günlük tam kapanmayı değerlendirdi.

TAM KAPANMA OLUP OLMADIĞI BELLİ DEĞİL AMA ESNAFA DESTEK OLMADIĞI KESİNDİR


Genel Başkanımız Ali BABACAN “Biz zaten DEVA Partisi olarak en az iki haftalık bir kapanmanın gerekli olduğunu söylüyorduk. Bu, Türkiye için gereklidir. Ancak kapanmayla beraber vatandaşlarımıza bir destek paketi açıklanması gerekiyordu. Bütün dünya bunu böyle yönetiyor. Kapanıyor, ama aynı zamanda vatandaşına doğrudan destek veriyor, herkes. Küçük işletmeler, esnaf, gündelikle geçinenler, yevmiye ile geçinenler, günlük kazanıp günlük harcayanlar. Bütün bu vatandaşlarımız şu anda üç hafta boyunca mağdur kaldılar. Biz hükümetten acilen bir destek paketi açıklanması bekliyoruz şu anda. Kapanma ancak destek paketi ile beraber olmalıdır ve tabii ki etkin bir aşılama programı ile de beraber kapanma anlamlıdır." değerlendirmesinde bulunmuştu. Sayın İNCE sözlerine şöyle devam etti

Türkiye’de hâlihazırda 150 bin civarında lokanta, kafe işletmesi,130 bine yakın kahvehane ve çay ocağı işletmesi, 11 bin 207 internet kafe ve salonu, 7 bin 485 hamam, sauna ve spor merkezi ve 3 bin 740 düğün ve nikâh salonu ve  14 bin adet halı saha kapalıdır. Salgın sürecinde destekten mahrum kaldığı için en az 135 bin esnaf iflas etmiştir. Dünyada diğer devletler COVID-19 dolayısıyla yaptıkları yardımların milli gelire oranı yüzde 10’u ila 20’si arasında değişmektedir. Ülkemizde bugüne kadar esnafa yapılan yardım milli gelire oranı 10 binde 35, yani binde 1’in bile altındadır dedi.

Bir taraftan küçük esnafı kapatıp diğer tarafta zincir marketleri açık tutmak apaçık ayrımcılıktır. Özellikle kartel marketler, bünyesinde her ürünü satarak haksız rekabete sebep olmaktadır. Küçük esnafın kapalı olduğu ortamda bu zincir mağazalar ile nasıl rekabet edecek? nasıl ayakta kalacaktır.

Deva Partisi Sivas İl Başkanı Serdar İNCE sözlerini şu şekilde tamamladı. Sivas bir öğrenci şehridir. Son yıllarda özellikle yanlış yatırım politikaları ile üniversite içine yapılan yurtlar şehirde öğrencinin çekilmesine sebep olmuştur. Yaklaşık 3-4 yıldır bunun sıkıntısını çeken şehir esnafı son iki yılda salgın dolayısı ile yaşadığı had safhaya ulaşmıştır. Tam kapanmada devlet desteği olmadığı takdirde bu sürecin sonunda aile içi huzursuzluklar ve maddi yokluğun yarattığı travmalar ortaya çıkacaktır.

Başta ticaret kesiminin temsilcisi konumunda olan TOOB Başkanı Sayın Rıfat HİSARCIKLIOĞLU ve Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi PALANDÖKEN olmak üzere konunun muhataplarının işveren ve işçi kesiminin sesini duyurmalı bir an önce destek paketlerinin açıklanmasını sağlamalıdır.

AdminAdmin