Toplumun içerisinde kadýnýn yerini güçlü kýlmanýn hayati önem taþýdýðýný belirten Ýmamoðlu, þunlarý söyledi:
“Ancak böylesi bir toplumla süreci çok azaltabiliriz, kadýna þiddeti azaltabiliriz. Güzel þehrimizin adýný taþýyan Ýstanbul Sözleþmesi’nden çekilmemiz gündeme getirildi. Þiddetin olduðu ortamda bunu konuþmak, hepimiz adýna üzücü. Huzurlu ve güvenli bir toplum, þiddetten uzak sevgi ve saygýnýn saðlandýðý ailelerle mümkün. Hayatýn her alanýnda müthiþ bir dayanýþma örneði gösteren kadýnlar, bir de bu konuda mücadele etmek durumunda kaldýlar. Ýstanbul Sözleþmesi’nden çekilmek gündeme geldiðinde, yine en ön saflarda kadýnlarýn önemli bir mücadelesini hep birlikte izledik. Bu ihtiyaç, Türkiye’de yaþananlardan dolayý doðuyor.
“Kadýn yönetici sayýsýný iki katýna çýkardýk"
“Araþtýrmalar, Türkiye’de þiddetin yaygýnlýðýnýn yüzde 35’ler dolayýnda olduðunu gösteriyor. Bu anlamda bir seferberliðe ihtiyaç var. Hizmete alýnan hat geçici bir çözüm. Esas çözüm, bahsettiðim o zihniyet deðiþimiydi. Yoksa kolluk kuvvetlerini arttýrmak, bu anlamda uygun ortamlarý var etmek, þehrin her ortamýný kadýna þiddetin engellenmesini saðlayýcý, kadýnlarýn þehrin her ortamýnda güven duymalarýný saðlayan düzenlemeler yapmak bizim sorumluluðumuz, vazifemiz. Ama yine ifade edeyim ki; esas olan, bir zihniyet deðiþimidir.
“Pandemi süreci kadýna yönelik þiddet olaylarýný da artýrdý. Bütün bunlarý yenmek adýna, iþte bugün, bu adým atýlýyor. Kadýna þiddet hattýmýzýn devreye alýnmasýyla, umuyorum ki en acil biçimde, müdahalenin yapýlmasýný saðlayacaðýz. Belki de Allah korusun ki; kadýnlarýn hayatýný kurtaracak bir hamle haline dönüþecek. Onlarý, tekrar umutlu bir þekilde toplumun içerisinde var olmalarýný saðlayacak. Az önce söylediðim zihniyet deðiþimine dair neler yapýyoruz? Göreve geldiðimiz dönemde, 4 bin kadýn çalýþaný bünyemize kattýk. Özellikle birçok alanda, birçok birimde, burada kadýn çalýþamaz denilen alanda þu an çok baþarýlý kadýn çalýþanlarýmýz var. Kadýn yöneticilerimizde, ciddi anlamda, nerdeyse iki katýna kadar artýþ saðladýk. Bu daha da büyüyerek devam edecek. Kreþ,önemli bir adým. Ýstanbul’un farklý köþelerinde, inþallah 150 mahallede 150 kreþ vaadimizi tamamlayacaðýz. Buradan on binlerce kadýnýn çalýþma hayatýna katýlýmýný saðlamýþ olacaðýz.
“Sürece dair kendimizi sorumlu hissediyoruz. Her yerde söylediðimi burada da ifadeyim. Kadýnla ilgili bir eksikliðin giderilmesi, ihtiyacýn karþýlanmasý ya da kadýnýn toplumdaki yerinin güçlendirilmesi mevzu olduðunda; baþta kýzýma, eþime, anneme, kýz kardeþime kendimi sorumlu hissediyorum. Onlarýn nezdinde, aslýnda toplumdaki bütün kadýnlara karþý bir yönetici olarak kendimi sorumlu hissediyorum. Kadýn mutlu ve huzurluysa, toplumda mutluluk ve huzur vardýr. Bu hattýn, mutsuz olacaðýmýz haberlerin azalmasýna ve toplumdaki ciddi þiddet unsurlarýnýn yok edilmesine katký sunmasýný diliyorum."
Kaftancýoðlu’ndan þiirli açýlýþ
CHP Ýstanbul Ýl Baþkaný Canan Kaftancýoðlu, sözlerine, Ýranlý kadýn þair Füruð Ferruhzad’ýn “Yeniden Doðuþ” adlý þiirini okuyarak baþladý:
“ah.. / budur benim payýma düþen / budur benim payýma düþen / bir perde asýlmasýnýn benden aldýðý gökyüzüdür / benim payýma düþen, terk edilmiþ merdivenlerden inmektir / ve ulaþmaktýr bir þeylere, çürüyüþte ve gurbette / benim payýma düþen, anýlar bahçesinde hüzünlü bir gezintidir / ve benim payýma düþen budur.”
Kaftancýoðlu, sözlerini þöyle sürdürdü:
“Bugünkü toplantýda, ben, bir siyasetçi ya da bir hekim kimliðimin dýþýnda, bir kadýn olarak duygularýmý paylaþmak isterim. Bu teþekkürü, Ekrem Baþkan’ýn þahsýnda, kadýný güçlendiren ve kadýný özgürleþtirecek çalýþmalarý ÝBB bünyesinde yapan bütün arkadaþlarýma, dolayýsýyla hepinize ediyorum. Þu anda ekranda gördüðüm, çok uzunca süredir tanýdýðým, görüþemediðim, tanýmasam bile mücadelelerini bildiðim yol arkadaþlarýmýza da bu mücadeleye katkýlarýndan ve bundan sonraki omuz omuza mücadelemizde kolaylýklar diliyorum. Ne mutlu ki, biz kadýnlar, kadýn mücadelesini bir noktaya taþýmaya çalýþýrken, erkek egemen bakýþla mücadele ederken, bu erkek egemen bakýþla mücadelede bizim yanýmýzda, kadýnýn mücadelesine inanan, kadýn mücadelesi konusunun paydaþý erkek yoldaþlarýmýz var. Bu anlamýyla da çok kýymetli buluyorum.
ÝBB’nin hayata geçirdiði, 444 80 86 numaralý destek hattýný kýymetli bulduðunu belirten Kaftancýoðlu, söz konusu hatta ne kadar “az” ihtiyaç duyulursa, o kadar mutlu olacaklarýný da vurgulayýp sözlerini þöyle noktaladý:
“Ýstanbul’da yaþadýðým süre boyunca, komþum bir sýkýntýsýný anlattýðýnda, hastam bir sýkýntýsýný anlattýðýnda ya da sokakta bir þiddete maruz kalýnýp da yardým istendiðinde, nereye yönlendireceðimi bilmeden yüreðimin ezildiði çok anlar olmuþtur. Bugün, hakikaten bu sorunlarý, kadýna karþý þiddetle mücadele gününde; kadýnlara bir telefon hattýyla, omzuna bir el konulmasýnýn o kadýnlarda ve tüm toplumda yaratacaðý rahatlýðý, iyi gelme halini o kadar yoðun hissediyorum. Bir kadýn olarak payýma düþen; bu çalýþmalarý en kýsa sürede hayata geçiren, göreve geldiði andan itibaren yaptýklarýndan ziyade, kadýna ve kadýn mücadelesine dönük bakýþýyla, bu anlamýyla adýmlarýmýzýn birkaç adým sýklaþmasýna vesile olan Ekrem Baþkan’ýmýza bir kez daha teþekkür ediyorum.” (ANKA)