Sivas
Giriş Tarihi : 24-11-2020 13:11

DEMİRGİL'İN ’25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ’ MESAJI

Sivas Tesviyeciler, Madeni ve Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Hakan Demirgil, 25 Kasım Kadına yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü sebebiyle bir mesaj yayınladı.

DEMİRGİL'İN ’25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ’ MESAJI

Başkan Hakan Demirgil mesajında şu ifadelere yer verdi: 

Dünyada ve ülkemizde yaşanmakta olan tüm pozitif gelişmelere rağmen, kadına yönelik şiddet, ülkemizde ve dünyada halen önemli sorunlar arasında yer almaya devam etmektedir. 

Oysa, her konuda olduğu gibi eşlerine davranışlarıyla da ideal bir örnek olan  Peygamber Efendimiz,  kadınlara hoş görülü, nazik ve saygılı davranmamızı öğütlemiştir.    

Bir Hadis-i Şeriflerinde "Ahlakı en güzel olanınız eşlerinize en iyi davrananızdır." diye buyuran Efendimiz(SAV),  her zaman değer verdiği eşleriyle istişare edip onlara yardım eder ve nezaketli davranırdı. Eğer, bizler birey ve toplum olarak, O’nu örnek alabilirsek kadına şiddet sorunu tamamen ortadan kalkmış olacaktır.   

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de kadına değer vermiş; söylemleriyle bunu sık sık ifade ettiği gibi hayata geçirdiği inkılaplarla da eşitlik ilkesi çerçevesinde  kadınlarımızın sosyal, siyasal ve ekonomik haklarını teminat altına almıştır. Öyle ki Türk Kadını, Avrupa ülkelerinden bile daha önce siyasi haklara sahip olmuştur. 

Ancak yine de , toplumumuzda kadına yönelik şiddet olayları yaşanmaktadır. Küresel bir sorun olan kadına yönelik şiddet, mücadele edilmesi gereken ciddi bir toplumsal sorundur.  

Toplumsal yaşamın her aşamasında rastlanan kadına yönelik şiddet olgusu; kadının maddi ve manevi bütünlüğüne ağır zarar vermesi nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olmasının yanı sıra, kadının toplumsal yaşama aktif katılımının önüne geçerek sosyal ve ekonomik kalkınmanın önünde bir engel teşkil etmektedir. 

Ülkemizde kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadının insan haklarının güçlendirilmesi konusunda önemli yasal düzenlemeler yapılmıştır.  Bu amaçla, Aile, çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızca, İlgili kurum ve kuruluşların katılımlarıyla, Kadına Yönelik Şiddet ve Aile içi Şiddetin Önlenmesine  ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ışığında, yeni gelişmeler, ihtiyaçlar ve eksiklikler göz önünde bulundurularak, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planları” hazırlanmaktadır. Bu kapsamda son olarak  2018-2021 yıllarını kapsayacak eylem planı hazırlanmış ve uygulanmaya konulmuştur.  Bu ve benzeri yasal düzenlemelerin yanı sıra çok boyutlu bir toplumsal sorun olan kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak, ancak toplumun her kesiminin ortak ve kararlı mücadelesiyle mümkün olacaktır.  

Kadınlarımız, asla ve asla ‘gücü yeten gücü yetene şiddet uygular’ mantığı ile şiddete maruz bırakılmamalıdır. Kadına şiddet, yasalara aykırı olduğu gibi ahlaka ve vicdana da aykırı bir davranıştır.  

Bu amaçla, toplum ve birey olarak yuvasını çekip çeviren; yeni yeni pırlantalar dünyaya getirerek annelik yapan; eşlerine yoldaş olan ve günümüzde çalışma hayatında aktif rol alarak ekonomiye katkı sağlayan kadınlarımıza hak ettiği değeri vermeli, onlara nazik davranmalı, kadına karşı şiddetten uzak durmanın yanında  şiddete karşı elimizden geldiğince mücadele etmeliyiz.  

Bu duygu ve temennilerle, 1999 yılında BM Genel Kurulu kararı ile, kadına yönelik şiddete karşı toplum farkındalık yaratmak amacıyla ilan edilen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün; mutlu bireyler, uyumlu aileler ve müreffeh bir toplum için dayanışma vesilesi olmasını diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum. 

AdminAdmin