Sivas
Giriş Tarihi : 11-11-2020 13:36

CHP’li Karasu: ‘SİVAS’IN İKİ MARKASI ELİNDEN ALINDI’

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu’nun Teşvik Bölgesi Kararları’nda Sivas’ın yaşadığı mağduriyet nedeniyle verdiği araştırma önergesi AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.

CHP’li Karasu: ‘SİVAS’IN İKİ MARKASI ELİNDEN ALINDI’

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen önergeye dair meclis kürsüsünde konuşan Karasu, Sivas’ın her kesimin ümidini kestiği bir şehir haline dönüştüğünü belirterek, “Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, millî mücadeleye yüz sekiz gün başkentlik yapan, Kuvayi Milliye’nin kalesi Sivas bugün eski günlerini mumla arıyor. On sekiz yıllık AKP döneminde sanayiden tarıma, ekonomiden eğitime kadar her geçen gün geriye giden bir Sivas’la karşı karşıyayız. Esnafından işçisine, köylüsüne kadar; gencinden yaşlısına, erkeğinden kadınına kadar tüm kesimlerin ümitsizleştiği bir Sivas tablosu var” şeklinde konuştu.

‘SİVAS’IN İKİ MARKASI ELİNDEN ALINDI’

Sivas’ın TÜDEMSAŞ ve Sivas Demir Çelik Fabrikası gibi 2 önemli markasının yok edildiğini ifade eden Karasu, “Sivas’ın en önemli iki markası on sekiz yıllık iktidarınız döneminde işlevsiz bir hâle getirilmiş durumda. 1939 yılında kurulan ilk yerli otomotiv Devrim motor bloklarının dökümünün yapıldığı, o zamanki ismiyle “Sivas Cer Atölyesi” olarak bilinen Türkiye Demiryolu Makinaları Sanaii AŞ (TÜDEMSAŞ) Sivas için çok önemli bir değer ancak bu iktidar döneminde 3 şirketle birleşerek merkezini Ankara’ya taşıdı ve TÜDEMSAŞ bir genel müdürlük hâline dönüştü’’ ifadelerini kullanırken, ‘’Bununla birlikte üretim kapasitesi, üretim planlaması, her şeyi değişti. Bugün bile Sivas’ta hâlâ TÜDEMSAŞ’ın kente kazandırdığı üretim alışkanlığından dolayı yük vagonu üreten, demiryolu kolunda faaliyet gösteren KOBİ’lerimiz mevcut. Bir diğer önemli marka ise Sivas Demir Çelik Fabrikası ancak o da özelleştirme dalgasına kurban gitti. Yani demir çelik kenti Sivas’ın iki değeri yok ediliyor” dedi.

Araştırma önergesinde, Sivas’la aynı demografik ve coğrafik özellikler taşıyan illerin 5. Teşvik Bölgesi’nde veya Cazibe Merkezi ilan edildiğini kaydeden Karasu, Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi, şu anda Sivaslılar için de en büyük sorunun işsizlik olduğunu vurguladı.

‘’45 bin hemşehrim ailesini geçindirmek, evine ekmek götürebilmek için iş arıyor, istihdam istiyor ve bunun için de en önemli noktalardan birinin teşvik bölgesi olduğunu biliyor. Fakat Sivas’ta benzer özellikleri barındıran illeri 5’inci teşvik bölgesi veya cazibe merkezi ilan eden, Sivas’ı ise 4’üncü teşvik bölgesinde tutan Cumhurbaşkanı kararı, Sivas’a bu dönemde yatırımın gelmeyeceğini ne yazık ki ilan etmiş durumda’’ diyen

Karasu, teşvik bölgesi ve cazibe merkezi illerin yer aldığı haritayı TBMM kürsüsünden göstererek, ‘’“Diğer kentlerin sorun ve taleplerinin de haklılığını elbette biliyorum. Ancak bu iki haritanın ortak noktası, Sivas’ın mağduriyeti ve unutulmuş olmasıdır. Sivaslılar soruyor: “Bizim memleketimize ne zaman yatırım gelecek? Gençler ne zaman iş imkânı bulacak?” dedi.

‘VERİLEN SÖZLER UNUTULDU’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 31 Mart yerel seçimlerinden önce Sivas’ta verdiği sözleri hatırlatan Karasu, ‘’94 milyon altyapı ödeneğinin sadece 4 milyon lirası gönderildi, geri kalan 90 milyonun akıbetini bilen yok. Bu hızla kaç yılda bitecek veya bitecek mi? Yine, aynı OSB’nin yanına lojistik köy kurulacaktı. Çevre illerde temeli daha sonradan atılan lojistik köyler bitirildi, hizmete girdi. Sivas lojistik köyle ilgili üç beş sefer temel atıldı ancak ödenek olmadığı için orası da şimdi aynı durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun sözünü 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden önce verdi ama aradan geçen bir buçuk yılda görüyoruz ki ortada ne organize sanayi bölgesi ne teşvik bölgesi ne de teşvik kararı var. Yine, Cumhurbaşkanı, kenevir ekimi noktasında Sivas’a söz vermişti ancak aradan geçen zamanda herhangi bir gelişme yaşanmadı. Bu nedenle, Sivas’ın istihdamda, ekonomide, üretimde hak ettiği noktaya gelmesini isteyen, Sivas’ın teşvik kararlarında haksızlığa uğradığını düşünen tüm milletvekillerimizden önerimize destek vermesini talep ediyor’’ dedi.

AdminAdmin