Gündem
Giriş Tarihi : 16-10-2020 16:42

Türkiye Karadeniz’de S-400’leri test etti

İlkin Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini bugün Karadeniz'de test edeceği haberini geçen Reuters haber ajansı, ardından S-400 testinin beklendiği bölgede füze fırlatıldığını, bunun videosunun elinde olduğunu duyurdu.

Türkiye Karadeniz’de S-400’leri test etti

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 havunma sistemiyle ilgili bugün sıcak bir gelişme yaşandı. Reuters haber ajansı, günün erken saatlerinde geçtiği ilk haberde Türkiye’nin Karadeniz üzerinde füze atışı yapacağını öne sürmüştü.

Ajans, 14.30’da flaş olarak uluslararası basına duyurduğu gelişmeye göre Karadeniz’de ilk füzenin ateşlendiğini iddia etti. Reuters, Sinop’ta çekilen bir videonun ellerine ulaştığını ve füze ateşlendikten sonra gökyüzünde dumanların görüldüğünü duyurdu.

SİNOP’A NAKLEDİLMİŞTİ

Türkiye, hafta başında 16-17 Ekim tarihlerinde geçerli olmak üzere Karadeniz üzerinde füze atışı yapacağı gerekçesiyle Havacılara Bilgi Notu (NOTAM) ve atış tatbikatı için de Navtex (denizcilik duyurusu) mesajı yayımlamıştı.

Geçen hafta Rusya’dan satılan alınan S-400’ler Sinop’a nakledilmiş ve hava savunma sistemlerinin sevkiyatıyla ilgili görüntüler basına da yansımıştı.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın almasına karşı çıkan ABD, bu sisteminin NATO sistemleriyle uygun olmadığını gerekçe göstererek Ankara’yı uyarmıştı.

F-35 PROGRAMINDAN ÇIKARILDIK

Türkiye’nin S-400’lerden vazgeçmemesi üzerine ABD, Türkiye’yi F-35 programından çıkarmıştı. ABD, Türkiye’yi S-400’leri kullanılmaya başlaması durumunda da yaptırımla tehdit etmişti. Senato’da kabul edilen yaptırım kararı, ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasını bekliyor.

Türkiye ve Rusya, 2.5 milyar dolarlık S-400 anlaşmasını 2017’de imzalamış, Haziran 2019’da da hava savunma sistemleri Türkiye’ye nakledilmişti.

 
AdminAdmin