Ekonomi
Giriş Tarihi : 23-09-2020 18:52

Son dakika... Dolar yeni rekorunu kırdı

Dolarda yeni rekor geldi. Bir ABD doları 7,70 lirayı geçti.

Son dakika... Dolar yeni rekorunu kırdı

Gözler yarın açıklanacak olan Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrilirken dolar/TL'de bugün yeni bir zirve daha geldi. Dolar/TL tüm zamanların en yüksek seviyesini 7,70'in üzerine taşıdı.

Küresel piyasalarda riskten kaçış bir miktar yavaşlasa da yönsüz seyir sürüyor. Yurt içinde ise gözler yarın açıklanacak olan Merkez Bankası faiz kararına odaklanmışken dolar/TL'nin de rekorlarla dolu seyri devam ediyor. Dün 7,67'nin üzerini gören dolar/TL bugün de tarihi seviyelerini 7,7011 ile güncelledi.  TCMB'nin yükselen enflasyona rağmen politika faizinde bir artışı bu ay da tercih etmeyeceğine ilişkin edişeler TL'de satış baskısı getirirken piyasalarda AB ile ilişkiler de yakından takip ediliyor.

SON 2 AYIN ZİRVESİNDE

Küresel ekonomik toparlanma üzerindeki baskılar yatırımcıları tedirgin ederken ABD'de enflasyonun gerileyeceğine yönelik beklentiler doların son iki ayın en yüksek seviyelerini görmesini sağladı. Koronavirüs vaka sayılarının Avrupa'da risk iştahını etkilemesinden dolayı dolardaki yükseliş kısa vadede devam edecek gibi gözüküyor. Ancak ABD'de 3 Kasım'da gerçekleştirilecek başkanlık seçimleri üzerindeki belirsizlikler doların dalgalı seyretmesine neden olabilir.

DOLAR/TL'DE YILBAŞINDAN BU YANA ARTIŞ YÜZDE 22

Yılbaşından bugüne bakıldığında TL'deki kayıp %22 ile benzer para birimleri arasında en üstlerde bulunurken son 5 yıla bakında ise TL %60'ın üzerinde kayıpla benzer para birimleri arasında açık ara en çok kaybeden para birimi olduğu görülüyor.

PPK YÖN BELİRLEYİCİ OLACAK

TCMB'nin yarın gerçekleştireceği faiz kararının TL'nin seyri açısından belirleyici olacağı öngörülüyor. Reuters'ın 17 kurumun tahminleriyle yaptığı ankette medyan beklentisi TCMB'nin politika faizini %8.25'te sabit tutacağına işaret ediyor. 17 katılımcıdan 14'ü ise politika faizinin sabit tutulacağını öngörüyor. TCMB'nin politika faizlerini sabit tutmasına karşın sıkılaştırma adımlarını fonlama kompozisyonunu farklılaştırarak devam etmesi bekleniyor.

AdminAdmin