Ekonomi
Giriş Tarihi : 20-08-2020 14:40

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası'nın faiz kararı belli oldu. Merkez Bankası faizi sabit tuttu. Merkez Bankası politika faizini beklendiği üzere yüzde 8,25 seviyesinde sabit bıraktı.

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası politika faizini beklendiği üzere yüzde 8,25 seviyesinde sabit bıraktı. Banka faizleri artırmazken örtülü faiz artışına devam edileceğinin de sinyallerini verdi. Merkez 7 Ağustos tarihinden bu yana piyasayı yüzde 8.25'in üzerinde fonluyor. Merkez Bankası'nın açıklamasına göre bankalardan çekilecek kredilerin koşullarının vatandaş için ağırlaşması beklenmiyor. Merkez bankalarının faiz kararları bankalara verilen borç paralar için önemli. Faiz ne kadar düşük olursa banka da o kadar uygun koşulla kredi verebiliyor. Merkez Bankaları da enflasyon endişesi ile faizleri piyasa koşulları ile dengede tutmaya çalışıyor.

7 Ağustos tarihinden bu yana repo ihalesi açmayarak faizleri yükselten Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel bir şekilde yüzde 8,25’lik politika faizine dokunmadı. Merkez Bankası tarafından bugün yapılan açıklamada küresel anlamda ekonomik toparlanmaya ilişkin seyrin belirsiz olduğu vurgulandı.

Merkez Bankası Türkiye ekonomisinde ise toparlanma işaretleri olduğunu vurgulayarak, “Son dönemde ticari kredilerde normalleşme eğilimi gözlenirken, bireysel krediler güçlü seyretmiştir. Ertelenmiş talebe ve salgın tedbirleri kapsamında uygulanan likidite ve kredi politikalarına bağlı olarak ithalatta gözlenen canlanmanın, bu politika tedbirlerinin kademeli olarak azaltılmasıyla dengelenmesi beklenmektedir.

Turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe rağmen seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle kısmi bir iyileşme başlamıştır. Mal ihracatındaki toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir” ifadelerini kullandı.

‘LİKİDİTE TEDBİRLERİ SÜRDÜRÜLECEK’

Merkez Bankası politika faizini sabit tutmasına rağmen likidite koşullarının sıkı tutulacağını ifade etti. Banka böylece piyasaya para verirken temkinli duruşun korunacağını vurguladı. Merkez açıklamasında, “Salgın dönemine özgü finansal düzenlemelerin kademeli olarak normalleştirilmesi ve son dönemde likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımlarının, makrofinansal istikrarı destekleyeceği değerlendirilmektedir.

Bununla birlikte, salgının ilerleyişine bağlı olarak iç ve dış talep koşullarının seyrine dair belirsizlikler önemini korumaktadır. Bu çerçevede Kurul politika faizinin sabit tutulmasıyla birlikte likidite tedbirlerinin sürdürülmesine karar vermiştir” ifadesini kullandı.

‘PİYASADA BELİRSİZLİK YARATIYOR’

Uludağ Üniversitesi'nden Doç. Dr. Baki Demirel, Merkez Bankası'nın politika faizine dokunmayarak piyasadaki belirsizliği kuvvetlendirdiğini söyledi. Demirel, “Faizlerin değişmesini kimse beklemiyordu. Ortada bir faiz var mı o da tartışmalı” diyerek Merkez Bankası'nın piyasayı uzun süredir politika faizinden fonladığını fakat artık bu fonlama aracını bıraktığını söyledi.

Geçen günlerde yaşanan kur şokundan sonra Merkez Bankası'nın örtülü faiz artışına geçtiğini anlatan Demirel, “2018'den beri bir güven krizi var. Merkez Bankası eliyle güven sorunu yaşanıyor. Döviz ihtiyacı olan bir ülke için bu yaşanan çok doğru değil” diyor.

Özel bankaların kredi verme konusunda istekli olmadığını söyleyen Demirel, “Piyasada Merkez Bankası'nın hangi faizden borç vereceğine ilişkin her gün bir belirsizlik var. Bankalar buna nasıl tepki verecek? İthalatçı bunu nasıl fiyatlayacak? Fiyatlama davranışları bozuluyor. Banka müşterisine hangi fiyattan kredi verecek?” sorularını yöneltti.

AdminAdmin